Weer waardevolle zege Ajax

De herinneringen aan de eclatante zege vorige week in het zonovergoten Schellingwoude deed menig Ajax supporter een week lang glimmen. Daarnaast was het ook een bevestiging dat de manschappen van Yuri Rose hun draai gevonden hebben. Missie twee van het drieluik met de ploegen onder de rode streep was aanstaande. Achilles ‘29 uit Groesbeek kwam op bezoek op De Toekomst.

1819aja-ach00

wedstrijdbeleving door Marcel

Andermaal startte Ajax overtuigend en met goede intenties. Vanaf minuut 1 werd de Groesbeekse formatie onder druk gezet wat al in de 4e minuut resulteerde in een uitstekende kans voor Kenneth Misa-Danso die na een pass van Ralph Jurka oog in oog met doelman Hauptmeijer kwam te staan. De aanvaller raakte echter enigszins uit balans waardoor zijn schot niet de juiste richting mee kreeg. Na een kleine twintig minuten overtuigend voetbal met kansen voor Siver Abdulrahman (kopbal) en Ricardo Fransberg (schot op de vuisten van de doelman) luwde de Ajax storm stukje bij beetje. De bezoekers, die prima georganiseerd speelden en steeds taaier werden, gaven geen krimp meer en omdat Ajax voorin de finesse ook zag afnemen om te verassen leek het duel wat in kwaliteit af te nemen zeker vanuit Ajax perspectieven bekeken.

Toch was Ralp Jurka in de 30e minuut weer dreigend voor de goal met zijn kopbal die niet de juiste richting mee kreeg. Achilles ‘29, dat tot dan sporadisch voor doelman Veenboer te vinden was, kreeg toch in de 35e minuut een uitstekende mogelijkheid via Kadir Uska die maar rakelings naast schoot. Dit bleek later de enige kans te zijn van de eerste 45 minuten voor de Groesbekers. Zo sloten beide teams de eerste helft af met de brilstand en dat was na de eerste twintig minuten spelen, waarin Ajax zeer overtuigend te werk ging, uiteindelijk toch wel wat verrassend.

Na de rust (en dat zien we gelukkig ook steeds vaker) besloot Ajax gewoon weer er een schepje bovenop te gooien. Zo zagen we twee prima schietkansen in de respectievelijk 46e en de 47e minuut van Mitchell Burgzorg en de prima spelende Bart Spil waar beide keren doelman Hauptmeijer redding moest brengen. De energieke start na de pauze van Ajax werd uiteindelijk snel beloond in de 49e minuut toen Ralph Jurka door de defensie van Achilles ‘29 heen brak en alleen op Hauptmeijer mocht aflopen die hij met een droge harde knal passeerde (1-0). De ban was nu gebroken, maar wie dacht dat Achilles ‘29 de muur nog meer zou verstevigen had het mis. Integendeel, brutaal deelde het wat plaagstootjes uit waar met name Kevin Schmidt regelmatig bij was betrokken. Zo waren de bezoekers in de 64e minuut dicht bij de gelijkmaker via Alper Yaldiz die doelman Veenboer dwong tot en knappe safe. Hierna trok Ajax de zaakjes weer naar zich toe mede geholpen door de uitstekende wissels van trainer Yuri Rose. Sonny Pronk en debutant Illias Boudouni brachten weer voldoende flair en energie terug in het team.

Ajax trok de teugels aan en was nadrukkelijk op zoek naar de bevrijdende en verdiende tweede goal en het kreeg daartoe ook de kansen. Allereerst was het Kenneth Misa-Danso die de voorzet van Sonny Pronk maar ternauwernood naast gleed (73e minuut) gevolgd door een kopbal in de 82e minuut van Siver Abdulrahman (na een vrije trap van Kenneth Misa-Danso) die maar rakelings naast ging. De beloning voor de prima teamprestatie kreeg Ajax uiteindelijk in de 84e minuut toen Sonny Pronk debutant Illias Boudouni wegstuurde op rechts. Zijn haarscherpe voorzet werd bij de tweede paal heerlijk binnen gegleden door good-old en onmisbare Siver Abdulrahman (2-0)  De buit was binnen en zo werden niet alleen weer drie kostbare punten bijgeschreven, maar werd er ook afgerekend met de ondermaatse prestatie van eerder dit seizoen in Groesbeek (2-1 verlies).

Mijn boodschap na Quick Boys thuis en de missie van Ajax (negen punten halen uit de drie eerst komende duels) ligt zo aardig op schema. Hiervoor hulde aan het gehele team inclusief de technische staf, want nu al 31 punten hebben met een selectie die volgens velen misschien wel Hoofdklasse waardig was maar geen poten zou breken in de Derde Divisie is nu al een diepe buiging waard. Over twee weken wacht Eemdijk uit wat nooit makkelijk is voor Ajax, want ondanks de positieve woorden en het optimisme duurt het seizoen gewoon nog 11 wedstrijden en is met beide beentjes op de grond blijven zeker geen loze boodschap.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Ajax – Achilles ‘29 2-0 (0-0)
Doelpunten: 49. Ralph Jurka 1-0, 85. Siver Abdulrahman 2-0
Scheidsrechter: de heer A.L. v.d. Ketterij
Toeschouwers: 100
Gele kaarten: Bart Spil (Ajax), Kerem Cifci, Yunus Efe, Juliën Clout (Achilles ’29)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg (76. Marijn Sterk), Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jake Wollgarten, Bart Spil, Jack van Moerkerk, Glenn van Zoolingen, Ralph Jurka (71. Sonny Pronk), Ricardo Fransberg (65. Illias Boudouni), Kenneth Misa-Danso
Opstelling Achilles ‘29: Mike Hauptmeijer, Kerem Cifci, Juliën Clout, Alper Yaldiz (68. Lucas Raposo), Bram van Dongen, Thomas Loning (80. Denna Haggi Moni), Kadir Usta, Kevin Schmidt, Luis Giovanny Annett Chavez, Boris Rasevic, Desire Ruhindwa (86. Yunus Efe)

Later meer.

Share