Ajax verslaat FC Lisse met 2-0

1819aja-lis-00

Na de puntendeling in Harderwijk vorige week konden we wel concluderen dat Ajax nog steeds groeit in zijn ontwikkeling. Het team van Yuri Rose, dat het niet moet hebben van individuele uitblinkers maar van het collectief, kon dit andermaal vanmiddag bewijzen op een bitter koud sportpark de Toekomst tegen FC Lisse.

wedstrijdbeleving door Marcel

Al vrij snel werd duidelijk dat beide teams graag wilde voetballen en niet voor elkaar onder deden, maar ook dat deze wedstrijd nooit de schoonheidsprijs zou gaan winnen. Daarvoor werden ondanks de goede intenties teveel fouten gemaakt en ontbrak het bij beide teams aan finesse. Pas in de 15e minuut zagen we een geplaatst schot tussen de palen van Bas Buimer (Lisse) na overigens een sierlijke omhaal. Ajax, dat direct daarna dreigend werd via Ricardo Fransberg (schot), kon er in het algemeen nog niet veel tegenover stellen. De bezoekers uit de Bollenstreek waren licht in het voordeel de eerste 20 minuten, maar het povere duel kenmerkte zich vooral door wederzijds elkaar de bal te gunnen wat vervolgens weer niets opleverde en daarna begon alles weer van vooraf aan. Pas rond de 25e minuut kroop Ajax meer uit zijn schulp en nam het langzaam de regie wat in handen wat een dreigende uithaal opleverde van Sonny Pronk.

Ajax en FC Lisse stonden garant voor een tomeloze inzet, maar wat doorgaans voetbal zo leuk maakt geschiedde pas weer in de 38e minuut toen een geslaagde solo actie van Ayoub Ait Afkir stierf in schoonheid en Ajax met de schrik vrij kwam. Ajax had ondertussen het voetballende gedeelte steeds beter voor elkaar en werd vlak voor rust weer eens dreigend toen Sonny Pronk via de rug van Lars Rauws maar net over schoot. De ruststand van 0-0 was echter voor niemand een verrassing.

De tweede helft kon alleen maar meer amusement opleveren. Hoewel Ajax voor rust de draad aardig had opgepakt pakte het niet door na rust. FC Lisse nam het heft in handen en bepaalde toch wel het wedstrijdbeeld. Dat werd bijna uitbetaald in de 60e minuut toen Stephan Veenboer aan Ajax zijde met een wereldsave zijn ploeg in de race hield na een goede kopbal van David Verweij. Het leek er steeds meer op dat Ajax koos voor de omschakeling. Het liet FC Lisse komen om daarna vliegensvlug in de tegenaanval te gaan, maar voorin konden de Ajax-aanvallers maar bitter weinig potten breken en zo bleef het duel levendig maar toch ook vrij kleurloos.

Opeens kwam in de 72e minuut toch kleur en hoe. De attent spelende Kenneth Misa-Danso onderschepte de bal bij het uitverdedigen en kon diagonaal op het doel van Erik Cummins aflopen die hij vervolgens met een droge schuiver passeerde (1-0). Het geduld dat Ajax bewaarde werd dus kennelijk toch beloond en vanaf dat moment beet Ajax zich steeds vaster in de wedstrijd met een complimenteuze vermelding voor good-old Siver Abdulrahman die voorop in de strijd ging en zo samen met o.a Roy Deken de defensie de juiste impulsen gaf.

Het gemor van de talloze geel-blauwe supporters uit Lisse werd steeds luider. Waar bleef het offensief in de slotfase van hun helden ? Pas in de 81e minuut leek het weer ergens op toen Rik Vermeulen namens Lisse maar net naast schoot. Ajax was gewaarschuwd dat de broze 1-0 geen garantie was voor drie punten. Dit bleek wel in de 85e minuut toen (weer) Rik Vermeulen vanaf zestienmeter verwoestend hard uithaalde voor de gelijkmaker, maar de assistent-scheidsrechter had even daarvoor al zijn vlag in de lucht gestoken vanwege buitenspel. De uitbraak die daarna volgde van Ajax werd een successtory voor de invallers Ruben Adneij en Ralph Jurka. Na een splijtende pass van Adneij kwam Ralph Jurka vrij voor doelman Cummins te staan die hij vervolgens beheerst met een harde pegel verschalkte (2-0). De buit was binnen dacht men bij Ajax, maar Luca Tarani verprutste een unieke mogelijkheid op de aansluitingstreffer (87e minuut). Het bleek de laatste stuiptrekking te zijn van de bezoekers.

Zo boekte Ajax een zeer professionele overwinning en sloeg het toe op de juiste momenten. Juist iets dat de ploeg zo vaak te verwijten viel. Het lijkt er steeds meer op dat de ploeg wekelijks bijleert en een prima leerling is in de Derde divisie waarvoor hulde aan een ieder. Wil Ajax echt aantonen dat het progressie heeft gemaakt dan wacht er een mooie, maar loodzware uitdaging volgende week. Dan komt namelijk Noordwijk (titelkandidaat en trotse koploper) naar Amsterdam. Gezien de statistieken uit het verleden is dat geen favoriet uitstapje voor de mannen van trainer Kees Zethof. Ik zeg komt dat zien … spektakel gegarandeerd !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – FC LISSE 2-0 (0-0)
Doelpunten: 72. Kenneth Misa-Danso 1-0, 87. Ralph Jurka 2-0
Scheidsrechter: De heer J.J.M. Vries
Toeschouwers: 300
Gele kaarten: Marijn Sterk (Ajax), Lars Rauws en David Verweij (FC Lisse)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk, Bart Spil, Sonny Pronk (66. Ralph Jurka), Ricardo Fransberg (79. Ruben Adneij), Kenneth Misa-Danso (83. Marijn Sterk)
Opstelling FC Lisse: Erik Cummins, Justin Valk, Leroy Oehlers (68. Mark de Loor), Lars Rauws, Ayoub Ait Afkir, Bert Koomen, Boyd Stevens, David Verweij, Bas Buimer, Moubarak Adouch (75. Rik Vermeulen), Milton Klooster (46. Luca Tarani)

Media:
– Klik hier voor het verslag van FC Lisse.
– Klik hier voor een verslag op Omroep West.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor verslag in het Leidsch Dagblad.

Share