Eerste thuisnederlaag Ajax … Harkemase Boys wint met 0-2

1819aja-har01

De prachtige herfstdagen zorgden niet alleen dat de hemel mooi strak blauw was, maar ook dat we af en toe ook een roze wolk aanschouwden met daarop het kleine trouwe clubje supporters en misschien ook wel de selectie van Ajax na de twee recente overwinningen. Zou de promovendus na vanmiddag nog steeds bivakkeren op dit mooie natuurverschijnsel ? Buiten dat er wat spelers van positie waren veranderd stonden wel weer de elf vertrouwde namen op papier tegen opnieuw een Friese tegenstander. Na ONS Sneek wachtte nu Harkemase Boys.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Nadat het duel enige tijd aan de gang was werd er opnieuw een vraag gesteld, maar deze was minder positief. Waar kijken we in hemelsnaam naar … ? Niet alleen Ajax, maar ook Harkemase Boys hadden de grootst mogelijke moeite om in het ritme te geraken en ook fatsoenlijk voetbal op de mat te leggen. Het vele balverlies in vaak ook een te laag tempo gekoppeld aan veel acties die strandden (ondanks goede bedoelingen) maakten van dit duel er één waar maar moeilijk doorheen te komen was. Onze sterke fysieke tegenstander vond het wel best. Het ving Ajax gemakkelijk op om zo heel sporadisch ook aanvallend wat te gaan betekenen. Ajax kon aan de andere kant maar mondjesmaat door de stugge defensie heen voetballen. Buiten een kleine mogelijkheid voor Ricardo Fransberg gebeurde er ruim dertig minuten lang maar bitter weinig. 

1819aja_har02104cb25b3cd10de2.jpg

Onze gasten, die zo hun eigen intenties hadden, vonden het prima. Zij waren zeker niet naar Amsterdam gekomen om de schoonheidsprijs te willen winnen. Toch was de aanval in de 34e minuut opgezet via Jari Slort en Berwout Beimers dreigend en fraai. De kans die het opleverde werd gepareerd door Stephan Veenboer, maar de bal werd vervolgens opnieuw ingebracht door Beimers die Jens Jurn Streutker bij de eerste paal vond en hij hakte fraai de 0-1 binnen. Ajax moest met een antwoord komen wist nog steeds niets te forceren. Kenneth Misa-Danso, Kevin Owsu Asare en Ricardo Fransberg hadden of hun middag niet of lagen behoorlijk aan de ketting bij hun tegenstanders of lag het aan andere factoren die meer te maken hadden met de gekozen speelwijze ?
Ondertussen moest Ajax voor rust nog bij de les blijven, want de kopkans van Robert Stelpstra ging maar rakelings naast.

1819aja_har03eb41927c43d4314c.jpg

Het kon en moest gewoon beter in de tweede helft. Dat stond als een paal boven water. Als echter de doorgaans oh zo betrouwbare Roy Deken in de 46e minuut opzichtig in de fout gaat dan wordt het verhaal alleen maar moeilijker. Robert Stelpstra profiteerde optimaal van het getreuzel bij Deken die kinderlijk eenvoudig de bal verspeelde in de zestienmeter en zo verscheen de 0-2 op het scorebord. Vanaf dat moment kunnen we achteraf gewoon zeggen dat Ajax een kansloze wedstrijd speelde. Ondanks de inbreng van o.a. Sonny Pronk en de tomeloze strijd werd het duel er niet fraaier op. De beste kansen bleven voor onze gasten via o.a. Willem Huizing (schot net over). Ajax had zeker wel de intentie om er nog iets van te maken maar het nodige voetbalgogme ontbrak vandaag in elke linie. Doelman Jansema van Harkemase Boys stond nog steeds te keepen zonder maar één vlekje op zijn tenue. Ondanks wat schermutselingen voor het doel bleef hij veelal werkloos op een kopbal van Roy Deken (na een vrije trap van Merijn Sterk) na, die overigens maar net naast ging.

1819aja_har0465c417a62c9e24c3.jpg

Onze gasten, die zeer zakelijk de punten mee zouden gaan nemen uit Amsterdam, kregen in de 83e minuut via Iloba Achuna nog een behoorlijke kans. Zo werd nogmaals onderstreept dat de zege verdient was maar meer ook niet. Daarvoor was ook aan de kant van Harkema het niveau vanmiddag gewoon te ondermaats. Ajax en zijn supporters werden zo keihard van die roze wolk gestoten en werden wederom met de keiharde realiteit geconfronteerd dat dit seizoen wel eens een hele lange kan gaan worden…….dus toch misschien zand in de ogen gestrooid ? We zullen het zien volgende week in Zeeland als we in Hoek een oude bekende treffen.

1819aja_har0561d1e47291ac4135.jpg

Klik hier hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Video:

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag van Omrop Fryslan.

Ajax – Harkemase Boys 0-2 (0-1)
Doelpunten: 34. Jens Jurn Streutker 0-1, 47. Robert Stelpstra 0-2
Scheidsrechter: A.L. v.d. Ketterij
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Jack van Moerkerk en Glenn van Zoolingen (beiden Ajax), Noureddine Boutzamar en Jari Slort (beiden Harkemase Boys)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Jake Wollgarten (57. Jay Jordan Winter), Bart Spil, Ricardo Fransberg, Marijn Sterk, Kenneth Misa-Danso, Jack van Moerkerk, Kevin Owusu Asare (60. Sonny Pronk)
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jens Jurn Streutker, Iloba Achuna, Joris Voest, Kevin Mennega (46. Willem Huizing), Jari Slort (69. Jochem van Putten), Henny Bouius, Robert Stelpstra, Noureddine Boutzamar, Jesse Renken, Berwout Beimers (90. Pier Veldman)

Later meer.

Share