Ajax verliest nipt van Quick Boys …1-2

In mijn vorige verslagen werd Ajax door mij bewierookt omdat het niet alleen goede resultaten boekte, maar ook omdat het gecombineerd werd met een uiterst realistische gedegen speelwijze. Hoe klein zouden inmiddels de verschillen zijn geworden met Quick Boys waartegen Ajax eerder dit seizoen niets tegen in had te brengen (5-1 nederlaag) en deze thuiswedstrijd van vandaag ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Wat al snel duidelijk werd is dat we konden gaan genieten van een heerlijk open, aantrekkelijk duel. Ondanks de harde wind kozen beide teams, na een schoorvoetend begin, voor de aanval wat in de 16e en in de 18e minuut een tweetal mogelijkheden opleverde voor Ajax (Ricardo Fransberg en Marijn Sterk). De gasten uit Katwijk (met ex-Ajacieden Dennis Kaars en Chima Bosman in de gelederen) kregen met name in de openingsfase wat kansen uit dode spelmomenten waar Raymond Baten verantwoordelijk voor was. Het technisch begaafde Quick Boys nam ondertussen wel wat meer het heft in handen en het was in de 25e minuut dicht bij de 0-1 toen Jesse van Nieuwkerk Dennis Kaars alleen voor Stephan Veenboer zette, maar het subtiele puntertje verdween net over het doel. Even later zagen we een vliegend schot van Marc de Kruijs wat aangaf dat Quick Boys nadrukkelijk op zoek was naar de 0-1.

1819aja-qui04

Ajax, dat wederom zeer compact en goed georganiseerd speelde, moest wel meer achteruit en het had in de 32e minuut andermaal niets te klagen toen Cem Sahin maar rakelings naast schoot. Het was daarom niet meer dan logisch dat in de 36e minuut de Blauw Witte Narren op 0-1 kwamen. De vrijheid die Cem Sahin hierbij kreeg voordat hij vanaf zo’n 18 meter doeltreffend mocht uithalen was wel wat bedenkelijk. Het antwoord van Ajax kwam snel en ook een tikkeltje onverwacht. Wie dacht dat een gelouterd team als Quick Boys niet te lang op een roze wolk bleef zitten had het mis. Twee minuten na de openingsgoal verzond Kenneth Misa-Danso op rechts een haar scherpe voorzet die bij de tweede paal keurig werd binnen gekopt door Ralph Jurka (1-1). Quick Boys had direct een antwoord klaar liggen in de 40e minuut nadat uit een corner de kopbal van Jesse van Nieuwkerk maar ternauwernood kon worden weggewerkt. Zo bereikten beide teams de rust met 1-1 in een zeer amusant voetbalgevecht.

Ajax kwam zeer overtuigend uit de kleedkamer en zocht nadrukkelijk de aanval wat meteen in de 50e minuut een kans opleverde voor Jack van Moerkerk, maar Joey Ravensbergen bracht redding op de doellijn. Het brutaal spelende Ajax kende geen ontzag en speelde alle schroom van zich af. Quick Boys trok daarom de teugels weer wat strakker aan na dik 15 minuten spelen wat resulteerde in meer druk op doelman Veenboer. Quick Boys kwam niet veel later weer op voorsprong toen de perfecte voorzet van Marc de Kruijs in de 63e minuut werd binnen gekopt door Jesse van Nieuwkerk (1-2). Het viel te prijzen dat Ajax va-banque ging spelen met Sonny Pronk als extra aanvaller. Zo werd getracht de gelijkmaker te forceren wat natuurlijk ook het nodige risico met zich meebracht.

1819aja-qui05

De kans die Marc de Kruijs kreeg in de 78e minuut kon zomaar de definitieve nekslag zijn voor Ajax, maar Stephan Veenboer hield zijn team nog in de race. De slotfase was boeiend en de vele toeschouwers hebben genoten van een wedstrijd die, ondanks het lichte overwicht van de bezoekers, toch nog alle kanten op kon gaan. Na een overtreding van Joey Ravensbergen op Mitchell Burgzorg in de 81e minuut mocht Marijn Sterk aanleggen voor een vrije trap die via de vingertoppen van doelman van der Helm maar net over ging. Kon Ajax nog iets forceren ? Nee, dat ging niet meer lukken en het moet gezegd worden dat Quick Boys vanmiddag net even wat meer inhoud had in meerdere opzichten dan Ajax. Toch hadden de Katwijkers de grootst mogelijke moeite om Ajax van zich af te schudden vandaag en ondanks nog een grote kans voor invaller Koen van Liempt in blessuretijd bleef het verschil minimaal op het scorebord.

Andermaal kunnen we concluderen dat Ajax een prima pot voetbal heeft laten zien, gegroeid is en dat dus de verschillen inderdaad kleiner zijn geworden. Voldoende perspectieven voor onze volgende wedstrijd volgende week. In Amsterdam-Noord wacht dan de derby tegen De Dijk.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hierom deze te bestellen.

AJAX – QUICK BOYS 1-2 (1-1)
Doelpunten: 37. Cem Sahin 0-1, 39. Ralph Jurka 1-1, 64. Jesse van Nieuwkerk 1-2
Scheidsrechter: dhr. E. Thijs
Toeschouwers: 350
Gele kaarten: Marijn Sterk, Siver Abdulrahman en Jack van Moerkerk (allen Ajax), Marc de Kruijs (Quick Boys)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jake Wollgarten, Bart Spil (73. Ruben Adneij), Jack van Moerkerk (68. Kevin Owusu Asare), Marijn Sterk, Ralph Jurka, Ricardo Fransberg (86. Toer Bouwman), Kenneth Misa-Danso
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Chima Bosman, Jeffrey Ket, Willem Schoonenberg, Joey Ravensbergen, Mohamad Mahmoed, Cem Sahin (86. Koen van Liempt), Raymond Baten, Jesse van Nieuwkerk (66. Bert Steltenpool; 90. Lars Oudshoorn), Dennis Kaars, Marc de Kruijs

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag in het Leidsch Dagblad.
– Klik hier voor verslag van Quick Boys.

Share