Ajax delft onderspit in Hoek

De vrij kansloze nederlaag van vorige week tegen Harkemase Boys kon door de mannen van Yuri Rose in het altijd rustieke Hoek worden goedgemaakt. Wie dit team wekelijks volgt weet echter wel dat de wisselvalligheid groot is in zowel de uitvoering als in de resultaten. Kort vooruitlopend op de tekst hieronder kan ik vast zeggen dat Ajax wederom meerdere gezichten toonde.

wedstrijdbeleving door Marcel

Nog geen vier maanden geleden vielen de mussen van het dak met 35 graden (1-2 winst in de promotiewedstrijd), maar vanmiddag moesten we het doen met een schamele 8 graden. Verrassend genoeg zorgde Ajax juist voor heel veel warmte. Binnen twee minuten anticipeerde Kenneth Misa-Danso uitstekend op de te zachte terugspeelbal van Zinou Chergui op doelman de Jonghe. Het klusje was vervolgens wel besteed aan de rappe aanvaller die Ajax een fijne opening bezorgde (0-1). Ajax overdonderde hiermee en hierna Hoek. De Zeeuwen, die nog met hun gedachten bij hele andere dingen waren blijkbaar, moesten weer twee minuten later opnieuw een domper incasseren. De uitstekende dieptepass van Kenneth Misa-Danso dwars door de defensie van Hoek heen bereikte de wegsprintende Ricardo Fransberg die vervolgens koelbloedig doelman de Jonghe kansloos liet voor de 0-2 na amper vijf minuten spelen. Wat gebeurde hier ? Ajax liet Hoek de hielen zien met snel, fris en energiek voetbal en pas in de 12e minuut verscheen Hoek voor het eerst via Kyle Doesburg voor het doel. De toon werd wel gezet voor de rest van de wedstrijd. De thuisclub nam het initiatief over en zette Ajax vaster en vaster en of het onbewust of bewust was (?) … Ajax liep steeds meer achteruit. De aansluitingstreffer kwam dus ook niet geheel onverwachts in de 18e minuut toen Rik Impens Kyle Doesburg wegstuurde die beheerst de 1-2 scoorde. Direct werd deze treffer gevolgd door een uitstekende mogelijkheid voor Rik Impens zelf, maar het leverde geen doelpunt op.

Het levendige duel waarin Ajax uiteindelijk toch weer overeind krabbelde werd dan wel licht gedomineerd door de thuisclub, Ajax anticipeerde regelmatig prima. Zo ook in de 24e minuut toen Marijn Sterk een uitstekend genomen vrije trap op de paal schoot. Gaandeweg bleek Hoek meer en meer doortastender te zijn en effectief. De gelijkmaker in de 35e minuut van Yves Nyemb (via het been van Jake Wollgarten) paste in het wedstrijdbeeld van dat moment. De 0-2 voorsprong van nog geen half uur geleden was als sneeuw voor de zon verdwenen. Kon Ajax nu eindelijk ook weer eens met een antwoord komen ?  Dat antwoord had Kevin Owusu Asare wel in de 42e minuut toen hij een individuele actie bekroonde met een schot op de lat. Zo sloten we een zeer amusant eerste bedrijf af en de vraag was hoe dit zou gaan aflopen.

De thuisclub liet zich in ieder geval niet meer verrassen en bepaalde vanaf minuut 46e het wedstrijdbeeld waarin Ajax steeds vaker op eigen helft kwam te staan. Toch werd Hoek pas in de 60e minuut weer dreigend maar het was wel meteen raak. Kyle Doesburg draaide knap weg bij zijn tegenstander en scoorde van dichtbij in de korte hoek de 3-2. Ajax speelde voor het oog niet eens zo slecht, maar moest het wel vaak afleggen in de duels. Het kwam daardoor ook steeds moeilijker zelf aan voetballen toe waardoor er in de tweede helft nog geen noemenswaardige mogelijkheden voor de Amsterdammers te noteren waren.

Ondanks de aanvallende wissels van Yuri Rose kon Ajax het tij niet meer keren. Aanvallend was Ajax vrij krachteloos wat met name in de tweede helft weer duidelijk zichtbaar werd met nul uitgespeelde kansen. Zo had Hoek niets meer te vrezen van de mede promovendus uit Amsterdam. Pijnlijk genoeg moest Ajax in de slotfase (90e minuut) zelfs nog een vierde treffer incasseren (schitterende vrije trap van Gianni Tiebosch) waardoor de nederlaag nog zuurder werd.

1819hoe-aja05

Op de lange terugreis naar Amsterdam zal menigeen zich misschien weer achter de oren hebben gekrabt, want ook in Hoek viel vanmiddag weer meer te halen. Andermaal liet Ajax het kaas te simpel van het brood eten en dat moet, met de duels thuis tegen Eemdijk en vervolgens uit in Groesbeek tegen Achilles in het vooruitzicht, snel veranderen.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

HOEK – AJAX 4-2 (2-2)
Doelpunten: 2. Kenneth Misa-Danso 0-1, 5. Ricardo Fransberg 0-2, 18. Kyle Doesburg 1-2, 35. Yves Nyemb 2-2, 60. Kyle Doesburg 3-2, 90. Gianni Tiebosch 4-2
Scheidsrechter: dhr. R. Gansner
Toeschouwers: 725
Gele kaarten: Kyle Doesburg en Gert Jan van Leiden (beiden Hoek), Jake Wollgarten en Kevin Owusu Asare (beiden Ajax)
Opstelling Hoek: Jordi de Jonghe, Fabian Wilson, Reguillo Vandepitte, Gert Jan van Leiden, Zinho Chergui, Ruben de Jager (83. Thomas van Renterghem), Marijn Wijkhuijs (77. Gianni Tiebosch), Rik Impens, Jonathan Constansia, Yves Nyemb (68. Sidy Ceesay), Kyle Doesburg
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jake Wollgarten (78. Ruben Adneij), Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Mitchell Burgzorg, Bart Spil, Jack van Moerkerk (78. Sonny Pronk), Marijn Sterk, Ricardo Fransberg, Kenneth Misa-Danso, Kevin Owusu Asare (71. Jay Jordan Winter)

Media:
– Klik hier voor een verslag in de PZC.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag en samenvatting op Omroep Zeeland.

Share