Ajax vergeet meer te scoren en moet alsnog punten delen met VVSB … 2-2

De bemoedigende puntendeling in Harkema van vorige week gekoppeld aan het prima veldspel van de Amsterdammers kon op deze mooie herfstmiddag een vervolg krijgen thuis tegen VVSB uit Noordwijkerhout. Kon Ajax de goede lijn doortrekken ?

1920aja-vvs00

Wedstrijdbeleving door Marcel

Daar zag het in het eerste kwartier zeker niet naar uit. De formatie van Yuri Rose, die startte met een nieuwe speler in de gelederen (Serghino  Sanches afkomstig van Sparta Rotterdam) liep regelmatig achter de feiten aan en met wat meer precisie hadden Glenn van Geldorp en Tomas Arroyo namens VVSB Ajax al een hoop pijn bezorgd. Na een kleine twintig minuten spelen, toen Ajax via Kenneth Misa-Danso zijn eerste kansje kreeg (redding doelman Valk) kantelde de wedstrijd en kwam Ajax steeds beter in het spel. Het duel dat volledig in evenwicht was kende tussen de 29e en de 31e minuut drie hachelijke situaties waar de bezoekers met het nodige kunst en vliegwerk overeind bleven ! Zo ging een kopbal via een VVSB-verdediger luttele centimeters over, smoorde de inzet van Romano de Jonghe op een meter van het doel in de kluts en tot slot was het diezelfde Romano de Jonghe die op de achterlijn de bal alsnog miraculeus bijna in het doel kreeg.

De beloning voor de Amsterdamse dadendrang volgde dan toch in de 38e minuut toen Kenneth Misa Danso diep werd gestuurd en alleen op doelman Valk kon aflopen die hij met een bekeken schuiver passeerde (1-0). Ajax had zich na een moeizame openingsfase knap hersteld en ondanks de vaak prima uitbraken van VVSB was de voorsprong bij rust niet geflatteerd.

Na de pauze waren de uitstekende intenties van Ajax nog steeds zichtbaar, maar moest het continu alert blijven op de rappe buitenspelers van VVSB. Het duel van twee teams die wilde voetballen boeide iedere seconde en omdat er door beide teams toch relatief veel ruimte werd weggegeven konden doelpunten bijna niet uitblijven. Die kwamen er dus ook. Allereerst in de 54e minuut toen een uitstekende dieptebal van Timo van Roemburg Ricardo Fransberg bereikte die alleen op doelman Valk afliep, deze sierlijk omspeelde en zo beheerst de 2-0 scoorde. Vanwege de achterstand kozen de bezoekers nog meer voor de aanval waardoor er enorm veel ruimte ontstond voor de tegenstoot waar Ajax vervolgens met prima voetbal regelmatig gebruik van maakte. Zo ook na ruim een uur spelen toen Kenneth Misa-Danso op doelman Valk stuitte gevolgd (niet veel later) door een pegel op de lat van Mitchel Bormann. Voor Ajax leek er geen vuiltje in de lucht te zitten en al helemaal niet toen in de 73e minuut Ricardo Fransberg alweer alleen op doelman Valk kon aflopen. Ditmaal koos hij de optie om Ilias Boudouni te laten scoren wat jammerlijk de verkeerde keuze bleek te zijn.

1920aja-vvs04

Ajax had allang VVSB met nul punten terug kunnen sturen, maar kreeg in de 75e minuut pijnlijk de deksel op de neus na het missen van zoveel mogelijkheden toen Peter Verhoeve de stand terugbracht op 2-1. De bezoekers, die aanvallend hadden gewisseld, legden zowaar opeens de druk weer op de onrustige Ajax defensie. Echter, de ruimte die voorin voor Ajax aanwezig was in de snelle omschakeling bleef onverminderd bestaan en dus kon het duel ondanks de toenemende druk van VVSB nog alle kanten op gaan. Doelman Veenboer moest in de slotfase zijn ploeg op de been houden toen de ijverige Lulinho Martins een venijnig schot los liet.

In de 89e minuut had Ajax een definitief einde kunnen maken aan alle onzekerheid die er toch was ontstaan. Het was Ilias Boudouni die invaller Ralph Jurka in staat stelde om te scoren, maar doelman Valk hield zijn team in de race. Daarna trad het al oude mechanisme in de sport in werking dat als jij de bal niet wil maken de tegenstander dat wel doet. In de 90e minuut, toen VVSB driftig op zoek ging naar meer, vond het opeens de geheel vrijstaande Loyd van der Wilden die diagonaal in de verre hoek tot ontzetting van een ieder met een rood-wit hart de 2-2 binnen schoot. De druiven waren niet zuur ze waren inmiddels echt niet meer te pruimen … zo onverteerbaar was deze gelijkmaker zeker omdat de bij vlagen weer prima spelende Amsterdammers al lang hadden moeten uitlopen naar een 3-0 of 4-0 voorsprong. Toch mocht Ajax uiteindelijk zelfs nog dankbaar zijn dat het een punt over hield, want zonder de weergaloze Stephan Veenboer (hij tikte een schot van Lulinho Martins naast in blessuretijd) was dit duel anders uitgelopen in een nachtmerrie.

1920aja-vvs03

Ajax schoot niets op met de puntendeling kijkende naar de ranglijst en in de wetenschap dat volgende week runner-up Sparta Nijkerk (uit) wacht. Toch kan het voortborduren op het bij vlagen weer prima veldspel, maar het scorend vermogen en de defensieve slordigheden blijven aandachtspunten waaraan keihard gewerkt moeten blijven worden.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – VVSB 2-2 (1-0)
Doelpunten:
38. Kenneth Misa-Danso 1-0
54. Ricardo Fransberg 2-0
76. Peter Verhoeve 2-1
90. Loyd van der Wilden 2-2
Scheidsrechter: de heer E. Thijs
Gele kaarten: Mitchel Bormann (Ajax), Frans van Niel (VVSB)
Opstelling AJAX: Stephan Veenboer, Mitchel Bormann, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman, Serghino Sanches, Timo van Roemburg, Ricardo Fransberg, Mitchell Burgzorg, Kenneth Misa-Danso, Romano de Jonghe, Illias Boudouni
Opstelling VVSB: Ruben Valk; Richelo Fecunda, Peter Verhoeve, Tomas Arroyo (57. Yannick Bouw), Rob Zandbergen, Jelmer Vijlbrief (57. Loyd van der Wilden); Ties Evers, Glenn van Geldorp (70. Tom Kok), Frans van Niel; Lulinho Martins, Felitciano Zschusschen.

Share