Ajax delft onderspit in Ermelo … 3-1

De euforie was groot in Amsterdam na de overtuigende tweede helft tegen SteDoCo en dito zege. Het verblijf in de Derde Divisie werd zo met een jaar verlengd en dus kunnen de Amsterdammers de resterende vijf duels vrijuit gaan voetballen.

wedstrijdbeleving door Marcel

Op het prachtige sportpark van het altijd gastvrije DVS ’33 in Ermelo kon Ajax zich gaan meten met het team van Bert van Hunenstijn dat in de heenwedstrijd indruk had gemaakt. De Amsterdamse formatie van trainer Yuri Rose gunde op het laatste moment doelman Ruben Zandwijken andermaal een plek onder de lat ten koste van Stephan Veenboer. Vanaf de eerste balomwenteling ontspon zich een vlot lopend duel met een openingsfase die gepaard ging met een moordend tempo waar Ajax zich uitstekend in kon meten. De eerste serieuze bal op doel was van de thuisclub via Jorran van Santen in de 4e minuut (kopbal), maar ook Ajax was in de 8e minuut dicht bij de openingstreffer. Na prima voorbereidend werk van Mitchell Burgzorg was het Sonny Pronk die de corner bijna achter doelman Paul Eppink kon werken, maar de goalie werd op de doellijn geassisteerd door één van zijn medespelers. Zo was het begin van dit duel hoopgevend voor zo’n dik 900 toeschouwers die genoten van het getoonde amusement waarin DVS ’33 zichtbaar moeite had om zich te onderscheiden. Ajax zat prima in zijn vel en dat werd alleen maar beter in de 25e minuut toen een overtreding op Roy Deken bestraft werd met een vrije trap op twintig meter van het doel. Ajax, met specialist Ruben Adneij in de gelederen, wist hier wel raad mee. Inderdaad trapte Adneij met een sierlijke boog de bal over het muurtje en deze verdween in het net achter doelman Eppink voor de verrassende 0-1.

Na een half uur spelen kon dus langzaam en voorzichtig de conclusie wel getrokken worden dat beide teams niets voor elkaar onder deden. In balbezit was Ajax gewoon dreigender, had het meer overzicht en werd het spel weloverwogen met beleid opgebouwd. De thuisclub, die razendsnel het spel kon verplaatsen, deed dit regelmatig net even iets te gehaast waardoor vele aanvallen stierven in schoonheid. Een mooi voorbeeld hiervan viel te noteren in de 32e minuut toen Frank van der Burg vogelvrij over kopte. Toch wist de thuisclub de gelijkmaker al vrij snel te maken. Jorran van Santen ontdeed zich vrij simpel van zijn tegenstander waarna van dichtbij Oktay Oztürk kon scoren (1-1). Zo werd de rust bereikt met deze tussenstand.

Bij aanvang van de tweede helft werden de zorgen toch wat groter voor Ajax. Het lijstje met geblesseerde en geschorste spelers (o.a. Siver Abdulrahman en Marijn Sterk) werd aangevuld met Roy Deken en (later) ook Toer Bouwman die achterbleven in de kleedkamer. Zo werd de Amsterdamse defensie zwaar op de proef gesteld. Toch liet Ajax zichzelf niet uit het veld slaan en kwam Ricardo Fransberg in de 52e minuut in kansrijke positie terecht. Hij koos echter niet voor eigen succes, maar dacht tevergeefs in Sonny Pronk een speler te vinden die er beter voor stond. Na een kleine 60 minuten spelen was de koek wel zo ’n beetje op voor Ajax. DVS ‘33 trok steeds meer het spel naar zich toe en Ajax kwam steeds moeizamer zelf tot voetballen en dat werd in de 62e minuut Ajax fataal. Een identieke situatie zoals bij de 1-1 deed zich nu ook voor. De voorzet op de achterlijn was van Coen Vloedgraven en van dichtbij werd de bal binnen getikt door topscorer Olivier Pilon. Ajax was de grip totaal kwijt en vier minuten later kon op de doellijn Jake Wollgarten nog redding brengen, maar de corner die volgde werd door Dennis Hollart wel binnen gewerkt (3-1). Ajax was aangeslagen en had geen antwoord meer op het veel beter spelende DVS ’33 na rust.

Toch was Ajax uit het niets in de 73e minuut tot tweemaal aan toe dicht bij de aansluitingstreffer via (de vandaag onopvallende) Kenneth Misa-Danso. Daarmee had Ajax, ondanks het inbrengen van Ralph Jurka, zijn kruit wel verschoten en mocht het in het restant van dit duel DVS ’33 dankbaar zijn dat met name Olivier Pilon het vizier niet op scherp had staan en dat Ruben Zandwijken bijna foutloos keepte.

Na 90 minuten was de conclusie simpel. Ajax kon een uur uitstekend partij bieden zonder overigens heel veel uitgespeelde kansen te krijgen, maar het veldspel was bij vlagen prima. De thuisclub bleek, net zoals in het heenduel in Amsterdam, toch te beschikken over een uitgebalanceerd en completer elftal waardoor terecht de drie punten in Ermelo bleven. Over twee weken pakt Ajax de draad weer op in Veenendaal bij DOVO. Uiteraard volgt er dan weer een belevingsverslag.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hierom deze te bestellen.

DVS ’33 Ermelo – Ajax 3-1 (1-1)
Doelpunten:24. Ruben Adneij 0-1, 37. Oktay Öztürk 1-1, 63. Olivier Pilon 2-1, 67. Dennis Hollart 3-1
Scheidsrechter: De heer S. Veekamp
Toeschouwers: 950
Opstelling DVS ’33 Ermelo:Paul Eppink, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Dennis Hollart, Roald de Vries, Oktay Öztürk (82. Daniël van Warven), Coen Vloedgraven, Christiaan van Hussen (65. Berry Powel), Soufian Moro (46. Lars Dekker), Olivier Pilon, Benjamin Roemeon
Opstelling Ajax:Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman (51. Jack van Moerkerk), Roy Deken (30. Kevin Owusu Asare), Mitchell Burgzorg, Bart Spil, Ruben Adneij, Ricardo Fransberg, Sonny Pronk (70. Ralph Jurka), Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor het verslag van de tegenstander.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op Het Kontakt Ermelo.

Later meer.

Note: onze reporter, Marcel, bereikte vandaag een mijlpaal door zijn wedstrijdbezoek in Ermelo. Het was zijn 1000e (!) bezochte wedstrijd van Ajax zaterdag 1. Een onvoorstelbaar aantal voor deze ras Ajacied. Er werd kort stilgestaan bij dit heugelijke feit (met dank aan Gerco !), maar bij de eerst volgende thuiswedstrijd zullen we nog eens stilstaan bij onze vaste supporter en razende reporter. Voor nu onze welgemeende felicitaties Marcel !!! Chapeau.

Share