Strijdvaardig Ajax verliest bij SteDoCo met 2-0

Onder zeer koude weersomstandigheden trof Ajax, in speelronde 13, een oude bekende. In Hoornaar was SteDoCo de tegenstander. Ruim vier jaar geleden belette Ajax SteDoCo promotie naar de Topklasse door in een beslissingswedstrijd met 5-2 te winnen. Dat was toen en nu is het feit dat de thuisclub gewoon meedoet boven in Derde Divisie en Ajax alle zeilen bij moet zetten om niet verder af te zakken op de ranglijst. Konden onze mannen de goede eerste dertig minuten tegen Achilles ‘29 van vorige week continueren of wellicht zelfs wat langer ?

wedstrijdbeleving door Marcel

De eerste 25 minuten van dit duel van de beide promovendi was net zoals het weer … saai en grijs. Ajax mocht, zoals we dat vaker zien, wat meer de bal hebben maar het laatste gedeelte van bijna iedere aanval was te fragile en dus te voorspelbaar. Daarentegen waren de spaarzame aanvallen van de thuisclub wat doortastender en dus ook dreigender. Beide teams waren nog steeds zoekende maar Ajax had bijna succes rond het half uur toen Ricardo Fransberg een teenlengte te kort kwam om doelman Smith te verrassen. SteDoCo was niet veel later ook gevaarlijk. Een vlotte aanval via Wesley Pollemans en (de beste man van het veld) Joran Schröder eindigde op de vuisten van doelman Stephan Veenboer die zich niet liet verrassen. We konden niet zeggen dat de wil ontbrak bij beide teams, maar omdat leuke en of dreigende momenten uitbleven voor beide doelen was het behelpen om enigszins warm te blijven. Zo moesten de aanwezige toeschouwers op het fraaie complex met een vergrootglas de leuke momenten er tussenuit pikken om zich daarmee op te warmen. Ajax, dat aardig kon mee komen in die eerste helft, manifesteerde zich andermaal als de bekende hond die wel blafte maar nooit echt beet en dus was de 0-0 ruststand niet opzienbarend ook al omdat de thuisclub een nog wat afwachtende houding aannam en nog niet volle bak leek te gaan.

1819ste-aja02

Dat was bij aanvang van het tweede bedrijf geheel anders. De warme chocomelk had wonderen gedaan en de ploeg uit Hoornaar kwam gedrevener uit de kleedkamer. Dat resulteerde in de 50e minuut in de 1-0 voorsprong die ingeleid werd door nonchalant uitverdedigen van de Amsterdammers. Uitblinker Joran Schröder pikte de bal op en scoorde in de verre hoek. De bevlogenheid van Stedoco in de tweede helft werd overigens prima opgepikt door Ajax en met invaller Sonny Pronk kwam er sowieso weer wat meer “onrust” voor het doel van de tegenstander. Dat Ajax prima anticipeerde en mee ging in de strijd werd bijna beloond in de 67e minuut toen Marijn Sterk op de vuisten schoot van doelman Smith. Niet veel later zagen we een prima corner van Ruben Adneij die op het hoofd belandde van Sonny Pronk die de bal vervolgens centimeters over kopte.

1819ste-aja05

Net toen Ajax moed putte uit de spaarzame, goede mogelijkheden (die misschien anders wel een punt hadden opgeleverd) ging het andermaal aan de andere kant mis. De doortastendheid die Stedoco etaleerde in de snelle omschakeling gaf nu de doorslag. De strakke voorzet vanaf de rechterkant werd van dichtbij binnen geschoten door Benjamin van Wanrooij in de 74e minuut. Ajax kwam drie minuten later goed weg toen Roy Deken op de doellijn redding kon brengen op de inzet van Joran Schröder en dus bleef Ajax een grotere nederlaag bespaard. De derde treffer van Stedoco had er sowieso nog ingezeten, want wederom was het Joran Schröder die in de slotfase maar rakelings overschoot.

1819ste-aja03

Opnieuw konden de Amsterdammers, ondanks perioden van redelijk tegenspel en een gezonde dosis strijdvaardigheid, geen echte vuist maken zeker niet voorin. Zo is bijna iedere wedstrijdbeleving een kopie van de vorige. Volgende week zaterdag de thuiswedstrijd tegen DVS ‘33 uit Ermelo. Mijn belevingsverslag is in principe al gereed of hopen we op het ware cliché … de bal is rond ?

1819ste-aja04

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier hier om deze te bestellen.

SteDoCo – AJAX 2-0 (0-0)
Doelpunten: 51. Joran Schröder 1-0, 75. Benjamin van Wanrooij 2-0
Scheidsrechter: dhr. G. Keijl
Toedchouwers: 250
Gele kaart: Glenn van Zoolingen (Ajax)
Opstelling SteDoCo: Mark Smith, Etiën Mariana, Bryan Jongeneel, Wesley Pollemans, Jesse Wielinga, Jeroen Sterrenburg (84. Jeffry Neral), Hayri Pinarci, Guytano dos Santos, Benjamin van Wanrooij, Joran Schröder, Medhani Redie Habtemariam (62. Vincent Verheul)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Jake Wollgarten, Ruben Adneij (78. Kevin Owusu Asare), Jack van Moerkerk, Bart Spil, Kenneth Misa-Danso (63. Sonny Pronk), Marijn Sterk, Ricardo Fransberg

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een interview met beide trainers.

Share