Seizoen gaat voor Ajax als nachtkaars uit na 4e nederlaag op rij

In Noordwijk bij SJC stond opnieuw een wedstrijd op het programma waar niets op het spel stond. Aldus stelden we wederom dezelfde vraag: Wat konden we verwachten ?

SnipImage-1.jpg

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, althans de technische staf, moest puzzelen. Diverse basisspelers waren absent wegens blessuregevallen en op de bank zaten Glenn van Zoolingen en Marijn Sterk die alleen in uiterste nood konden spelen. Daarnaast stond Ruben Zandwijken opnieuw in het doel, maar hij keek in de 5e minuut verschrikt op toen Rick van Dijk namens SJC maar rakelings over kopte. Het was de opmaat voor een levendig en bevlogen eerste bedrijf. Daar had Ajax ook zijn aandeel in, want in de 9eminuut (bij de eerste echte serieuze aanval) gaf Mitchell Burgzorg een perfecte voorzet die stijlvol en al vallend door Ricardo Fransberg werd binnengekopt (0-1). Even later zagen we weer een prima aanval ditmaal opgezet door Kenneth Misa-Danso die Ricardo Fransberg vrij zag staan. De frêle aanvaller schoot jammerlijk recht in de handen van de keeper terwijl de vrije hoeken voor het uitkiezen waren. Het enthousiast spelende SJC was ondertussen allerminst geschrokken … in tegendeel. Met volle overgave en passie drong de thuisclub steeds meer aan wat in de 21e minuut resulteerde in een fantastische pegel op doel van Wesley Haasnoot (1-1) die even daarvoor laconiek uitverdedigen afstrafte. De gelijkmaker leek SJC nog meer motivatie te geven, want niet veel later kwam Haasnoot een teenlengte tekort om de 2-1 binnen te tikken.

Ajax, dat koos voor geduldig opbouwen, werd steeds meer opgejaagd door SJC en de tweede Noordwijkse treffer leek in de lucht te hangen en dat geschiedde bijna in de 27e minuut toen Stef van der Zalm maar net over schoot. De gedrevenheid die SJC etaleerde werd zo nu en dan gemist aan Amsterdamse zijde. Toch was Ajax in de 31e minuut weer dreigend. Echter, de prima voorzet van Kenneth Misa-Danso werd voor het doel door niemand binnen gelopen. Het boeiende duel, dat in een rap tempo werd afgewerkt, bleef onverminderd amusant. Zeker de supporters van SJC hebben hun ogen goed de kost gegeven, want via Trecy Kapata en Tom Duindam waren de gastheren dicht bij de voorsprong. Toch was het Ajax dat als een duveltje uit een doosje tevoorschijn kwam en opnieuw de leiding had moeten nemen. De pegel van Ralph Jurka spatte in de 35e minuut helaas uiteen op de onderkant van de lat. Onder het lentezonnetje had niemand tot dusver wat te klagen gehad, want op het veld gebeurde er in de eerste helft genoeg en dat kreeg in de 44e minuut andermaal een vervolg toen Ruben Zandwijken namens Ajax wel heel opzichtig Wesley Haasnoot omverduwde. Scheidsrechter v.d. Ketterij kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Daar had Jordy Groot vervolgens geen enkele moeite mee en zo konden we gaan rusten met een 2-1 voorsprong voor de thuisclub.

Kon Ajax na de pauze de ietwat lichtzinnige houding corrigeren en de enorme drive en spirit van SJC benaderen ? Het leek erop na een kwartier spelen in de tweede helft dat SJC wat meer achterover ging leunen. Ajax mocht de bal hebben en dus ook het initiatief, maar buiten een schot in het zijnet (61e minuut) van Ralph Jurka kwam Ajax niet. Dat was wel anders in de 64e minuut toen de verwoestende uithaal van Bart Spil centimeters naast vloog en het erop leek dat Ajax serieus werk ging maken van het binnenhalen van drie punten. Maar aan die verwachtingen kwam in de 69e minuut een abrupt einde toen Ajax zichzelf in de vingers sneed. Mitchell Burgzorg moest toen namelijk met zijn tweede gele kaart (en dus rood) van het veld.

De overtalsituatie kon SJC niet van gedachten brengen. Het gunde Ajax nog steeds de bal, maar omdat de creativiteit en gogme aan Amsterdamse zijde vanmiddag bij vlagen ver te zoeken was had de thuisclub weinig te vrezen. Ook na het inbrengen van aanvaller Sonny Pronk bleef het qua scoringskansen veel te mager wat Ajax liet zien. Alleen in de 76e minuut zagen we Kenneth Misa-Danso nog in kansrijke positie stuiten op doelman Haggerty, maar voor de rest bleef SJC moeiteloos overeind en koos het zijn momenten. Waar een gelijkspel de juiste verhoudingen op het veld misschien beter had weer gegeven, ging SJC er toch met de winst vandoor en tankte het vertrouwen voor de naderende nacompetitie. Het had overigens niet veel gescheeld of Emin Vilasaku had de eindstand diep in blessuretijd naar 3-1 getild, maar de paal bracht redding.

Zo verloor Ajax voor de vierde maal op rij en is het te hopen dat in de laatste wedstrijd (thuis tegen VVOG) de Amsterdammers nog eenmaal alle energie eruit willen persen. Al is het alleen maar voor het eergevoel en als gebaar naar die kleine, hondstrouwe aanhang. Mijn teller stopte vanmiddag op ruim 3600 gereden kilometers naar uitwedstrijden. Genoeg motivatie voor een mooie blijk van waardering zou ik zeggen. Tot volgende week !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

SJC – AJAX 2-1 (2-1)
Doelpunten: 10. Ricardo Fransberg 0-1, 22. Wesley Haasnoot 1-1, 44. Jordy Groot (strafschop) 2-1
Scheidsrechter: dhr. A. van de Ketterij
Toeschouwers: 400
Gele kaarten: Melvin van Stijn, Trecy Kapata, Rick van Dijk en Demir Strojil (allen SJC), Ruben Zandwijken, Kevin Owusu Asare en Mitchell Burzorg (allen Ajax)
Rode kaart: Mitchell Burgzorg (Ajax, 2x geel)
Opstelling SJC: Björn Haggerty, Melvin van Stijn, Trecy Kapata (58. Mike van Toor), Jordy Groot, Jelle van Went (70. Levy Berends), Wesley Haasnoot, Tom Duindam, Rick van Dijk, Stef van der Zalm, Abbas el Tamimy (76. Emin Vllasaku), Demir Strojil.
Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten, Chavez Uitenwerf (79. Ruben Adney), Kevin Owusu Asare (70. Sonny Pronk), Roy Deken, Bart Spil, Jack van Moerkerk, Mitchell Burgzorg, Ralph Jurka, Ricardo Fransberg, Kenneth Misa-Danso.

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Omroep West.
– Klik hier voor een verslag VOZ.

Share