Ajax 5 verovert voor de derde keer de Knoepert

Zaterdag 12 januari was het weer tijd om de, door de feestdagen extra gecreëerde, kilootjes eraf te spelen. Dit gebeurt jaarlijks tijdens het traditionele Knoepert toernooi (alweer voor de 52e keer) bij Victoria steevast gehouden in het eerste speelweekend van het nieuwe jaar. De te winnen Knoepert (een enorme kruik jenever) wordt daarom ook wel de drie koningen Knoepert genoemd. Maar los van het geweldige samenzijn na afloop met eten en het uitschenken van de Knoepert door de winnaar aan de overige deelnemers is het de FA Cup van het klassieke veteranen voetbal. Het winnen van de Knoepert staat gelijk aan eeuwige roem en wordt in combinatie met het winnen van de landstitel dan ook als het winnen van de dubbel beschouwt. Het is dan ook echt ons bekertoernooi, want in vergelijk met het ONEC veteranen toernooi (waar ook veel 100 jarige clubs van buiten onze competitie meedoen) is 95 procent van het deelnemersveld uit de Klassieke veteranen landelijk en wordt altijd op dezelfde locatie gespeeld. Met andere woorden … het klassieke veteranen Wembley ligt in Loosdrecht.

Dit jaar was er een deelnemersveld van 10 teams die zich dapper genoeg voelde om de vieze miezerregen te trotseren met in gedachte dat een goede neut na afloop wonderen doet. De toernooiopzet was 2 poules van 5 teams waardoor ieder team 4 wedstrijden speelde plus tussendoor 1 kruispoule wedstrijd (door loting van te voren bepaald) tegen een team uit de andere poule. Doelsaldo is sowieso altijd erg belangrijk in het Knoepert toernooi. Bij de voorgaande 3 edities met 3 poules kon je 3 poulewinnaars hebben die alles wonnen, maar alleen de 2 teams met het beste doelsaldo speelden de finale. Dit jaar vanwege 10 deelnemers een competitieopzet met een eindstand na 5 wedstrijden. Mede door de kruispoule wedstrijden zou spanning gegarandeerd moeten zijn tot de laatste wedstrijd.

Onze Old Heroes gingen voortvarend van start met een 2-1 zege op het organiserende Victoria. De organisatie zat weer goed geregeld en strak in elkaar, want na afloop van de 20 minuten wedstrijden heb je 5 minuten voor je aan de volgende pot begint. Binnen 2 uur speel je zo 5 wedstrijden en heb je 100 minuten voetbal achter de kiezen terwijl uit de kantine de heerlijke dampen van de avondmaaltijd je neusgaten al bereiken. Want nou veteranen voetbal ? Wat nou mannen van een gerespecteerde leeftijd ? Stoere kerels zal je bedoelen ! De huidige jongere generatie zo minimaal telefoon/computer spelletjes pauzes tussendoor nodig hebben met zo’n schema om volgens hun eigen zeggen fris te blijven. Klassieke veteranen doen het net als de fabrieksarbeiders van vroeger voor een borrel na afloop van de werkweek. Na het 5 minuten wisselen wachtte het klassieke Haarlem. Onze mannen waren inmiddels goed warm gedraaid want als geroutineerde lopende bandwerkers legde ze de 1 na de andere goal in het Haarlemse netje. Bijna iedere 2 minuten was het raak om zo met maar liefst 9-1 te winnen. In de 3e wedstrijd wachtte het voor Ajax 5 traditioneel op vreemd grondgebied altijd tricky Kampong. De extra kilootjes moesten al zijn verbrand door onze dappere strijders, want na 20 minuten stond er 5-0 op het scorebord. Tijdens de kruispoule wedstrijd tegen de andere poule werden de degens gekruist met Concordia maar ook dit werd een overwinning (1-0) voor de onzen. De laatste pot winnen en de kruik was binnen, makkelijker gezegd als gedaan want de benen werden nu toch wel erg zwaar en medenaamgenoot ASC (Ajax Sportman Combinatie was de opponent). Ajax Amsterdam won echter opnieuw met 1-0 en bleek zichzelf een enorme dienst gedaan te hebben door in partij 2 en 3 met scherp te schieten. Want je denkt het gebeurt niet, maar in de andere poule won Quick namelijk inclusief kruispoule partij ook alles maar het doelsaldo van Ajax 5 was vele malen hoger en goed voor DE DERDE KNOEPERT WINST in 4 jaar tijd !

Na afloop werd er uiteraard gerept dat een finale tussen beide onoverwinnelijken een betere toernooiafsluiting had geweest maar aan de andere kant iedereen wist van te voren waar hij aan toe was. Wel stelde onze coach Chris voor dat Quick eervol mee zou helpen bij het uitschenken van de Knoepert. Op zich slim want onze helden waren best moe na de eerste 100 minuten FA Cup voetbal van 2019. De voorgaande tweemaal dat de Knoepert werd veroverd (2016 en 2018) door Ajax 5 werd ook de Landstitel aan het eind van het seizoen bijgeschreven. Op naar de derde dubbel. Leve de Old Heroes !

Tekst : Paul

Share