competitie: Koploper wint van Ajax

Verslag: Marcel

Na ruim vier weken ging de bal weer aan het rollen op sportpark De Toekomst. Na een redelijk succesvolle voorbereiding tijdens de winterstop moesten de mannen van trainer Constantijn Schouten het opnemen tegen -hoogstwaarschijnlijk- de aanstaande kampioen van de hoofdklasse B.
En zoals bijna gebruikelijk werd het duel goed bezocht door de supporters uit Spakenburg, waardoor het bijveld (veld 1 was afgekeurd) een knusse aanblik kreeg. Ajax moet vol aan de bak om het vege lijf te redden en iedere wedstrijd wordt nog meer een finale dan voor de winterstop. Des te zuurder was het dat o.a. Siver Abdulrahman geveld werd door de griep en ook Ajax-doelman Dennis van der Kraan stond niet geheel fit in de goal (ook wegens griep).

Verwachtingsvol trapten de 22 gladiatoren af onder leiding van een goed fluitende scheidsrechter Cairo. In de openingsfase bleek al heel snel duidelijk hoe de rollen verdeeld zouden worden deze middag: Ajax mocht meevoetballen en IJsselmeervogels had het meeste balbezit, maar veel deden beide teams niet voor elkaar onder. Het was echt zoeken en opletten of je beide teams kon betrappen op een goede kans of mogelijkheid, zowel de Vogels als Ajax konden maar heel moeizaam de vrije man vinden die daarna bijvoorbeeld een leuke aktie kon maken. Nee … smullen was het zeker niet. IJsselmeervogels had dan wel meer dreiging in hun manier van voetballen t.o.v Ajax, maar echt gevaarlijk werden de sterke spitsen Kwong Wah Steinraht en Kevin Winter (die in de heenwedstrijd nog een plaag waren voor Ajax) niet.

Image Hosted by ImageShack.us

Nadat IJsselmeervogels al een paar kleine speldenprikjes had uitgedeeld was het in de 38e minuut toch raak. Uit een corner van rechts kwam de bal bij Jeffrey Winter die al vallend met een halve volley de bal in het net deed verdwijnen (0-1). Het was toch een goal die uit de lucht kwam vallen, want Ajax bleef tot dat moment redelijk gemakkelijk op de been hoewel de voorsprong niet geheel onverdiend was. Je ziet aan alles dat de Vogels over veel voetballende kwaliteiten beschikt, alleen wilden ze deze vandaag niet aan het publiek laten zien en daarom sloten we een povere 1e helft af met een 0-1 ruststand waarbij Ajax nauwelijks kansen kreeg.
Na rust kwam Ajax al snel goed weg omdat scheidsrechter Cairo vloot voor een overtreding terwijl luttele seconden later IJsselmeervogels wel de tweede goal maakte, maar dit feestje ging dus niet door. De thuisploeg bleef ijverig op zoek naar meer, maar zoals al vaker was de voorste linie onmachtig en kon geen enkele vuist maken, waardoor de verdedigers van de Vogels heel gemakkelijk op de been bleven en doelman Middelbeek zo een rustige middag mocht beleven.

Image Hosted by ImageShack.us

Ook in de tweede helft was IJsselmeervogels de bovenliggende partij maar groots werd het zeker niet. Het was wel oppassen dat de individuele kwaliteiten van de spitsen bij de “Rooien” niet de doorslag zouden geven. Als de Vogels in de buurt van de Amsterdamse goal waren, stond daar ook weer de zekere sluitpost Dennis van der Kraan die de marge op één hield, zodat Ajax stiekum kon blijven hopen op … je weet immers maar nooit dat ene kansje uit die ene uitval etc. … . Helaas, verder dan een zacht kopballetje van Kurdo Mohamad kwam Ajax niet en de Spakenburgers vonden het allemaal wel best zo. De tijd tikte verder en ook de verdienstelijk debuterende Diego Esajas (uit zaterdag 2) kon geen verschil maken.

Hosted By iXDrive.co.uk

Het werd uiteindelijk een heel simpele overwinning voor de mannen van Roy Wesseling, die niet eens tot de bodem hoefden te gaan. Het voetbal was zeker niet fraai maar het waren wel weer drie punten dichter bij de titel die door het verlies van GVVV en Spakenburg alleen maar meer glans kreeg. En voor Ajax ….we hopen maar dat de tweede helft van de competitie volgende week (uit Volendam) dan maar echt gaat beginnen. Het is geen schande om te verliezen van IJsselmeervogels maar de onmacht en het nauwelijks creëeren van kansen cq. doelpogingen was wel schrijnend om te zien en doet de Ajax-supporter pijn.

Image Hosted by ImageShack.us

Ferdinand Katipana (IJsselmeervogels) krijgt z’n certificaat van Ajax Acedemy Club uit handen van Jan Olde Riekerink (Hoofd Jeugd Opleidingen) en Ed Lefeber (Manager Verenigings- en Facilitaire Zaken van De Toekomst)

Karakteristieken:
40. Jeffrey Winter 0-1.
Scheidsrechter: L.P.S. Cairo.
Toeschouwers: 700.
Gele kaarten: Onclin, Esajas (Ajax) Van Hoof, Axwijk, Katipana (IJsselmeervogels).

Ajax: Van der Kraan, Uhlenbeek, Kloes, Onclin, Westmaas (75. Esajas), Biesot, Van Baarlen (25. Van Moerkerk), Coronel, Resida (63. De Bruijne), Lynch, Mohamad.
IJsselmeervogels: Middelbeek, Tosch, Axwijk, Mooij, Henri de Graaf, Kevin Winter, Bronkhorst (70. Bolland), Van Hoof, Katipana (85. Opschoor), Jeffrey Winter, Steinraht (82. Kemper).

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Share