Ajax verliest in Groesbeek bij Achilles ‘29

Zou de broodnodige zege op Eemdijk van twee weken geleden een vervolg krijgen in Groesbeek ? Vanwege het inhaalweekend afgelopen week (Ajax was vrij) werden er in deze periode twee oefenduels gespeeld. Tegen Zwaluwen ‘30 werd gelijkgespeeld en van WV-HEDW zelfs verloren. Zouden deze twee magere resultaten invloed hebben op wederom een zeer belangrijk duel in de kelder van de Derde Divisie ?

wedstrijdbeleving door Marcel

In een prachtige omgeving en op een dito sportpark De Heikant trad Ajax aan tegen het gastvrije maar door allerlei perikelen geplaagde Achilles ‘29. Tot vlak voor de aftrap straalde het fraaie complex een sinistere indruk uit. Wist men In Groesbeek wel dat er gevoetbald werd of was dit een duel achter gesloten deuren ? De paar aanwezige toeschouwers konden in ieder geval in de rust gezamenlijk aan twee tafeltjes napraten over de eerste helft. Die begon wat flauwtjes ondanks een prima doelpoging van Kenneth Misa-Danso in de 8e minuut en dito redding van doelman Poul Nas. Ajax zette de toon, dat wel, maar nadat Kenneth Misa-Danso in de 11e minuut wederom de vuisten trof van doelman Nas (rebound van Mitchell Burgzorg op buitenkant paal) was het meeste vuurwerk voorlopig wel even achter de rug. Pas in de 24e minuut deed Achilles voor het eerst van zich spreken via Kevin Schmidt na een misverstand in de Ajax defensie.

1819ach-aja07

Het gelijkopgaande duel waarin Ajax wel de meeste aanvallende intenties had kreeg in de 31e minuut zijn eerste doelpunt. Glenn van Zoolingen stuurde vanaf het middenveld Ricardo Fransberg weg die oog in oog met Nas beheerst scoorde (0-1). Niet veel later werd Tim de Jong gewisseld voor Sonny Pronk. De redden van deze omzetting was voor de schrijver van deze wedstrijdbeleving onbekend, maar in ieder geval moest Ajax weer organiseren waardoor het leek dat de concentratie even weg was. Vier minuten na de verdiende en logische voorsprong profiteerde Alper Yaldiz op rechts van de geboden ruimte en kon hij diagonaal doelman Veenboer passeren voor de onverwachte 1-1. Het duel kon opeens alle kanten opgaan en de kansen voor beide doelen stapelden zich op. Allereerst was het Ricardo Fransberg die maar rakelings naast schoot gevolgd door een prima redding van Stephan Veenboer op het schot van Kevin Schmidt. Was het duel of beter gezegd het voetbal goed ? Dat niet, maar amusant zeker wel. Het laatste wapenfeit voor rust viel te noteren in de 43e minuut toen Jack van Moerkerk via de lat overschoot. Een voorsprong voor de Amsterdammers voor rust had niet misstaan, maar het was 1-1.

1819ach-aja03

Na rust kantelde het duel in de 51e minuut. Achilles mocht op links een corner nemen die geheel vrijstaand en dus kinderlijk eenvoudig door Julien Clout mocht worden binnengekopt (2-1). Ajax moest aan de bak wat het zeker daarna ook deed, maar andermaal werd steeds pijnlijker duidelijk dat dit team (ondanks soms langdurige fases van balbezit) toch wel wat voetbalinzicht mist. Waar voor rust spelers als Kenneth Misa-Danso en Ricardo Fransberg nog voor enige dreiging zorgden werden zij in de tweede helft nauwelijks meer in stelling gebracht en waren voor de rest dus onzichtbaar. De bal smoorde continu in het overvolle strafschopgebied. Verder kon Ajax nog amper enige vorm van creativiteit creëeren waardoor de vele aanvallen voorspelbaar werden en strandden in goede bedoelingen,

1819ach-aja04

Ondertussen voelde Achilles ‘29 zich kip lekker tegen het steeds machtelozer ogende Ajax en kon het zelf via de rappe spelers zoals Lucas Raposo dreigend worden. Het duel dat ondertussen steeds meer richting het einde kabbelde kende nog maar bitter weinig hoogtepunten. Van enige vorm van overleg en organisatie was bij beide teams geen sprake meer wat zorgde voor een nogal armoedige indruk. Ondanks dat Ajax via een aantal scrimmages (waar Sonny Pronk regelmatig bij betrokken was) er nog wel alles aan deed om minstens gelijk te maken zei het lege velletje op mijn kladblok die bestemd was voor de tweede helft misschien wel genoeg. Het onmachtige Ajax werd heel pijnlijk met de keiharde realiteit om de oren geslagen en het mocht zelfs in de 89e minuut blij zijn dat de counter via Kevin Schmidt geen doel trof (via de lat over).

1819ach-aja05

Ajax zag door deze nederlaag de concurrentie dichterbij komen en moet met duels voor de winterstop tegen SteDoCo, DVS ‘33, Odin ‘59 en Jong FC Groningen oppassen voor de rode streep.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

ACHILLES ’29 – AJAX 2-1 (1-1)
Doelpunten: 31. Ricardo Fransberg 0-1, 35. Alper Yaldiz 1-1, 51. Juliën Clout 2-1
Scheidsrechter: J. Rozendal
Toeschouwers: 150
Gele kaarten: Kadir Usta, Alper Yaldiz, Kevin Schmidt (Achilles ’29), Ruben Adneij, Roy Deken, Mitchell Burgzorg, Jack van Moerkerk (Ajax)
Opstelling Achilles ’29: Poul Nas, Kerem Cifci, Juliën Clout, Bram van Dongen, Thomas Loning, Joey Dekkers, Kevin Schmidt, Alper Yaldiz (70. Yusuf Bilen), Boris Rasevic, Kadir Usta (81. Keani Fairbanks), Lucas Raposo (70. Desire Ruhindwa)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg (89. Celso Uhlenbeek), Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Tim de Jong (32. Sonny Pronk), Ruben Adneij (73. Kevin Owusu Asare), Jack van Moerkerk, Bart Spil, Kenneth Misa-Danso, Marijn Sterk, Ricardo Fransberg

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal 247.
– Klik hier voor een verslag op De Gelderlander.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share