Gelijkspel voor tiental Ajacieden in Harderwijk

Het is zaterdag 12 januari 2019 en de bal rolt weer in de Derde Divisie. Kon Ajax de prima finish vlak voor de winterstop, met twee zeges op rij, continueren ? De fundamenten werden in ieder geval daarvoor gelegd in het zonnige Torremolinos waar de formatie van Yuri Rose een geslaagd trainingskamp afwerkte voor hopelijk een succesvol tweede gedeelte van deze competitie.

wedstrijdbeleving: Marcel

Op het druilerige, maar altijd prachtige complex van VVOG moest Ajax vanmiddag vooraf twee tegenvallers incasseren. Zowel Marijn Sterk (ziek) als Kenneth Misa-Danso (geblesseerd) moesten afhaken. Wel was er en basisplek voor routinier Siver Abdulrahman en stond er opnieuw een andere stormram in de spits. Zijn naam: Ralph Jurka. Vanaf de aftrap nam Ajax brutaal het heft in handen en al in de 3e minuut kreeg Ricardo Fransberg een unieke gelegenheid om uit te halen, maar in kansrijke positie werd zijn poging vervolgens een losse flodder.

Ajax bleef gretig en prima voetballen en had in de 12e minuut aan de leiding moeten komen toen na uitstekend voorbereidend werk van onder meer Jack van Moerkerk andermaal Ricardo Fransberg voor de goal te vinden was. Nu belandde zijn inzet op de paal. Ajax bleef de duels (die vaak werden gewonnen) aangaan en de thuisclub kon daar maar met grote moeite iets tegenover stellen. Met name een aantal cornerballen zorgden voor wat dreiging, maar al snel werd duidelijk dat de goede bedoelingen van VVOG nauwelijks een goede voortzetting hadden en dus bleef Ajax relatief eenvoudig op de been.

Na dik 25 minuten overtuigend voetbal van Ajax kroop VVOG dan toch meer uit zijn schulp en met name via de vleugels werd het af en toe dreigend. Toch bleven de beste mogelijkheden voor Ajax, want in een ouderwetse scrimmage met goede mogelijkheden voor Ralph Jurka en Glenn van Zoolingen was uiteindelijk doelman Rijnvis de winnaar. Tien minuten voor rust was de thuisclub wel echt dreigend en moest ook doelman Veenboer in actie komen op een schot van Caifano Latupeirissa. Het onderhoudende duel kantelde vervolgens in de 41e minuut toen Jay Winter zijn directe tegenstander Rihairo Meulens zag ontsnappen. In de achtervolging toucheerde Winter zijn opponent die anders vrij baan had richting het doel. Echter, met veel medespelers om zich heen en op ruim 25-30 meter van het doel was de rode kaart die volgde misschien wel iets te zwaar bestraft. Ajax moest hierdoor schakelen en wat tactische aanpassingen doen in de rust.

VVOG greep direct na rust de overtal situatie meteen aan om energieker te werk te gaan en zo werd Ajax achteruit gedrukt, maar opnieuw werd zichtbaar dat vele goede bedoelingen van de thuisclub geen vervolg kregen waardoor de zwartgoud-hemden ogenschijnlijk eenvoudig op de been bleven. Lange tijd was het een soort van status quo op het veld en het inmiddels povere duel kwam pas weer wat tot leven zo’n twintig minuten voor tijd toen Ajax brutaler werd en steeds meer van zich liet horen. Bijvoorbeeld in de 70e minuut toen Ricardo Fransberg werd weggestuurd, maar doelman Rijnvis tikte zijn harde pegel tot corner.

Langzaam tikte de klok weg richting de slotfase waar Ajax steeds meer op twee gedachten ging hinken. Enerzijds was een punt met een man minder prima, anderzijds werd het in de tegenstoten steeds dreigender en leek zelfs een overwinning nog haalbaar. Toch moest Ajax in de 83e minuut vrezen voor een nederlaag toen Stephan Veenboer eerst knap het schot van Mike Ahrens keerde en de rebound werd binnengeschoten. Helaas voor VVOG gebeurde dit in buitenspelpositie. Een snel omschakelmoment van Ajax hierna (waar invaller Sonny Pronk Ricardo Fransberg in stelling bracht) leek vruchtbaar, maar op het moment van uithalen was een Harderwijkse sliding voldoende voor de thuisclub voor het voorkomen van een tegentreffer. Het allerlaatste woord was voor VVOG via Rihairo Meulens in de 90e minuut, maar Stephan Veenboer (die gelukkig heeft bijgetekend) kwam op tijd zijn doel uit om de 0-0 op het bord te houden.

Nadat de plussen en minnen waren verwerkt kon de conclusie simpel zijn. Beide teams hadden zo hun mogelijkheden op meer vanmiddag met toch Ajax als ploeg dat de meeste dreiging had zeker in die prima eerste helft. Tot slot een compliment voor de manschappen van Yuri Rose want met het karakter en de mentaliteit is niets mis. Nu alleen wat scherper voor de goal worden, maar wie weet gaat dat volgende week gebeuren thuis tegen FC Lisse.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

VVOG – AJAX 0-0
Scheidsrechter: dhr. M.A. de Bruijn
Toeschouwers: 400
Gele kaart: Miek Ahrens (VVOG)
Rode kaart: Jay Jordan Winter (Ajax)
Opstelling VVOG: Mike Ahrens, Tim Muller, Jan Jurriën Hop, Roelof de Groot (74. Desmond Sturing), Thomas Vossebelt, Wilko Braam, Pernelly Biya, Harrie Kersten, Rihairo Meulens, Caifano Latupeirissa (83. Joshua Tijdens)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jay Jordan Winter, Glenn van Zoolingen, Silver Abdulrahman, Jake Wollgarten (90. Chavez Uitenwerf), Bart Spil, Mitchell Burgzorg, Jack van Moerkerk, Ralph Jurka (74. Sonny Pronk), Ricardo Fransberg (90. Kevin Owusu Asare), Roy Deken

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op De Stentor.

Share