Ajax plaatst zich voor hoofdtoernooi KNVB-beker

Dat Ajax nog niet goed in zijn vel zit in de competitie en dat het nog niet gaat zoals men het voor ogen had is misschien een understatement. Met name voorin mag er nog hard gewerkt worden aan doeltreffendheid. Een paar weken geleden, in de eerste kwalificatieronde van de KNVB beker, speelde Ajax in en tegen Lisse (1-2 winst) misschien wel zijn beste voetbal van dit prille seizoen. Zorgt het definitief kunnen bereiken van het hoofdtoernooi voor dezelfde adrenaline ? Om dat te bereiken mochten onze mannen opdraven in een druilerig Harderwijk tegen competiegenoot VVOG.

wedstrijdbeleving door Marcel

De paraplu’s waren nog niet uit of ingeklapt of na drie minuten spelen profiteerde Kenneth Misa-Danso al van een gigantische communicatiefout achterin bij VVOG. Na een diepe bal botste Finn Kluiver nog net niet tegen z’n eigen keeper aan waarna Kenneth Misa-Danso de bal meenam en doelman Eppink passeerde met een koele schuiver (0-1). Een droomstart zou je zeggen voor het naar vorm zoekende Ajax, maar al snel hierna werd duidelijk waarom deze twee ploegen niet in hun beste fase van de competitie zitten. Het was bij vlagen pijnlijk om te zien hoe snel beide teams de bal inleverden bij de tegenstander waarna vervolgens weer op zoek werd gegaan naar de volgende aanval met veelal dezelfde afloop namelijk balverlies. Zo rond het half uur konden we de eerste kans van de thuisploeg noteren via Jamie Bruinier. De goed bedoelde intenties waren zeker zichtbaar bij zowel Ajax als VVOG, maar bekervoetbal is vaak ook niet mooi om naar te kijken maar wel spannend. Vijf minuten voor de thee veerde het thuispubliek op nadat Siver Abdulrahman (Ajax) de bal verspeelde aan Rihairo Meulens die vervolgens hard de paal raakte waarna de rebound niet besteed was voor Bas Wobbes. Een dot van een mogelijkheid liet VVOG hiermee onbenut. De thuisploeg had op dat moment redelijk de regie in handen en was wederom in de blessuretijd dicht bij de verdiende gelijkmaker maar Stephan Veenboer (die uitstekend keepte vanavond) wist de poging van Jeffrey Snijders onschadelijk te maken.

Kon VVOG dit wedstrijdbeeld na de pauze continueren ? Het antwoord leek op een ja uit te draaien, want Harrie Kersten schoot in de 51e minuut een metertje naast en ook in de 57e minuut kwam Ajax goed weg toen Rihairo Meulens een vrije trap via de vingertoppen van doelman Veenboer overschoot. Ondertussen was het spel voetbaltechnisch gezien nog steeds niet best maar het duel was wel open en onvoorspelbaar. Zo ook in de 62e minuut toen Ilias Boudouni namens Ajax op doelman Eppink stuitte waarna de rebound via Mitchel Bormann in het zijnet belandde. Het duel kantelde in de 68e minuut toen de met een gele kaart wapperende scheidsrechter Rozendal Randy Onuoho (VVOG) met dubbel geel van het veld stuurde (overtreding en commentaar op de leiding). Ajax trok het spel daarna meer en meer naar zich toe wat pas in de knotsgekke slotfase tot uiting kwam.

Het regende al de hele avond druilerige druppels, maar nu ook een regen aan kansen die werden ingeleid in de 82e minuut toen Kenneth Misa-Danso alleen op doelman Eppink af kon lopen die bekwaam redde waarna Romano de Jonghe de bal er ook niet in kreeg. Ruim een minuut later was het Ilias Boudouni die optimaal profiteerde van de ruimte die VVOG weggaf, maar zijn schuiver verdween centimeters naast de paal. De thuisploeg, die alles of niets speelde, kwam in de 88e minuut wederom goed weg toen invaller Jack van Moerkerk een haarscherpe voorzet gaf die miraculeus niet door Kenneth Misa-Danso in het lege doel kon worden geschoten. Echter, het strijdlustige Ajax kreeg in blessuretijd dan toch zijn tweede doelpunt toen een individuele actie van Ilias Boudouni met een sierlijk geplaatst schot in de verre hoek belandde voor de 0-2. Eigenlijk paste dit wonderschone doelpunt niet in het bij vlagen lelijke duel, maar de vreugde bij een ieder op en langs het veld (ook bij de hondstrouwe fans) was veelzeggend over de opluchting die overheerste bij de Amsterdammers. Ajax schreef toch weer een klein stukje historie door zich zo te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB. Daarin komt het uit tegen of Westlandia of OFC zo ergens eind oktober op De Toekomst.

Is dit dan de opmaat naar betere tijden ? Aanstaande zaterdag de moeilijke uitwedstrijd in Harkema om dit te bewijzen.

UPDATE (25/9): AJAX KOMT IN DE EERSTE RONDE VAN DE KNVB BEKER UIT TEGEN OFC. DE WEDSTRIJD WORDT GESPEELD OP DE TOEKOMST OP WOENSDAG 30 OKTOBER OM 19:45 UUR !!!

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

MEDIA:
– Klik hier voor een reactie van trainer Yuri Rose na de wedstrijd.
– Klik hier voor een stukje op NH Nieuws.
– Klik hier voor een verslag uit De Stentor.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een stukje uit Het Kontakt.

Share