Driepunter voor Ajax bij ASWH … 0-2 !

      Reacties uitgeschakeld voor Driepunter voor Ajax bij ASWH … 0-2 !

De nederlaag tegen koploper Noordwijk van een week geleden betekende een abrupt einde van een goede reeks van vier wedstrijden met tien punten. Ondanks dat Ajax met lege handen stond bood het vertoonde spel voldoende positieve aanknopingspunten om de draad weer op te pakken. Dat moest dan in Hendrik-Ido-Ambacht gebeuren op bezoek bij middenmoter ASWH.

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax moest, voorafgaande aan dit duel, improviseren. Zo waren Bart Spil en Mitchell Burgzorg (doorgaans vaste waarden) afwezig en daardoor maakten Jay Winter en Chavez Uitenwerf hun opwachting. Maar aan niets was te merken dat dit invloed zou hebben op het team. Integendeel, de Amsterdammers vlogen uit de startblokken en bij de eerste serieuze aanval verzond Marijn Sterk de bal naar Jack van Moerkerk die rechts diagonaal Ralph Jurka zag aankomen. Al vallend met een soort van sliding deed hij de bal in de verre hoek belanden voor een Amsterdamse droomstart (0-1) en zo kreeg doelman Stef Doedée wel een heel opmerkelijk eerste balcontact namelijk de bal uit het net halen. Ajax bleef vervolgens scherp en ging met volle overtuiging de duels aan. Zo werd het eerste kwartier gedomineerd door Ajax. Daarna kreeg heel langzaam ASWH meer grip op het spel van Ajax en de eerste waarschuwing dat ASWH ook meedeed werd gegeven in de 20e minuut toen Lester Pires net over kopte.

1819asw-aja02

Ajax kroop wat meer naar achteren, hield de rijen gesloten maar zo nam de thuisclub wel steeds meer het initiatief over. Ajax gaf echter nog steeds geen krimp. Ondanks een dreigend schot van Nick Slotboom in de 30e minuut beleefde doelman Veenboer nog een relatief rustige middag hoewel het wel af en toe lekker druk voor zijn neus was. Ajax bleef zoeken naar zijn mogelijkheden waar met name Ralph Jurka voorin sleurde en sleurde maar te weinig steun kreeg van zijn medespelers. De thuisclub zocht, met het nodige fanatisme, nog steeds naar een opening. Eerst zagen we een goede poging van Lars Bosscha in de 35e minuut, maar echt Spaans benauwd was het vijf minuten later toen net even buiten het strafschopgebied ASWH een vrije trap mocht nemen. De bal van Mels van Driel spatte miraculeus uiteen op de voeten van Stephan Veenboer die daar overigens niet veel weet van had. De conclusie na de eerste helft was simpel. Ajax had een bliksemstart, maar verloor het initiatief na 15 minuten spelen en koos deels gedwongen voor de omschakeling tegen een bij vlagen onmachtig ASWH.

Ook na rust begon Ajax overtuigend met een goede poging van de prima spelende Marijn Sterk in de 47e minuut. Inmiddels speelde het overigens met Toer Bouwman voor de geblesseerd geraakte Chavez Uitenwerf en kroop weer in de verdedigende stellingen. Ajax liet de thuisclub het spel maken en loerde vervolgens op de snelle omschakelmomenten. Maar naarmate het duel vorderde en ondanks een goede mogelijkheid van Mels van Driel (redding Veenboer) werd ASWH onrustiger en had het nog steeds geen antwoord op het uitstekend georganiseerde Ajax. Stoïcijns bleef het overeind, maakte zich nergens druk om en bleef zo vooralsnog uiterst koel overeind. Het duel werd wel pover. Ajax was wat vleugellam (Kenneth Misa-Danso en Ricardo Fransberg hadden te weinig inbreng op deze middag) en hoefde ook niet zo met de voorsprong op zak. ASWH bezat niet over voldoende creativiteit om de Ajax-defensie kapot te spelen, had weinig geluk en het ontbrak aan vorm van de dag.

Op sportpark Schildman werd het gemopper steeds luider, ondanks het inbrengen van oud-Ajacied Bilal El Amrani, en de wit zwarten konden de eigen aanhang niet bekoren met het vertoonde spel. Ook al kreeg Fabian Korporaal in de slotfase nog een goede schietkans het aanvalsspel van ASWH was simpelweg niet doortastend genoeg en te voorspelbaar. Ajax werd in de slotfase (zeker na het inbrengen van Sonny Pronk) weer wat brutaler doordat ASWH steeds meer risico’s nam. Dat leverde in de blessuretijd nog een grote kans op voor Kevin Owusu Asare die in kansrijke positie wild overshoot. Het inmiddels machteloze ASWH was uitgespeeld en Ajax anticipeerde in de 95e minuut andermaal uitstekend toen Sonny Pronk werd diep gestuurd en met een harde, zuivere knal de wedstrijd definitief in het slot gooide (0-2). De drie puntjes gingen zo stiekem mee in de tas naar Amsterdam en opnieuw liet Ajax iedereen zien dat het een snelle leerling is in deze Derde Divisie met de getoonde gedrevenheid, de homogeniteit en de efficiëntie die het op de mat legde. Misschien heeft Ajax vanmiddag voetballend niet veel fans voor zich gewonnen, maar het spel was uiterst realistisch en ook dat levert drie punten op.

Volgend weekend het altijd mooie affiche tussen Ajax en Quick Boys. Wie weet wordt de cursus “snelle leerling” vervolgd.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

ASWH – AJAX 0-2 (0-1)
Doelpunten: 3. 0-1 Ralph Jurka, 95. 0-2 Sonny Pronk
Scheidsrechter: dhr. S. de Brito Roque
Toeschouwers: 450
Gele kaarten: geen
Rode kaarten: geen
Opstelling ASWH: Stef Doedée, Clarence Bijl, Stanley Husen (73. Fabian Korporaal), Peter Verhoeve, David Almeida, Jesper van den Bosch, Lars Bosscha, Nick Slotboom (73. Sam van de Kreeke), Mels van Driel, Ismail Yildirim, Lester Pires (81. Bilal El Amrani)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jay Winter, Jake Wollgarten, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Chavez Uitenwerf (45. Toer Bouwman), Ricardo Fransberg (81. Kevin Owusu Asare), Marijn Sterk, Jack van Moerkerk, Ralph Jurka (79. Sonny Pronk), Kenneth Misa-Danso

MEDIA
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag van ASWH.