Knappe zege Ajax in Heemskerk … 1-3 bij ODIN ’59 !

Niet alleen de klimatologische omstandigheden in Heemskerk waren beroerd, maar ook de statistieken tegen de ODIN ‘59 logen er niet om. Slechts één van de tien gespeelde onderlinge duels wist Ajax te winnen. Tel daarbij op de kansloze nederlaag tegen DVS ‘33 van vorige week en de vooruitzichten op een positief resultaat waren nu niet bepaald aanwezig.

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat startte met de wind in de rug, mocht al na amper twee minuten spelen zijn handjes dichtknijpen. De vrije trap van Bas Kansen werd door Mitchel Bormann op de paal gekopt ! Wie hierna dacht dat Ajax hierdoor van slag was had het mis. Heel langzaam groeide Ajax in het duel en het had na ruim tien minuten spelen via Marijn Sterk zijn eerste kansje (redding in de korte hoek door Barry van Dijk). De wedstrijd was volledig in balans en bleef amusant waar Ajax brutaal en met fris voetbal van zich af beet. Met name Ricardo Fransberg, Kenneth Misa-Danso, Sonny Pronk en Mitchell Burgzorg waren bij vlagen een plaag voor de kwetsbare defensie van de thuisclub. Ondanks de dreigende counters van de thuisclub kreeg Ajax in de 16e en 18e minuut via Kenneth Misa-Danso en Mitchell Burgzorg prima kansen om aan de leiding te komen. Ondertussen moest het wel een bittere pil slikken toen Tim de Jong al vroeg geblesseerd moest uitvallen met een op het oog serieuze blessure. Hij werd vervangen door Jay Winter die dat vervolgens prima deed.

Ajax zat goed in zijn vel en dat werd overduidelijk bewezen in de 21e minuut toen een heerlijke Ajax aanval (voorzet Burgzorg, terugleggen Fransberg ) van dichtbij bekroond werd door zo’n typische spitsengoal van Sonny Pronk (0-1). De weelde was van korte duur, want ook de Ajax defensie oogde regelmatig onzeker en daar profiteerde Mitchel Bormann van in de 23e minuut met een fraaie volley (1-1). Toch bleef Ajax fier overeind en dat was met de harde wind al een hele klus. Twee minuten na de gelijkmaker had Mitchell Burgzorg de 1-2 op zijn schoen (te wild overgeschoten). Ajax bleef het spel domineren, ODIN ‘59 anticipeerde wat ze uitstekend deden. Regelmatig speelde Ajax keurig door de linies heen, maar het had een dood spelmoment nodig om weer aan de leiding te komen. Het was Marijn Sterk die in de 37e minuut de bal uit een vrije trap panklaar legde op het hoofd van Bart Spil die boven iedereen uit toornde om zo de 1-2 binnen te knikken. Met een brede glimlach konden we de warme kantine opzoeken om vervolgens te genieten van de heerlijke erwtensoep.

De tweede helft had wel een lange aanloop nodig alvorens het duel weer op gang kwam en het viel op dat Ajax bewust of onbewust wat meer achterover begon te leunen. Toch kreeg het in de 58e minuut de eerste noemenswaardige kans van de tweede helft via Sonny Pronk (schot voorlangs). De thuisclub, spelend met de wind in de rug, trok fel van leer en Ajax kwam er steeds moeilijker uit en had wederom weer eens de sublieme doelman Stephan Veenboer nodig om overeind te blijven. Zijn reddingen op schoten van Ahmed al Mahdi en Bas Kansen waren broodnodig en dus cruciaal voor Ajax. In de 67e minuut mochten we de rentree aanschouwen van een Ajax zaterdag icoon. Zijn naam … Siver Abdulrahman die zich via het derde en het tweede amateurteam weer via de achterdeur zich mocht melden bij het eerste team. Hij verving Kenneth Misa-Danso.

Het duel, dat richting het laatste kwart ging, kon nog steeds alle kanten op gaan. Ajax, dat zijn momenten probeerde te pakken, kwam in de 70e minuut nog goed weg toen er niemand aanwezig was voor de rebound nadat Stephan Veenboer een hard schot van Jeffrey Klijbroek onschadelijk had gemaakt maar ook los liet. In de slotfase ging niet de harde wind liggen maar wel de dadendrang van ODIN ‘59. Zo zagen we dat Ajax stukje bij beetje het initiatief weer naar zich toe trok. Het was dan wel veel minder voor het doel van Barry van Dijk te vinden, maar wederom een dood spelmoment besliste de wedstrijd in de 81e minuut. Een corner van Marijn Sterk werd verlengd door Siver Abdulrahman en vervolgens kwam de bal voor de voeten van Sonny Prronk die van dichtbij de 1-3 kon binnen lopen. Wat een weelde !

Ajax controleerde vervolgens, bleef op zijn hoede en begon steeds meer te geloven in de zege die uiteindelijk ook over de streep werd getrokken. De conclusie was toch wel heel duidelijk: Ajax had, op een aantal perioden na, dit duel verdiend gewonnen na met name prima voetbal in de eerste helft. Na een aantal duels waar geen punten werden behaald en met ook zeer matig voetbal kon nu eindelijk eens met een heerlijk gevoel de thuisreis worden aanvaard. Volgende week de laatste wedstrijd voor de winterstop thuis tegen Jong FC Groningen.

1819odi-aja01

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

ODIN ’59 – AJAX 1-3 (1-2)
Doelpunten: 21. Sonny Pronk 0-1, 23. Mitchell Bormann 1-1, 37. Bart Spil 1-2, 81. Sonny Pronk 1-3
Scheidsrechter: dhr. W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 350
Gele kaarten: Ahmed al Mahdi (ODIN ’59), Ricardo Fransberg (Ajax)
Opstelling ODIN ’59: Barry van Dijk, Milo Cremers, Mart Willemse, Ron Scheffer (46. Jordi Tiktak), Nigel Hardenberg (78. Milan Vissie), Thom de Vries (66. Eelke de Graaf), Ahmed al Mahdi, Nick Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Bas Kansen, Mitchel Bormann
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Tim de Jong (17. Jay Winter), Bart Spil, Mitchell Burgzorg, Marijn Sterk, Sonny Pronk, Ricardo Fransberg en Kenneth Misa-Danso (67. Siver Abdulrahman)

Media:
– Klik hier voor een verslag op de site van Odin’59.
– Klik hier voor een verslag in het NHD.

Share