Jong FC Groningen is Ajax nipt de baas

Op de velden van GRC in het Hoge Noorden had Ajax wel wat goed te maken na de povere vertoning vorige week tegen ODIN ‘59, maar was Jong FC Groningen daar de uitgelezen tegenstander voor ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Dat het de laatste tijd wat stroef loopt aan de zijde van de Amsterdammers en dat er duidelijk wat zand in de motor is gaan zitten kan niet worden ontkent. Vooralsnog geeft echter het aantal behaalde punten nog ruim voldoende rust. De formatie van Yuri Rose had direct vanaf de aftrap één boodschap duidelijk begrepen namelijk strijd leveren ! Ajax begon gedreven en al snel ontspon zich een boeiend gevecht van twee teams die de mouwen lekker hadden opgestroopt. Beide teams waren voetballend aan elkaar gewaagd en hadden nog iets met elkaar gemeen namelijk het (ontbreken van het) creëeren van kansen of creativiteit. De thuisclub nam dan wel regelmatig het initiatief en was misschien iets energieker, maar echt doortastend werden de beloften van de bvo uiteindelijk niet. Ajax werd zo nu en dan dreigend in de omschakeling, maar ook bij de Amsterdammers was het voorin erg magertjes bezet en was er weinig ondersteuning voor de eenzame spits Sonny Pronk.  

Vervelend om naar te kijken was het duel allerminst, maar de krenten in de pap (leuke acties voor de beide doelen) lagen naar alle waarschijnlijkheid nog in de schappen van de plaatselijke supermarkt.  De mannen van trainer Alfons Arts, die regelmatig via de vleugels voor gevaar stichtten, kregen enigszins loon naar werken in de 37e minuut toen vanaf rechts de bal in de zestienmeter werd gepompt. Daniel van Kaam haalde hard uit tegen het lichaam van een Ajax-verdediger aan, maar de rebound die volgde werd via de onderkant van de lat binnen geschoten door Marijn Ploem. De rust werd zo bereikt. De magere 1-0 voorsprong voor de groen-witte brigade betekende nog niet dat het duel al beslist was.

Na de pauze zagen we al snel de goede intenties van Ajax waarvan de prima kopbal uit een corner van Roy Deken een bewijs was. Toch was de thuisclub in de 57e minuut zelf ook weer dicht bij een doelpunt toen Daniel Bouwman maar net naast schoot. Men had blijkbaar de krenten voor in de pap gevonden, want waar in de eerste helft doelgerichte acties en kansen schaars waren zo leuk was het in het tweede bedrijf. Dat bleek eens te meer in de 61e minuut toen een vloeiende aanval van Ajax Ricardo Fransberg in staat stelde om uit te halen, maar het schot wat volgde miste iedere overtuiging. Het duel golfde ondertussen op en neer en aan de andere kant was het vier minuten later Daniel Bouwman die Stephan Veenboer dwong tot een knappe safe.  

Ajax, dat prima in zijn vel zat en uitstekend weerstand bood, kon helaas voorin geen grote potten breken. De aanvoer naar Kenneth  Misa-Danso en Ricardo Fransberg was vanmiddag zeer beperkt en dus was het niet geheel onlogisch dat Ruben Adneij de beste kans kreeg van de wedstrijd uit een vrije trap. Vanaf 20 meter haalde hij uit maar doelman Pelle Boevink tikte de bal knap over. Zo belandde het duel in de slotfase waarin het leek dat Groningen zijn zaakjes wel op orde had, maar toch bleef Ajax aandringen op de gelijkmaker die op basis van een prima, passievolle tweede helft terecht zou zijn geweest. Ajax had met Ruben Adneij in de gelederen vanmiddag wel een extra wapen in de gelederen en dat werd in de 85e minuut andermaal getoond. Nu verdween zijn vrije trap net een meter naast de verkeerde kant van het doel.

In de absolute slotfase gaf Ajax logischerwijs veel ruimte weg en daar profiteerde Giovanni Zwikstra bijna van in de blessuretijd, maar doelman Veenboer bleek een sta in de weg te zijn. De allerlaatste aanval was voor Ajax en bijna deed Ajax wat het in Harkema ook deed … scoren in de laatste seconden, maar Kevin Owusu Asare vond doelman Boevink op zijn pad die de verdiende gelijkmaker zo voorkwam. Net zoals vorige week stond Ajax met lege handen, maar het verschil met een week geleden was toch wel aanzienlijk. Er was beleving, passie, strijd en inzet. Volgende week komt SteDoCo naar Amsterdam. Komt u ook kijken of Ajax dan wel het net kan laten bollen ?

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

JONG FC GRONINGEN – AJAX 1-0 (1-0)
Scoreverloop: 8. Marijn Ploem 1-0
Scheidsrechter: L. Timmer
Toeschouwers: 200
Gele kaarten:Marijn Ploem en Rano Burger
Jong FC Groningen: Pelle Boevink, Tim Riksman, Kellian van der Kaap, Lars Kramer, Luuk Wouters, Marijn Ploem, Daniël van Kaam, Rano Burger (87. Mees Gootjes), Jhurrey Margaritha (80. Giovanni Zwikstra), Daniel Bouman, Matthijs Hardijk
Ajax: Stephan Veneboer, Jake Wollgarten (56. Jay Winter), Toer Bouman, Marijn Sterk, Roy Deken, Bart Spil, Ruben Adneij, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Sonny Pronk (67. Ralph Jurka), Kenneth Misa-Danso (77. Kevin Owusu Asare)

Media:
– Klik hier voor een verslag op RTV Noord.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share