Ajax neemt punt mee uit Friesland

Kon Ajax de zege in Harderwijk (voor de beker van afgelopen woensdag bij VVOG) en het opgedane vertrouwen ook in de competitie doortrekken en omzetten in een positief resultaat ? De opdracht was niet eenvoudig tegen het altijd stugge Harkemase Boys waar vorig seizoen slechts één punt tegen behaald werd.

wedstrijdbeleving door Marcel

Al na vijf minuten kwam Ajax goed weg toen een voorzet van Berwout Beimers pardoes bovenop de lat belandde, maar daarna ontstond er een wedstrijdbeeld waarin beide teams niets voor elkaar onder deden. Ajax ontwikkelde al vrij snel een overwicht als het ging om balbezit en het veldspel werd per minuut beter verzorgd. Dit werd bijna uitbetaald in de 17e minuut (schot Timo van Roemburg) en in de 22e minuut toen de combinatie tussen Ricardo Fransberg en Siver Abulrahman jammerlijk strandde in het overvolle strafschopgebeid. De thuisclub bleef ondertussen loeren op de snelle omschakeling en liet het initiatief over aan de Amsterdammers die buiten een sierlijke omhaal van Ralph Jurka (28e minuut) niet echt veel kansen konden creëren.

Wat verder opviel in dit duel, dat maar niet echt kon ontbranden, was dat er al na een half uur spelen drie spelers (Dennis van Duinen en Jari Slort aan Friese kant en Siver Abdulrahman van Ajax) geblesseerd het veld hadden verlaten. Het uitstekend georganiseerde Ajax bleef ondertussen geduldig op zoek naar openingen die mondjesmaat gevonden werden maar niets opleverden. Voor de Friezen leek het op dat het nog steeds geen antwoord vond en ook niet de juiste ideeën in huis had om het open te breken. Ajax kreeg zelfs in de 42e minuut dan toch bijna zijn treffer toen Mitchell Burgzorg Ricardo Fransberg bereikte die net niet bij de bal kon komen. Zo kende deze ietwat fletse eerste helft qua voetbal een hoop strijd en passie (waar de thuisclub het zeker ook van moet hebben) maar Ajax bleef goed overeind.

De tweede helft liet zeker in de openingsfase hetzelfde spelbeeld zien en daar had Mitchel Bormann namens Ajax in de 50e minuut van kunnen profiteren, maar in een overvol doelgebied smoorde zijn inzet. Het strijdlustige duel leek te kantelen in de 66e minuut toen, de overigens prima fluitende, scheidsrechter Mevr. Shukrula de uitstekend spelende Moiz da Silva namens Ajax bestrafte met een directe rode kaart voor een lichte overtreding op zo’n twintig meter voor het doel ten opzichte van Pier Veldman. Bijna iedereen was het er mee eens dat dit vergrijp (neerhalen doorgebroken speler) wel heel zwaar bestraft werd en zo moest het dappere Ajax de laatste twintig minuten opeens alle zeilen gaan bijzetten. 

Het was voor Harkemase Boys de aanleiding om meer druk te gaan zetten en zo kwam Ajax onder andere goed weg in de 77e minuut toen Berwout Beimers wederom het houtwerk raakte. Ajax kon logischerwijs minder zijn stempel drukken in deze ondertal situatie, maar toch bleven de Amsterdammers hun momenten zoeken. Buiten een schot in de handen van doelman Jansema van Ricardo Fransberg (79e minuut) kwam Ajax vooralsnog niet. De klok tikte ondertussen weg en Harkemase Boys bleef driftig op zoek naar de zege die er bijna kwam in de 86e minuut toen opnieuw Berwout Beimers soleerde en een geweldige pegel losliet op het Ajax doel. Met een magnifieke redding, die gerust ook meesterlijk genoemd mag worden, van Stephan Veenboer voorkwam de goalie vanuit Amsterdams perspectief gezien een onverdiende achterstand. 

In de slotfase, waarin het duel alle kanten op kon gaan en nog een vermeende handsbal van Romano de Jonghe (Ajax) werd weggewuifd, bleef Ajax fier overeind tegen een toch wel tegenvallend Harkemase Boys waarvan misschien toch iets meer van verwacht werd gezien de stand op de ranglijst. Het zou overigens alle glans weghalen van de puike teamprestatie van Ajax waar het organisatorisch uitstekend stond en waar regelmatig prima aanvallen te bewonderen waren. Het duel eindigde zo in een gelijkspel (0-0) waar vooraf zeker voor getekend zou zijn. Wellicht kende dit duel toch een winnaar. Een morele dan wel te verstaan en dat is toch Ajax.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

HARKEMASE BOYS – AJAX 0-0
Scheidsrechter: mevr. S. Shukrula
Gele kaarten: Pier Veldman, Frits Dantuma en Robert Stelpstra (allen Harkemase Boys), Mitchell Burgzorg (Ajax)
Rode kaart: Moiz da Silva (Ajax)
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Pim ten Have, Gerald Postma, Jari Slort (32. Pier Veldman), Frits Dantuma, Henny Bouius, Mark Bruintjes, Robert Stelpstra, Jesse Renken, Dennis van Duinen (20. Bas van Wijnen), Berwout Beimers
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Moiz da Silva, Siver Abdulrahman (23. Mitchel Bormann), Toer Bouwman, Jake Wollgarten (72. Jack van Moerkerk), Timo van Roemburg, Ricardo Fransberg, Micthell Burgzorg, Ralph Jurka (65. Glenn van Zoolingen), Romano de Jonghe, Ilias Boudouni

MEDIA:
-Klik hier voor de samenvatting.
-Klik hier voor een verslag van Omroep Fryslan.
-Klik hier voor een verslagje uit De Feanster

Share