Ajax na zege op Jong FC Groningen met opgeheven hoofd de winterstop in

De onverwachte zege (en het in grote delen van de wedstrijd prima voetbalspel) bij ODIN ‘59 vorige week gaf de burger voor de zoveelste maal dit seizoen weer vertrouwen. Maar kon Ajax dit nu eens voortzetten of zouden de beloften van FC Groningen optreden als spelbreker en zo zorgen voor een zure wijn in het kerstpakket van trainer Yuri Rose ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Hoe zou een beloftenteam zich manifesteren ten opzichte van de wekelijkse gevestigde amateurclubs ? In ieder geval werd al snel duidelijk dat Jong FC Groningen geen verstoppertje ging spelen in Amsterdam. Samen met Ajax spatte de energie ervan af en werd het op het steenkoude en bijna verlaten sportpark de Toekomst al in de openingsfase een hartverwarmende wedstrijd. Al in de 5e minuut was Ajax dreigend voor het doel te vinden van doelman Postma toen een prima aanval via Kenneth Misa-Danso en Roy Deken smoorde in het overvolle strafschopgebied. De dadendrang van Ajax werd als eerste beloond. In de 13e minuut kon, na een prima interceptie op het middenveld van de hardwerkende Ricardo Fransberg, Sonny Pronk er alleen van doorgaan en in zijn ooghoeken had hij de vrijstaande Kenneth Misa-Danso al gezien die zo eenvoudig de 1-0 kon binnen schuiven.

Het vervolg van dit levendige duel kenmerkte zich niet door vele kansen, maar door de overijverige inzet van beide teams. Dat vergoede enorm veel en dus was er geen sprake van verveling. Wel nam Jong FC Groningen het heft wat meer in handen mede omdat Ajax af en toe toch het initiatief wat weg gaf. Dit leverde in de 30e minuut een kans op voor Matthijs Hardijk. Het eerste half uur was het Ajax dat via enthousiast en goed combinerend voetbal positief verbaasde, maar deze lijn werd naarmate de eerste helft richting het laatste kwart vorderde niet meer vast gehouden. Zo moest het bijvoorbeeld in de 43e minuut toestaan dat de gasten uit het hoge Noorden nog eenmaal gevaarlijk werden via Ken Raghoebar. Zijn schot verdween voorlangs het doel van Stephan Veenboer.

Na de thee leek het erop op dat Jong FC Groningen met de zelfde intenties verder voetbalde. Toch was de eerste echte kans in de 52e minuut voor Ajax dat geduldig wat achterover leunde om vervolgens keihard toe te slaan. Na een prima actie van de weer uitstekend spelende Mitchell Burgzorg kwam Sonny Pronk in kansrijke positie terecht, maar zijn pegel op doel werd door doelman Gerald Postma knap gepareerd. Dat het nog steeds goed toeven was op de Toekomst bleek wel in de 60e minuut toen Jong FC Groningen de gelijkmaker op het hoofd had, maar de kopbal van Thijs Dallinga schampte de deklat.

Ondanks dat Ajax steeds meer moeite moest doen om zelf kansrijk te worden bleef het wel keihard knokken voor iedere meter en zo golfde dit duel op en neer met een Jong FC Groningen dat een licht veldoverwicht had. In de 69e minuut kwamen de Amsterdammers goed weg nadat Thijs Dallinga voorlangs schoot na te laconiek uitverdedigen. Het was daarom weer goed te zien dat niet veel later routinier Siver Abdulrahman de defensie kwam versterken. Het duel ging richting het laatste kwart waar zowaar Ajax weer van zich liet horen, want in de omschakeling bleef het namelijk continu dreigend. Het was Sonny Pronk (die hopelijk nu zijn basisplaats heeft afgedwongen) die doelman Postma in verlegenheid bracht met een harde uithaal in de 75e minuut.

Ajax liep nog net niet op zijn tandvlees, maar het slot van dit duel kon alle kanten opschieten. Het team van trainer Alphons Arts ging vol voor misschien wel een verdiend punt, maar Ajax hield stand en sloot de rijen bijtijds. Het stond in grote delen gewoon uitstekend georganiseerd. Toch piepte en kraakte het zeker toen de prima fluitende scheidsrechter de Winter ook nog eens, zonder dat er sprake was van noemenswaardige blessures of oponthouden, zeker dik vijf minuten extra tijd bij telde. Hierin kreeg Ajax een aantal corners te verwerken die niets opleverden voor een prima spelend Jong FC Groningen dat deze middag de pech had dat Ajax iets doortastender was.

Zo kunnen we de feestdagen tevreden tegemoet treden en heeft Ajax na een hele zware start van de competitie (o.a. blessures) bewezen dat het in veel wedstrijden niet de mindere was en dat zomaar het kwartje ook de andere kant op had kunnen vallen. Als het met de opgedane ervaringen ervoor kan zorgen dat de pieken en dalen niet te ver uit elkaar komen te liggen dan gaan we met vol vertrouwen de tweede helft van de competitie in. Dat gebeurt op 12 januari in Harderwijk bij VVOG. Voor nu wens ik een ieder fijne feestdagen en oh ja … de wijn van Yuri Rose zal zeker goed smaken !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – JONG FC GRONINGEN 1-0 (1-0)
Doelpunt: 13. Kenneth Misa-Danso 1-0
Scheidsrechter: F.R. de Winter
Gele kaart: Sonny Pronk (Ajax)
Toeschouwers: 56
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jay Jordan Winter, Glenn van Zoolingen, Roy Deken, Jake Wollgarten, Bart Spil, Mitchell Burgzorg (77. Siver Abdulrahman), Marijn Sterk, Sonny Pronk, Ricardo Fransberg, Kenneth Misa-Danso (73. Jack van Moerkerk)
Opstelling Jong FC Groningen: Gerald Postma, Jan Hoekstra (63. Antonio Sefer), Thijs Dallinga, Matthijs Hardijk, Kellian van der Kaap, Ken Raghoebar, Jhurrey Margaritha, Marijn Ploem (46. Daniel Bouman), Stuart Ritchie, Mees Gootjes, Luka Prljic

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op RTV Noord.
– Klik hier voor een verslag op Dagblad van het Noorden.

Share