Ajax krijgt geen loon naar werken en verliest thuis nipt van Barendrecht … 0-1

Na de zege op GOES van vorige week waren we benieuwd of Ajax verder kon bouwen aan het vertrouwen en zo verder te stijgen op de ranglijst. Dat moest dan gaan gebeuren thuis tegen Barendrecht, dat vorig seizoen nog actief was in de Tweede Divisie.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Onder zomerse omstandigheden barstte het voetbalgeweld direct los. De eerste hachelijke momenten waren voor het doel van Stephan Veenboer die in de 4e minuut allereerst Niels Vorthoren zag uithalen waarna de bal daarna via de kluts voor de voeten van Bram de Bruin kwam. Gelukkig voor Ajax raakte hij deze niet goed en voorkwam zo een vroege voorsprong. Ajax antwoordde meteen. Toer Bouwman kopte in de 7e minuut een corner van Marijn Sterk net naast. De toon was gezet en het open duel verveelde geenszins. Helemaal niet toen in de 10e minuut Romano de Jonghe werd diep gestuurd door Ricardo Fransberg, maar de oud-OFC speler faalde oog in oog met doelman van der Ploeg. Het zou een hele dure misser zijn naar iets later zou blijken, want in de tegenaanval maakte Jake Wollgarten een lichte overtreding op Qjell Krolis bij de achterlijn waar scheidsrechter Schul een penalty in zag. Het was vervolgens voor Tim Eekman een simpel klusje om te scoren (0-1).

Barendrecht kreeg bijna meteen na de aftrap de unieke gelegenheid om het duel vroegtijdig misschien te beslissen, maar Marouane Bakour vond doelman Veenboer op zijn pad. Het bij vlagen weer slordige Ajax speelde daarmee Barendrecht in de kaart dat Ajax de bal wel gunde, maar zelf voldoende kwaliteit en ook snelheid had om er ook vervolgens levensgevaarlijk uit te komen. Naarmate het duel vorderde werd steeds meer duidelijk dat Ajax wel zorgvuldig en wel overwogen opbouwde, maar dat de aanvallers mondjesmaat in stelling konden worden gebracht ook omdat Barendrecht Ajax op het middenveld prima neutraliseerde. Ajax moest continu alert blijven. Zo ook in de 41e minuut toen Niels Vorthoren met zijn kopbal voor dreiging zorgde. Het bleef echter bij 0-1 toen de rust aanbrak. Kon Ajax na rust het doel van Nick van der Ploeg nu echt eens onder vuur nemen ?

Ajax had aan het begin van de tweede helft de juiste afslag genomen en de eerste kans was voor Marijn Sterk die in de 50e minuut een teenlengte tekort kwam om de bal binnen te glijden. Wel of niet daarbij uit balans gebracht was de vraag, maar scheidsrechter Schul bleef stoïcijns. Ajax had duidelijk een missie; drukzetten maar dat hield ook in dat Barendrecht zijn momenten kon gaan pakken en dat gebeurde ook in de 58e minuut toen Marouane Bakour de bal maar net naast schoot met een volley.

Wederom had Ajax al snel een antwoord klaarliggen in de persoon van Rico Fransberg die in vrije positie in de handen van doelman van der Ploeg schoot. De tijd tikte weg met dan wel nog steeds het meeste balbezit voor Ajax maar echte uitgespeelde kansen kreeg het niet meer en dus kon Barendrecht redelijk moeiteloos overeind blijven. In het laatste kwartier werden Ralph Jurka en Tristan Buis nog gebracht voor nog meer druk en ging Ajax achterin 1 op 1 spelen. Ondertussen probeerde het nog steeds alles voetballend op te lossen en hanteerde nog geen opportunistisch alles of niets voetbal waardoor de defensie van Barendrecht nog altijd kreukloos uit de strijd kwam.

Het begon pas in de 84e minuut voor Barendrecht echt Spaans benauwd te worden toen opnieuw Ajax dreigend werd uit een vrije trap (wat genoeg zegt voor deze middag). Deze werd bijna door Toer Bouwman binnen gelopen. Barendrecht kon vervolgens ruim een minuut later de deur echt op slot gooien, maar Luvienno Statia kreeg de bal niet langs doelman Veenboer. Zo kreeg het aanvallend machteloze Ajax niet wat het verdiende na 90 minuten en dat was op zijn minst een puntendeling al was het maar vanwege de enorme drive en passie.

Ajax weet waar het aan moet werken. De minst scorende ploeg uit de Derde Divisie krijgt a.s. dinsdag in de KNVB beker tegen competitiegenoot VVOG de kans om het tegendeel te bewijzen. Dinsdag meer vanuit Harderwijk.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – BARENDRECHT 0-1 (0-1)
Doelpunt: 12. 0-1 Tim Eekman (pen.)
Scheidsrechter: dhr. R. Schul
Gele kaarten: Yarick Dorst, Bram de Bruin, Robin Driesse (allen Barendrecht)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchel Bormann (76.Ralph Jurka), Moiz Da Silva, Toer Bouwman, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen (80. Tristan Buis), Ricardo Fransberg, Marijn Sterk, Kenneth Misa-Donso, Romano de Jonge, Illias Boudouni
Opstelling Barendrecht: Nick van der Ploeg, Tim Eekman, Stanley Husen, Max van Dijk, Luivenno Statia, Emilio Samsey, Yarick Dorst, Niels Vorthoren, Bram de Bruin, Marouane Bakour (78. Robin Driesse), Qjell Krolis (70. Joost Mangert).

Media:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Later meer.

Share