Mokumse derby prooi voor Ajax

In de komende drie weken kan Ajax zichzelf een uitstekende dienst bewijzen om een langer verblijf in de Derde Divisie zeker te stellen. Op papier moeten negen punten haalbaar zijn tegen laagvliegers De Dijk, Achilles ‘29 en tenslotte Eemdijk. Kon Ajax vanmiddag in de derby de eerste stap zetten ?

wedstrijdbeleving door Marcel

1819dij-aja04

Ajax begon in ieder geval zeer overtuigend. De thuisclub werd meteen onder druk gezet en dat leverde wat magere mogelijkheden op die geen naam mochten hebben. Dat was wel even anders in de 14e minuut toen De Dijk zijn eerste echte serieuze kans kreeg middels een snelle uitbraak over links door Mick Christophersen. De nummer 9 passeerde met een schot vervolgens diagonaal doelman Veenboer (1-0). Ajax bleef onverminderd het meeste balbezit houden, maar het kwam goed weg in de 19e minuut toen dezelfde Christophersen bij de eerste paal zijn voet tegen de voorzet kreeg van Judah Berefo. Doelman Veenboer had weer eens een miraculeuze redding in petto. Pas in de 23e minuut deed Ajax iets terug via Kenneth Misa Danso, maar doelman Borgman tikte de inzet naast zijn doel. Ondanks het aanhoudende overwicht van Ajax kon het maar moeilijk een gaatje vinden en had het de hulp nodig van Hjalmar Oomens in de 28e minuut om zo de beste kans van de wedstrijd te krijgen. De vrije trap van Jack van Moerkerk werd vervolgens onbedoeld bijna achter de eigen doelman geschoten. Het efficiënte De Dijk, dat uitstekend anticipeerde, wist pardoes twee minuten later zijn derde kans wel te verzilveren. Bilal Amarzagouio kreeg net even teveel vrijheid om zo uit te halen voor de 2-0.

1819dij-aja06

Het roer ging hierna om bij Ajax en het elftal ging weer het vertrouwde 4-3-3 systeem spelen. De eerste waarschuwing werd nog gegeven door Mitcthell Burgzorg die hard naast schoot, maar het echte vuurwerk had Ajax bewaard voor de 39e minuut toen Bart Spil zuiver en hard uithaalde vanaf 20 meter (voorzet Misa- Danso) en er dus weer van alles mogelijk leek. Ajax draaide de duimschroeven aan en geholpen door de nerveuze, onzekere defensie van de gasten mochten de trouwe supporters ruim één minuut later weer juichen. Ricardo Fransberg ontsnapte en brak door de defensie heen en oog in oog met Nick Borgman bleef de nummer 10 uiterst koel (2-2). De thuisclub kreeg geen grip meer op Ajax dat in de 44e minuut de knotsgekke revival helemaal gestalte gaf toen de vrije trap van Jack van Moerkerk op het hoofd belandde van Ralph Jurka die al vallend (met enige acrobatiek) de 2-3 binnen kopte. Zo mocht deze Amsterdamse Derby er in de eerste drie kwartier zeker wezen en genoten de toeschouwers niet alleen van de aanstormende lente maar ook van het getoonde amusement.

1819dij-aja05

Na rust kwam Ajax weer gedreven uit de startblokken. Zo had Ricardo Fransberg in de 47e minuut de 2-4 op zijn schoen (redding Borgman), maar de thuisclub moest in de 60e minuut voor de vierde maal toch capituleren toen Mounir Darazzi de bal verspeelde aan Kenneth Misa-Danso. Hij omspeelde in eerste instantie Borgman die de bal nog wist te pareren, maar in de rebound kon de aanvaller de bal alsnog afgeven op Ralph Jurka die de geheel vrijstaande Ricardo Fransberg zag staan en zijn intikkertje betekende de 2-4. Even zagen we nog een hard schot van opnieuw Misa-Danso die doelman Borgman met enige moeite onder controle kreeg. Het moet vervolgens gezegd worden dat De Dijk de aanval bleef zoeken en met invaller Kubilay Koylu een aantal maal dreigend werd. Zo ook in de 73e minuut toen Koylu de bal op de paal schoot en met enig fortuin voor Ajax caramboleerde de bal het veld weer in.

Zo bleef Ajax dus een hectische slotfase bespaard tegen het strijdbare De Dijk. Sterker nog, het uiterst efficiënte Ajax gooide in de 81e minuut het duel in het slot. Dit met dank aan de uitstekende fluitende scheidsrechter Paarhuis die de voordeelregel prima toepaste na een overtreding op Fransberg. Zo kon de sterk spelende Ralph Jurka er van doorgaan. De spits behield het overzicht en stelde Kenneth Misa-Danso in staat om zo de 2-5 te mogen aantekenen. Het geloof bij De Dijk was allang verdwenen en het moest zelfs vrezen in de slotfase dat Ajax geen monsterscore ging neerzetten, want de uitstekende solo van Jake Wollgarten in de 87e minuut verdween maar ternauwernood naast het doel. De laatste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg via Bilal Amarzagouio die in de 90e minuut net overschoot en zo deze zeer aantrekkelijke pot voetbal beëindigde.

De aanwezige toeschouwers en natuurlijk Ajax waren op deze zonnige middag de grote winnaars. Door de andere uitslagen heeft Ajax bovendien meer aansluiting gekregen met de grote middengroep in de Derde Divisie. Volgende week speelt Ajax thuis tegen Achilles ‘29. U bent van harte welkom.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

De Dijk – Ajax 2-5 (2-3)
Doelpunten:
15. 1-0 Mick Christophersen
31. 2-0 Bilal Amarzagouio,
39. 2-1 Bart Spil,
40. 2-2 Ricardo Fransberg,
44. 2-3 Ralph Jurka,
60. 2-4 Ricardo Fransberg,
81. 2-5 Kenneth Misa-Danso
Scheidsrechter: De heer M. Paarhuis
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: –
Opstelling De Dijk: Nick Borgman, Hjalmar Oomens, Mounir Darazzi, Randill Verwey, Judah Berefo, Mick Christophersen, Brian Grootheusheidkamp (46. Marc Baardman), Bilal Amarzagouio, Jawhar Ahannach (72. Damian Menzo), Clayd Olf (46. Kubilay Koylu), Sammie Fiddani
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jake Wollgarten, Bart Spil, Jack van Moerkerk (80. Toer Bouwman), Glenn van Zoolingen, Ralph Jurka (85. Sonny Pronk), Ricardo Fransberg (85. Ruben Adneij), Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.

Share