Ajax in extremis naast Harkemase Boys

De overtuigende tweede helft van een week geleden tegen Hoek stond nog op het netvlies gebrand en hopelijk kon het overgehouden goede gevoel tot uiting komen in Friesland. Uit de heenwedstrijd in Amsterdam (0-2) bleek dat Harkemase Boys een lastig te bestrijden tegenstander was.

wedstrijdbeleving door Marcel

De thuisclub, gesteund door een fanatieke aanhang op het intieme sportpark de Bosk waar eens geen kunstgras lag, startte misschien wel als verwacht. Ajax werd zonder enig pardon bestreden met fysiek, mannelijk voetbal en al snel werd duidelijk dat dit wel eens een warme middag zou kunnen gaan worden. In de 6e minuut moest doelman Veenboer al paraat ingrijpen toen de verraderlijke voorzet van Willem Huizing pardoes in het doel leek te verdwijnen. De zwartgouden brigade kreeg voetballend nauwelijks grip op zijn tegenstander en misschien ook op het (gras) veld en het moest ook nog eens in de 10e minuut afscheid nemen van routinier Mitchell Burgzorg (geblesseerd). Hij werd vervangen door Siver Abdulrahman. Zo ontstond een wedstrijdbeeld waarin de thuisclub afwisselend met verzorgd voetbal en ook vaak met de opportunistische lange bal de Ajax-defensie regelmatig in verlegenheid bracht. Echter, wat ook duidelijk werd was dat voor de goal niet die scherpte aanwezig was bij de Friezen om de genadeklap toe te dienen en dat zo Ajax nog net op tijd schadevrij kon uitverdedigen.

Het schouwspel bleef onverminderd dezelfde kenmerken behouden. De Harekieten die aandrongen met fysiek voetbal (met al die lange stevige kerels) en een Amsterdamse formatie dat maar mondjesmaat voetballend in de buurt kwam van de werkloze doelman Jansema. Ajax had zichtbaar moeite met het werkvoetbal van hedenmiddag en ondanks wat schietkansen (Kenneth Misa-Danso en Marijn Sterk) mochten de Ajax aanvallen nauwelijks een naam hebben. Zo was de ruststand van 0-0 niet geheel verrassend.

Kon Ajax, net zoals vorige week, opnieuw een ander gezicht laten zien na rust ? Met Ralph Jurka (voor de geblesseerd geraakte Misa-Danso) en Sonny Pronk had het wel een sterke voorhoede tot zijn beschikking en zo maakten we ons op voor het tweede bedrijf. Maar Ajax liet zich toch bij vlagen weer verrassen door de typerende strijdwijze van de thuisclub. Zo ook in de 53e minuut toen Iloba Achuna op rechts Siver Abdulrahman te snel af was en zo belandde de messcherpe voorzet op het hoofd van de geheel vrij staande Henny Bouius die simpel de 1-0 kon binnen koppen. Kon Harkemase Boys Ajax nu eindelijk van zich afschudden ?

Heel even leek dit inderdaad te gebeuren toen in de 61e minuut Roy Deken de bal net voor de doellijn kon weghalen na een prima solo actie van Pier Veldman. Ajax, dat wel alles uit de kast haalde om terug te keren in de wedstrijd, liet zich misschien iets teveel meeslepen in de strijdwijze van Harkema dat onverminderd het initiatief bleef behouden maar ook vooral uitblonk in onnauwkeurigheden.

En zo belandden we in en fase van de tweede helft waar we af en toe weer eens de uitspraak van wijlen Bert Jacobs konden toepassen van hotse knots begonia voetbal. Ajax kon door de broze voorsprong van de rood-witten in de wedstrijd blijven enook al kon het voorin nog steeds geen echte potten breken toch kreeg Ajax steeds meer mogelijkheden om zich er voetballend uit te spelen en leek het erop dat er misschien nog wat te halen viel. Dat gebeurde bijna in de 80e minuut toen Bart Spil een verkeerde keuze maakte maar eigenlijk alle vrijheid kreeg om verwoestend uit te halen.

De wedstrijd kreeg vlak voor het einde zijn leukste fase toen beide teams alle vrijheid kregen en va banque gingen spelen. In de 90e minuut gebeurde er dan toch nog iets wat we in alle lange minuten daarvoor zo weinig hadden gezien. Een prima vloeiende aanval van Ajax opgezet over diverse schijven resulteerde in de onverwachte gelijkmaker van Ralph Jurka die hard binnen schoot nadat Marijn Sterk de uitstekende voorzet van Ricardo Fransberg niet kon binnen koppen. Wat een opsteker in deze voetbal technisch povere vertoning ! Zo stal Ajax op de valreep alsnog een punt weg in Harkema waar trouwens alle credits nog uitgaan naar Toer Bouman die de architect was van de gelijkmaker. Zat er nog meer in ? Ajax kreeg er opeens zin in en het zou te mooi geweest zijn maar in de 93e minuut kon Sonny Pronk de bal niet de juiste richting mee geven op doel waardoor zijn kopbal een meter naast ging wat tevens het laatste wapenfeit was.

De conclusie was simpel. Een gewonnen punt en het voetballende gedeelte maar snel vergeten. Volgend weekend ook weer zo’n lastige opponent. Dan komt ODIN ‘59 naar Amsterdam.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

HARKEMASE BOYS – AJAX 1-1 (0-0)
Doelpunten: 54. Henny Bouius 1-0, 90. Ralph Jurka
Scheidsrechter: dhr. S. Dröge
Toeschouwers: 500
Gele kaarten: Jens Jurn Streutker, Jesse Renken (beiden Harkelmase Boys), Jake Wollgarten (Ajax)
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Willem Huizing, Jens Jurn Streutker, Iloba Achuna, Pier Veldman, Henny Bouius, Mark Bruintjes, Noureddine Boutzamar, Jesse Renken, Dennis van Duinen, Jochem van Putten (46. Johnny de Vries)
Opstelling Ajax:Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg (10. Siver Abdulrahman), Toer Bouwman, Roy Deken, Jake Wollgarten , Bart Spil, Ricardo Fransberg, Glenn van Zoolingen (72. Kevin Owusu Asare), Sonny Pronk, Marijn Sterk, Kenneth Misa-Danso (46. Ralph Jurka)

Media:
– Klik hier voor een samenvatting en interviews.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share