Ajax pakt eerste zege tegen DOVO … 3-0 !!!

Vreemd genoeg voelde de nederlaag van vorige week tegen FC Lisse anders dan de eerdere nederlagen. De hoopvolle tweede helft waarin Ajax domineerde, de sterke invalbeurt van Sonny Pronk en de daaraan vastgekoppelde speelwijze zouden de opmaat moeten zijn om eindelijk eens een driepunter te maken. Het ambitieuze DOVO moest dan wel eerst verslagen worden.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Voor aanvang moest Ajax weer een tegenvaller wegspoelen, want op het laatste moment haakte Kenneth Misa-Danso af (griep) en mocht Kevin Owusu Asare zijn trainingspak uittrekken op deze zomerse herfstmiddag. De formatie van Gert Kruys, met in de gelederen ex-Ajacieden Lars Middelwijk en op de bank Ralph Hovestad, startte furieus. De Amsterdammers werden nog net niet onderste boven gelopen in de eerste tien minuten waar DOVO met enkele venijnige aanvallen en dito schoten liet merken dat het vol voor de winst ging. Bij de allereerste serieuze aanval van Ajax in de 12e minuut was het wel meteen bingo. Een diepe bal vanaf het middenveld bereikte Ricardo Fransberg die tussen enkele verdedigers meteen uithaalde in het strafschopgebied en via het been van Marley Berkvens scoorde hij. Zo stond het verbouwereerde DOVO plotseling met 1-0 achter. Een beter antwoord op de wervelwind uit Veenendaal was ondenkbaar en eigenlijk direct luwde windkracht 8 tot een frivool herfst briesje. Ajax had drie minuten later via een vrije trap van Marijn Sterk weer een passend vervolg klaarliggen, maar wie dacht dat DOVO niet de rug kon rechten had het mis. In de 24e minuut kwam Kesley den Haag en teenlengte tekort om de voorzet van de sterk spelende Joshua Patrick binnen te lopen. Ajax moest continu alert zijn, maar als het dan snel de defensieve stellingen even achter zich liet dan verscheen het wel dreigend voor doelman Hagelstein. Zo ook na een half uur spelen toen Sonny Pronk met een halve volley net geen doel trof.

Dat dreigende etaleerde Ajax opnieuw in de 32e minuut toen het weer onder druk stond, maar via een lange bal over het hele veld konden zomaar opeens Kevin Owusu Osare en Ricardo Fransberg alleen op doelman Hagelstein aflopen. Fransberg, die tot op heden een bescheiden aandeel had voor Ajax in de competitie, was nu vlijmscherp en met een heerlijk geplaatst schot zorgde hij voor de 2-0. Ajax speelde zich zo regelmatig uitstekend onder de druk uit van DOVO. Dat de 2-0 voorsprong (denkende aan ASWH) broos was bleek wel zo’n tien minuten voor rust toen Stephan Veenboer een kopbal van Joshua Patrick knap uit de goal tikte. Toch mocht de uiterst efficiënte Amsterdamse formatie tevreden terug kijken op de eerste 45 minuten. DOVO kon het optische overwicht hierin niet omzetten in doelpunten. Zou het de Veenendalers in de 2e helft wel lukken ?

In de 50e minuut was het inderdaad dicht bij ‪2-1 via Joshua‬ Patrick (schot zijnet), maar de Blauwkousen (oude bijnaam voor Veenendalers) haalden daarna bij lange na niet meer hun niveau van voor rust. Nee, Ajax werd en was brutaler en straalde vertrouwen uit dat in de 63e minuut helemaal een boost kreeg toen Jack van Moerkerk werd weggestuurd door Marijn Sterk. Marley Berkvens duwde van Moerkerk tegen het gras en zo wees de uitmuntend fluitende scheidsrechter Paarhuis terecht naar de stip en stuurde vervolgens Berkvens alvast richting de warme douche met een rode kaart. Sonny Pronk, die zijn eerste basisplaats zeker niet beschaamde, schoot Ajax meedogenloos naar de 3-0. Wat een weelde !  

Ajax had nu geen kind meer aan DOVO en wie had dat gedacht na die openingsfase. Het team speelde met elan en eindelijk was het welbekende kwartje Ajax goed gezind. De Amsterdammers hadden het leed van DOVO in de 85e minuut nog wat groter kunnen maken toen invaller Celso Uhlenbeek op de voeten schoot van doelman Koen Hagelstein. De euforie was groot na dik negentig minuten voetballen. Ajax trok, na een moeizaam begin van de wedstrijd met soms wat fortuin, de wedstrijd naar zich toe zeker qua score en boekte zo zijn eerste zege in de Derde Divisie.

Misschien was al die tijd ex-Hollandia spits Sonny Pronk de “missing link” in de gelederen en kan Ajax nu verder bouwen aan een opwaartse lijn. Het goede collectieve voorbeeld was vandaag zeker geleverd waarvoor hulde. Op naar Sneek !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Ajax – DOVO 3-0 (2-0)
Doelpunten: 13. Ricardo Fransberg 1-0, 32. Ricardo Fransberg 2-0, 65. Sonny Pronk (strafschop) 3-0
Scheidsrechter: M.G. Paarhuis
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Roy Bakkenes en Marley Berkvens (beiden DOVO)
Rode kaart: Marley Berkvens (DOVO)
Opstelling Ajax:
Stephan Veenboer, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Tim de Jong, Bart Spil (75. Ruben Adneij), Ricardo Fransberg, Marijn Sterk, Sonny Pronk (80. Jay Jordan Winter), Jack van Moerkerk, Kevin Owusu Asare (70. Celso Uhlenbeek)
Opstelling DOVO:
Koen Hagelstein, Nando Wormgoor, Simon van Zeelst, Joshua Patrick, Kesly den Haag, Roy Bakkenes, Marley Berkvens, Enrico Patrick, Tarik el Khoulati (46. Salim Amerzgiou), Lars Middelwijk (65. Leon Toonen), Mitchell de Zwart

Media:
– Klik hier voor een verslag op RTV Utrecht.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag in de Veenendaalse krant.

Share