Doelpuntrijke nederlaag Ajax bij Eemdijk


De roze wolk waar de amateurs van Ajax zich op bevonden werd met een week verlengd, maar of deze ingeplande onderbreking goed was geweest voor het ritme ? U leest het hieronder.

wedstrijdbeleving door Marcel

Sportpark de Vinken was hedenmiddag nu niet bepaald het gezelligste decor voor een voetbalwedstrijd. De stormachtige wind gepaard gaande met flinke hoosbuien teisterde de aanwezige toeschouwers en ook het schouwspel had flink te leidden hieronder. De thuisclub leek daar vanaf het begin het beste mee om te gaan. Waar Ajax de laatste weken doorgaans meteen het initiatief neemt en met overtuigend voetbal start werd het nu door een gretig Eemdijk overrompeld. Het schot van Zakaria el Bennay in de 10e minuut was de eerste waarschuwing dat Ajax op zijn hoede moest zijn, maar deze bleek aan dovemansoren gericht te zijn want David van de Groep scoorde niet veel later fraai de 1-0. Ajax, dat schoorvoetend uit de startblokken kwam, werd nog steeds regelmatig verrast door de snelle omschakelmomenten van Eemdijk die continu tot hachelijke situaties leidde. Zo ook in de 23e minuut toen de voorzet van Zakaria el Bennay perfect werd binnen gekopt door Yannick Bouw (2-0).

Ajax had nog steeds geen antwoord op de opportunistische speelwijze van de thuisclub die zich gesterkt voelde door de snelle voorsprong en de recente overwinning bij Odin ‘59. De Amsterdamse formatie die de laatste weken verraste met dominant en fris voetbal had nog niets in te brengen en het werd zelfs nog pijnlijker toen andermaal de Amsterdamse defensie voor schut werd gezet in de 29e minuut nadat Yannick Bouw al vallend de 3-0 binnen kopte. Pas in de 32e minuut kreeg Ajax via Ralph Jurka zijn eerste grote kans die overigens knap naast werd getikt door doelman Ruizendaal. De ploeg van Yuri Rose knokte zichzelf wel in de wedstrijd, maar het kwam eigenlijk nooit in een bepaald ritme terecht. Zo zagen we een ploeterend Ajax dat vlak voor rust weer enigszins wat hoop kreeg toen Jack van Moerkerk Kenneth Misa-Danso aanspeelde die vervolgens koelbloedig de 3-1 scoorde. Kon Ajax in de resterende 45 minuten zichzelf herpakken ?

Het antwoord in de 47e minuut dat Ajax kreeg was vooralsnog een nee, want Jordie Huijgen kopte na een corner op de paal. De thuisclub begon dus wederom energiek en Ajax kwam in de 51e minuut weer goed weg toen Stephan Veenboer knap redde op een schot van Renco van Eeken. De daaropvolgende corner werd voor Ajax alsnog desastreus. In eerste instantie wist doelman Veenboer nog een inzet van dichtbij te keren, maar de rebound was daarna een makkelijke prooi voor Jeffrey van den Dikkenberg (4-1).

1819eem-aja06

Zo bleek maar weer eens dat Eemdijk voor Ajax uit altijd een lastig karwei is helemaal omdat Ajax geen moment maar enige vorm van flair of overtuiging liet zien. Wat Ajax wel ten toon spreidde was een dosis onverzettelijkheid. Ondanks de zware omstandigheden en de forse achterstand bleef Ajax zoeken, knokken en gaf het zich nog niet over. Zo belandde dit duel in een fase dat Eemdijk het wel best vond en waar Ajax het balbezit mocht hebben, maar nooit echt zijn ware gezicht liet zien voor de goal.

1819eem-aja04

Toch kreeg Ajax weer wat kleur op zijn wangen in de 73e minuut toen Siver Abdulrahman de bal uit een hoekschop op zijn hoofd nam die vervolgens door invaller Toer Bouman werd verlengd tot 4-2. Ajax, dat aanvaller Sonny Pronk bracht om nog meer te forceren, bleef wel het initiatief houden maar het had nog steeds grote moeite om doelgericht te worden en dus bleven de Diekers eenvoudig overeind. Dat Ajax vanmiddag defensief niet zijn beste wedstrijd speelde bleek maar weer eens in de 85e minuut toen invaller Jasper Bolland kinderlijk eenvoudig bij de eerste paal zo maar een corner mocht binnen lopen (5-2). Tekenend voor dit duel was de 87e minuut, toen Ajax weer eens liet zien dat het (heel even) zijn rug rechtte en dus niet opgaf en pardoes weer scoorde. Nu via Sonny Pronk (kopbal) na een perfecte voorzet van Mitchell Burgzorg. De eindstand werd zo 5-3.

1819eem-aja05

Nadat alle plussen en minnen waren op en af getrokken stond de conclusie na dik 90 minuten voetbal als een paal boven water. De overwinning voor Eendijk was terecht en Ajax, dat ondanks de tomeloze inzet, tekort kwam waardoor het eigenlijk nooit echt aanspraak heeft gemaakt op meer dan een nederlaag. Een wijze les hopelijk en dus mogen de mouwen weer worden opgestroopt volgende week thuis tegen Hoek. Mannen, we rekenen op jullie !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

EEMDIJK – AJAX 5-3 (3-1)
Doelpunten: 12. David van de Groep 1-0, 24. Yannick Bouw 2-0, 30. Yannick Bouw 3-0, 42. Kenneth Misa-Danso 3-1, 54. Jeffrey van den Dikkenberg 4-1, 74. Toer Bouwman 4-2, 86. Jasper Bolland 5-2, 88. Sonny Pronk 5-3
Scheidsrechter: dhr. M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 450
Gele kaarten: Rafik el Hamdi, Zakaria el Bennay, David van de Groep (allen Eemdijk)
Opstelling Eemdijk: Gerben Ruizendaal, Michel Goossensen, Jan Pieter Hartog, Jordie Huijgen, Klaas de Graaf, Rafik el Hamdi, Jeffrey van den Dikkenberg, David van de Groep, Renco van Eeken, Yannick Bouw (84. Jasper Bolland), Zakaria el Bennay (80. Klaas Bout)
Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Marijn Sterk, Bart Spil (58. Ruben Adneij), Jack van Moerkerk, Glenn van Zoolingen, Ralph Jurka (67. Sonny Pronk), Ricardo Fransberg (46. Toer Bouwman), Kenneth Misa-Danso

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op RTV Utrecht.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share