Ajax in ondertal langs Eemdijk … 1-0

Zonder het te dramatiseren zijn de komende twee duels voor Ajax cruciaal. Om de naaste concurrenten in de onderste regionen van de Derde Divisie mogelijk op wat meer afstand te zetten en om de aansluiting te behouden met de brede middenmoot zijn zes punten een must. De bliksemstart vorige week in Hoek en het verval daarna gaf eens temeer aan hoe wisselvallig de prestatiecurve is aan Amsterdamse zijde en dus waren garanties niet te geven voorafgaande aan het duel tegen de kampioen van de Hoofdklasse B waartegen vorig seizoen Ajax tot tweemaal aan toe zijn Waterloo vond.

wedstrijdbeleving door Marcel

De start van dit belangrijke duel voor beide teams was stroef. Zullen we het dan maar houden dat de spanning de grote boosdoener was ? Pas na 13e minuten spelen zagen we het eerste serieuze wapenfeit van dit duel. Het was Renco van Eeken (Eemdijk) die een vrije trap in de zestienmeter bracht en via een aantal touches onderweg belandde de bal naast de verbouwereerde doelman Veenboer pardoes op de paal. In de snelle tegenaanval die Ajax daarna kreeg zagen we een vlot lopende aanval opgezet door Jack van Moerkerk die vervolgens belandde bij Ricardo Fransberg‪. Hij schoot hard‬ in de handen van doelman Ruizendaal. Zou dit dan eindelijk de opmaat zijn tot een aantrekkelijker potje voetbal ?

1819aja-eem02

De conclusie na een half uur was een simpele; hartstocht en passie genoeg, zeker aan de kant van Ajax, maar voetbalgochme en een goede laatste eindpass ontbraken. Daarom was ook vanmiddag vaak de vrije trap of een ander dood spelmoment dat voor het nodige gevaar moesten zorgen. Nadat Marijn Sterk het een aantal maal geprobeerd had was het nu de beurt aan Kenneth Misa-Danso die in de 36e minuut (na een overtreding op Bart Spil) het eens mocht proberen. Van ruim twintig meter krulde hij de bal vervolgens fraai op de lat. Het restant van de eerste helft, waarin Eemdijk het initiatief verder aan Ajax liet en het zelf loerde op de snelle omschakeling via o.a. Syrano Morrison, gebeurde er niet veel noemenswaardigs meer. Kortom, voetbaltechnisch waren de eerste 45 minuten niet wat we ervan verwacht en gehoopt hadden.

1819aja-eem03

Het tweede bedrijf kwam pas enigszins weer tot leven toen de met gele kaarten strooiende leidsman de heer de Bruijn Jake Wollgarten in de 51e minuut zijn tweede gele kaart liet zien. Zo moest Ajax dit klusje ook nog eens zien te klaren met een man minder. De Diekers roken bloed en schroefde de duimschroeven maar weer eens aan. Buiten wat meer druk en dreiging voor de goal bleef Ajax toch relatief makkelijk op de been mede onder aanvoering van rots in de branding Bart Spil. Ajax kwam wel langzamerhand steeds moeizamer aan voetballen toe en hoopte met het inbrengen van Sonny Pronk nog iets te forceren.

1819aja-eem04

Wat Sonny Pronk in ieder geval teweeg bracht was dat er meer reuring in de roodwitte aanvalslinie te bespeuren viel en dus leefde Ajax richting slotfase enigszins wat op. Een mooi voorbeeld viel te beschrijven in de 77e minuut toen Glenn van Zoolingen een prima poging had op doel die vervolgens leidde tot een corner. De corner werd vervolgens door Sonny Pronk van zo’n tien meter op zijn kop genomen en torent boven de fysieke defensie van Eemdijk uit belandde de bal via een boogje in het doel waar doelman Gerben Ruizendaal dacht de bal nog net voor de doellijn te pakken had gekregen. Uiteraard geen VAR en doellijntechnologie, maar we moesten het doen met het resolute vlagsignaal van de grensrechter die naar het midden wees en dus kon het scorebord eindelijk op 1-0 gezet worden. Kreeg Ajax dan misschien loon naar werken omdat het bleef knokken ?

1819aja-eem06

Het was nog te vroeg om hierop vooruit te lopen, want daarvoor stond er nog teveel speeltijd op de klok. Dat bleek even later ook toen de uitmuntende doelman Stephan Veenboer een fantastische redding had op de geweldige uithaal van Zeger Beukers die zo de 1-1 voorkwam. De voorsprong van de Amsterdammers had in ieder geval de wedstrijd tot leven gebracht en de groen – witte brigade van trainer Hans van Arum stroopte de mouwen nog maar eens flink op. De ruimte die Eemdijk vervolgens daarna weg gaf werd door Ajax niet afgestraft waardoor het tot het einde bloedstollend spannend bleef en dat kwam de amusementswaarde, die lange tijd ondermaats was, ten goede.

2ME398.jpg

Met misschien enig fortuin slaagde Ajax voor het eerste examen. Over twee weken wordt er afgereisd naar Groesbeek voor het tweede. Achilles ‘29 heet dan de tegenstander. Hopelijk doet een weekje rust wonderen. Voor nu kunnen we met een gerust hart het in Amsterdam geliefde nummer “Bloed, zweet en tranen” even draaien.

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – EEMDIJK 1-0 (0-0)
Doelpunt: 78. Sonny Pronk 1-0
Scheidsrechter: dhr. M. de Bruijn
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Jake Wollgarten, Bart Spil en Jack van Moerkerk (allen Ajax), Gerben Jan Ruizendaal, Sjohn van Gulik, Wouter Bout en Jeffrey van den Dikkenberg (allen Eemdijk)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Glenn van Zoolingen, Roy Deken (74. Chavez Uitenwerf), Jake Wollgarten, Bart Spil, Ricardo Fransberg (86. Ruben Adneij), Marijn Sterk, Kenneth Misa-Danso,Jack van Moerkerk, Kevin Owusu Asare (56. Sonny Pronk)
Opstelling Eemdijk: Gerben Jan Ruizendaal, Zeger Beukers,Jan Pieter Hartog, Wouter Bout, Sjohn van Gulik, Syrano Morrison, Renco van Eeken, Jasper Bolland (46. Zakaria el Bennay), Jeffrey van den Dikkenberg, David van de Groep, Yannick Bouw

Media:
– Klik hier voor een verslag op RTV Utrecht.
– Klik hier voor een verslag uit de Gooi en Eemlander.

Share