Ajax buigt thuis voor ODIN ‘59 … 1-2

19819aja-odii01

Na het gestolen punt vorige week in Harkema mocht Ajax vanmiddag op het eigen vertrouwde kunstgras de degens kruizen met het traditioneel lastige ODIN ‘59. Kon Ajax zich revancheren voor het povere optreden in Friesland en wilden de Heemskerkers revanche nemen op de 1-3 thuisnederlaag eerder dit seizoen ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Vanaf de eerste minuut waren het de geelblauwen die het initiatief namen. Kort en fel in de duels en zo Ajax beletten om in hun spel te geraken. Na wat losse flodders, maar wel serieuze aanvallen was het toch al raak in de 7e minuut voor onze gasten. Een verre ingooi van Mitchel Bormann (volgend seizoen Ajax) werd door Milo Cremers verlengd tot een ideale kans en daar wist Thom de Vries wel raad mee. Zijn eenvoudige intikker betekende de 0-1. Ajax kwam maar niet in de wedstrijd en het was bijna schrijnend om te zien dat de eerste twintig minuten volledig gedomineerd werden door Odin ’59. Hoewel zij dan wel weinig echte uitgespeelde kansen kregen nam de ploeg van trainer Richard Plug (volgend seizoen DVS ’33) continu het voortouw tegen een slordig en bij vlagen apathisch Ajax. Lag het aan de strijdwijze met twee spitsen? Wie deze middag aanwezig was mag het zeggen.

In de 23eminuut zagen we eindelijk een kans voor Ajax. Na een prima pass van Bart Spil was het Sonny Pronk die uithaalde, maar op de doellijn was het Ron Scheffer die de bal uit de doelmond kopte. Toch bleef ODIN ’59 de bovenliggende partij al krabbelde Ajax langzaam overeind en kwam het stukje bij beetje meer in de wedstrijd. Uitgespeelde kansen wisten de Amsterdammers niet te creëren. De bezoekers daarentegen kregen via Jeffrey Klijbroek nog een aardige mogelijkheid, maar na 45 minuten voetbal moeten we toch concluderen dat het allemaal wat magertjes was en dat Ajax een hele grote Spaanse peper in de thee kon gebruiken.

Na rust (met Ruben Adneij voor Glenn van Zoolingen in de Ajax gelederen) veranderde er in eerste instantie helemaal niets. Andermaal was ODIN ‘59 gedrevener en straalde het veel meer motivatie uit dan de fletse Amsterdamse formatie. Het werd in de 53e minuut genadeloos afgestraft via een schoonheid van een aanval. Via Jeffrey Klijbroek was opnieuw Thom de Vries het eindstation en hij bracht de 0-2 op het scorebord. Het gevoel wat zich bij de meeste Ajax supporters meester moet hebben gemaakt, tot dan toe, is die van een kansloze missie.

Maar opeens kwam daar verandering in. Ajax zag het licht en in de 58e minuut had Ricardo Fransberg al moeten scoren toen hij oog in oog verscheen met doelman Barry van Dijk maar de routinier redde bekwaam. Toch was dit de opmaat voor een veel energieker en gedrevener Ajax dat steeds meer het heft over nam. Het werd in de 60e minuut daarbij geholpen toen een splijtende pass van Jack van Moerkerk Kenneth Misa-Danso bereikte die in eerste instantie nog op van Dijk schoot maar de rebound werd vervolgens binnengekopt (1-2). Ajax was nu eindelijk los. De bal werd steeds beter van A naar B gespeeld en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd te worden. Daar had Ricardo Fransberg in de 68e minuut al voor kunnen zorgen toen hij Barry van Dijk tegenkwam. De bezoekers hoefde niet meer zo nodig en kozen meer en meer (deels gedwongen) voor de counter waarin het overigens regelmatig dreigend werd.

Ajax perstte alle energie eruit, maar de finesse ontbrak om de stugge defensie van ODIN ’59 open te breken. Het had misschien wel een stuk makkelijker kunnen worden in de 75e minuut toen Ron Scheffer ontsnapte aan een donkerrode kaart. Hij uitte zijn frustraties over het niet uitschieten van de bal door Ajax (wegens een blessure van Jordi Tiktak) en botvierde dat af op Jack van Moerkerk. Beiden kregen verbazingwekkend een gele kaart. Ondanks dat Ajax in de slotfase er nog vol voor ging had het gewoonweg niet de vorm van de dag, zat het niet mee bij een afgekeurd doelpunt van Kenneth Misa-Danso (buitenspel ?) en langs de lijn vroeg men zich af waarom Ralph Jurka niet gebracht werd. De felicitaties gingen uiteindelijk naar Heemskerk.

Zo bleef Ajax puntloos op deze prachtige lentedag die door de andere resultaten niet veel schade op de ranglijst teweeg had gebracht. De schwung lijkt er een beetje uit. Volgende week Jong FC Groningen uit … de bal is rond en hoop doet leven.

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – ODIN ’59 1-2 (0-1)
Doelpunten: 7. Thom de Vries 0-1, 53. Thom de Vries 0-2, 60. Kenneth Misa-Danso 1-2
Scheidsrechter: dhr. M. Vos
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Roy Deken en Jack van Moerkerk (beiden Ajax), Ron Scheffer en Jordi Tiktak (beiden ODIN ’59)
Opstelling AJAX: Stephan Veenboer, Jake Wollgarten, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jack van Moerkerk, Bart Spil, Ricardo Fransberg, Glenn van Zoolingen (46. Ruben Adneij), Sonny Pronk (64. Kevin Owusu Asare), Marijn Sterk, Kenneth Misa-Danso
Opstelling ODIN ’59: Barry van Dijk, Jordi Tiktak, Milo Cremers, Mart Willemse, Ron Scheffer, Eelke de Graaf (84. Nigel Hardenberg), Thom de Vries (65. Billy Tavares), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann, Jim Hulleman (65. Jurjen Dikker)

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag in het Noordhollands Dagblad.

Share