Ajax verlengt verblijf in Derde Divisie

Ondanks dat de veilige haven in zicht lijkt voor Ajax kunnen de Amsterdammers wel weer eens een positief resultaat gebruiken al was het alleen maar om het vertrouwen weer wat op te poetsen. Voorafgaand gaan onze felicitaties uit naar de kersverse vader Stephan Veenboer die zijn plekje onder de lat daarom afstond aan Ruben Zandwijken.

1819aja-ste00

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax begon onrustig aan het duel tegen het in veilige niemandsland bivakerende SteDoCo. Al na drie minuten werd chaotisch uitverdedigen meteen afgestraft. Een vrije trap op het randje van het zestienmetergebied werd een prooi voor Bryan Jongeneel. Zijn gekrulde vrije trap om de muur was goed voor de 0-1. Ajax bleef moeite houden om zich in het duel te knokken, maar het vond in SteDoCo een tegenstander die rustig Ajax de bal liet hebben om daarna vliegensvlug in de omschakeling probeerde toe te slaan.

1819aja-ste07

De Amsterdamse formatie had zeker in de beginfase de grootst mogelijke moeite om überhaupt een vrije man te vinden en de vele onrustige momenten hielpen niet bepaald om lekker het ritme op te pakken. De wedstrijd hobbelde daarom verder en kende vervolgens weinig verheffende momenten buiten een aardige poging van Jesse Wielinga (SteDoCo) in de 36e minuut. De amusementswaarde daalde, maar vlak voor rust kreeg het wel hardwerkende Ajax opeens de geest. Een gericht schot tussen de palen van Glenn van Zoolingen, dat overzeilde, was de opmaat voor een verrassend slotakkoord wat gestalte kreeg in de 45e minuut. Een heerlijke bal van Sonny Pronk tussen de verdediging door vanaf het middenveld bereikte Ricardo Fransberg die daarmee diagonaal alleen voor de keeper gezet werd en zijn uithaal was vervolgens goed voor een 1-1 ruststand. Een onverwachte opsteker.

Regelmatig werden we dit seizoen geconfronteerd met een Ajax wat een totaal ander gezicht toonde in het tweede bedrijf en ook nu gebeurde dit weer. Direct vanaf de eerste balomwenteling zagen we een duidelijk agressiever, attenter en dominanter Ajax dat tactisch weer wat had aangepast en dat wierp meteen zijn vruchten af. Rond de 55e minuut kreeg Sonny Pronk twee grote kansen waar doelman Mark Smith attent op ingreep. Het gaf aan dat Ajax dicteerde en SteDoCo zo achter de feiten liet aanlopen. Ajax liet de bal veel makkelijker lopen dan in de eerste helft en ook de creativiteit aan Amsterdamse zijde steeg waardoor het saaie eerste bedrijf steeds meer werd overtroffen. Ajax ging zichzelf hiervoor belonen in de 64e minuut toen na een verre ingooi van Toer Bouman Ricardo Fransberg de bal voor de voeten kreeg. Zijn schot werd, na wat hotse knots momenten, vervolgens in de verre hoek doelman Smith te machtig (2-1). De bezoekers uit Hoornaar hadden geen antwoord op de gedaante wisseling van hun opponent en dit leidde misschien tot enige frustratie, want de harde onbesuisde tackle op Glenn van Zoolingen in de 68e minuut van Benjamin van Wanrooij betekende direct rood. 

Vlak hierna was Ajax opeens onbedoeld coulant voor de bezoekers en zo schonken de Amsterdammers vier minuten na de rode kaart Vincent Verheul in de 73e minuut de gelijkmaker nadat Bart Spil te zacht terugspeelde op doelman Zandwijken. Trainer Yuri Rose toonde lef en wisselde aanvallend (onder andere een extra aanvaller, Ralph Jurka, voor verdediger Jake Wollgarten en Kevin Owusu Asare) en zo begon Ajax aan het laatste kwartier met verse krachten en dat wierp meteen zijn vruchten af. De gretigheid die de invallers vanmiddag ten toon spreidde (nadat al eerder Mitchell Burgzorg dit bewees) is een compliment waard voor de eerder genoemden, maar dat nam niet weg dat SteDoCo niet veel later na de 2-2 een unieke kans lieten liggen via wederom Vincent Verheul op de 2-3 (schot rakelings naast).

Toch kreeg Ajax de ultieme beloning voor een meer dan prima tweede helft. SteDoCo leek het wel een beetje te geloven en dacht met een punt wel goed weg te komen uit Amsterdam, maar het venijn zat toch weer in de slotfase en wel in de 82e minuut. De eerste voorzet van Ralph Jurka werd nog geblokt, maar de rebound bereikte wel het hoofd van Kenneth Misa-Danso die zo Ajax op een 3-2 voorsprong bracht. Het ontketende Ajax gooide drie minuten later de deur definitief in het slot toen de messcherpe voorzet van Ricardo Fransberg simpel werd binnen getikt door Sonny Pronk (4-2). Ajax mocht eindelijk weer na drie wedstrijden het zoet der overwinningen proeven en deze smaakte beter dan ooit tevoren want mede door het verlies van diverse concurrenten is Ajax op punten totaal veilig voor een langer verblijf in de Derde Divisie. Een haast ondenkbaar bizar doelsaldo van – 37 ten opzichte van SJC kan nog roet in het eten gooien, maar wie gelooft daar nog in ?  

Op het eind van dit belevingsverslag is een zeer diepe buiging op zijn plaats voor een ieder binnen Ajax. Vijf wedstrijden voor het einde heeft het dit klusje al geklaard en nogmaals … CHAPEAU SPELERS, MAAR VOORAL OOK YURI ROSE !!! Op naar DVS ‘33 in Ermelo.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Video:

AJAX – STEDOCO 4-2 (1-1)
Doelpunten: 4. Bryan Jongeneel 0-1, 45. Ricardo Fransberg 1-1, 65. Ricardo Fransberg 2-1, 73. Vincent Verheul 2-2, 82. Kenneth Misa-Danso 3-2, 85. Sonny Pronk 4-2
Scheidsrechter: De heer D. Schaper
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Kenneth Misa-Danso en Sonny Pronk (beiden Ajax), Rensy Barradas (SteDoCo)
Rode kaart: Benjamin van Wanrooij (SteDoCo)
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten (81. Ralph Jurka), Toer Bouwman, Marijn Sterk (34. Mitchell Burgzorg), Roy Deken, Bart Spil, Ricardo Fransberg, Glenn van Zoolingen, Sonny Pronk, Ruben Adneij (76. Kevin Owusu Asare), Kenneth Misa-Danso
Opstelling SteDoCo: Mark Smith, Wesley Pollemans, Bryan Jongeneel, Hayri Pinarci (74. Jeroen Sterrenburg), Medhani Redie Habtemariam, Jesse Wielinga (74. Jesse van Bezooijen), Joran Schröder, Ricardo Samoender, Benjamin van Wanrooij, Vincent Verheul, Guytano dos Santos (74. Rensy Barradas)

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor het verslag van de tegenstander.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share