Belangrijke uitzege Ajax 5

Houdt Braef Stant (sinds 1905), oftewel HBS, was deze speelronde de horde die genomen moest worden door Ajax 5. Sinds de toetreding tot het rijk der klassiekers door de Old Heroes is dit altijd een van topwedstrijden van het seizoen. HBS is altijd geheel in het zwart gestoken als zwarte ridders, maar hun bijnaam luidt “de Kraaien”. Voor 1905 speelde het, in 1893 opgericht als Hogere Burger School, overigens in het blauw en vanaf 1897 in het ons zo deer geliefde witte shirt met rode baan met zwarte broek eronder nadat Hector via een fusie in HBS was opgegaan. In 1898, toen het geen scholieren club meer was werd de huidige veel mooiere naam, aangenomen. Een naam die HBS altijd met trots en verve heeft gedragen. Vele verhuizingen (zelfs een door de bouw van de Atlantikwall in 1943) kregen HBS er niet onder, ook niet toen het als een van de weinige topamateurclubs in 1954 niet toe trad tot het betaalde voetbal. Dit nadat het 58 jaar onafgebroken op het toen hoogste 1e klasse niveau had geacteerd.
Met andere woorden … de drievoudig landskampioen van 1904, 1906 en 1925 zet je niet zomaar opzij. Sterker nog door toedoen van HBS kreeg Ajax 5 de koppositie in handen toen de kraaien als raven (grootste kraaiensoort) de overwinning van een sterk Sparta stalen. Maar wat eenmaal gegeven is kan ook zomaar weer genomen worden waren de Old Heroes zichzelf bewust. Echter na de eerste helft stond HBS op 1-0 en beloofde het een hele zwarte middag te gaan worden. In de tweede helft gooide Ajax 5 het tempo omhoog. Wanneer een tegenstander gelijke trend weet te houden moeten je kwaliteiten de doorslag gaan geven leren ze je van jongs af aan bij Ajax. Deze gedachte en de routine zat bij de Old Heroes en hoe. Mark Reiz zorgde voor de aansluiting, HBS kon het niet meer bijhouden. De 100e van dit seizoen zou wel eens extra feestelijk kunnen zijn aan het eind van het seizoen en de 1-2 opnieuw door SUPER MARK. Een echte Engelse hattrick (3 goals achter elkaar in 1 helft) volgde … 1-3 … Reizzzz !!! Reiz bracht zo de drie punten naar Amsterdam. Een heel belangrijke uitzege tegen een zeer gewaardeerde tegenstander waardoor Ajax 5 nog steeds op pole position staat.

Tekst : Paul

Share