Ajax delft onderspit in Nijkerk

Op deze druilerige herfstdag van zaterdag 12 oktober moest Ajax aantreden op De Ebbenhorst tegen Sparta Nijkerk waar het statistisch gezien al jarenlang moeilijk winnen is voor de Amsterdammers. Kon Ajax de nare smaak wegspoelen na de puntendeling vorige week tegen VVSB ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat sterkhouders Romano de Jonghe en Mitchel Bormann zag wegvallen deze week, moest buiten het lijstje van de al langdurig geblesseerde spelers zoals Roy Deken, Jake Wollgarten en Siver Abdulrahman weer schuiven in de opstelling waar Moiz da Silva terugkeerde na zijn schorsing. De Amsterdamse formatie begon echter uitstekend aan het duel. Bij de allereerste goede aanval gaf Moiz da Silva de bal haarscherp voor waarna Kenneth Misa-Danso net iets eerder bij de bal was dan de Spartaanse defensie en zo stond Ajax al na drie minuten op 0-1. Snel hierna wankelde de voorsprong even, want direct na de aftrap was het Frank Heus die doelman Veenboer op zijn pad vond. Ajax bleef ondertussen zoeken naar het initiatief en had in de 6e minuut daar bijna alweer succes mee toen Ilias Boudouni rakelings over schoot. We kunnen gerust zeggen dat Ajax de eerste 15 tot 20 minuten uitstekend acteerde en Sparta Nijkerk keurig op afstand hield ondanks de steeds meer toenemende druk van de thuisploeg. Daardoor viel de gelijkmaker dan ook niet geheel onverwachts in de 25e minuut toen Gilbrano Plet zich veel attenter opstelde nadat de bal vrij pardoes voor zijn voeten kwam (1-1).

In het vervolg waren beide teams aan elkaar gewaagd en gaven defensief weinig weg waardoor er voor de beide doelen niet veel gebeurde. De ruststand van 1-1 was al bijna ingevuld op het wedstrijdformulier toen balverlies op het middenveld een tegenstoot opleverde en balbezit voor Bryan Burgerhout. Zijn snelheid en vervolgens het van richting veranderde schot werd Stephan Veenboer daarna te machtig (2-1). Een bittere pil zo vlak voor de thee.

Ajax was geschrokken, maar niet verslagen en ondanks dat Sparta Nijkerk een licht overwicht had in het eerste kwartier na rust was het Ajax dat wederom bij zijn eerste echte grote kans meteen toesloeg. Met een weergaloze pass van Ilias Boudouni werd Ricardo Fransberg diep gestuurd waarna hij alleen op doelman Coutinho kon aflopen die hij vervolgens fraai passeerde voor de 2-2. Ajax zat kiplekker in zijn vel. Het voetbal straalde vertrouwen uit en Sparta Nijkerk had het zichtbaar moeilijk om een passend antwoord te vinden.

Tot een kwartier voor tijd mocht Ajax hopen op misschien wel meer dan een punt, maar na een afgeslagen corner kwam de bal (in de 75e minuut) uiteindelijk terecht bij Donny van der Wal die vervolgens in de verre hoek scoorde (3-2). Ajax was nog niet bekomen van de klap of twee minuten later profiteerde Sparta Nijkerk van knullig balverlies van Serghino Sanches en even later lag de 4-2 in het netje door Frank Heus. Het dappere en prima voetballende Ajax kreeg wederom een lesje in professionalisme en efficiëntie (niet voor de eerste keer dit seizoen) of is het dan toch het ontbreken van bepaalde kwaliteiten ? Ajax speelde na de 4-2 als een aangeslagen bokser en het mocht doelman Veenboer in de 81e minuut danken dat Adriaan Kruisheer niet de 5-2 binnen schoot. Het slotakkoord was voor Glenn van Zoolingen die namens Ajax in de 85e minuut nog met een prima kopbal bijna doelman Coutinho verraste.

Het leed was helaas al geschied en opnieuw had Ajax (gezien door de Ajax bril) op basis van grote delen van dit duel misschien wel recht op een puntje, maar Sparta Nijkerk beschikt over een uitgebalanceerd team met een prima wedstrijdinstelling waardoor uiteindelijk de drie punten toch wel verdiend in Nijkerk achterbleven. Voor Ajax zijn de twee weken rust mogelijkerwijs een uitkomst om een aantal puntjes eens op de i te zetten, want complimenten over dat “we aardig meevoetballen” hebben we nu al genoeg gehad. Langzamerhand komt de rode lantaarn pijnlijk in zicht en dat past niet bij de status die de naam Ajax met zich meedraagt .

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op Nijkerk Nieuws

SPARTA NIJKERK – AJAX 4-2 (2-1)
Doelpunten: 3. Kenneth Misa-Danso 0-1, 25. Gilbrano Plet 1-1, 45. Bryan Burgerhout 2-1, 62. Ricardo Fransberg 2-2, 75. Donny van der Wal 3-2, 77. Frank Heus 4-2
Scheidsrechter: de heer T. Winkel
Gele kaarten: Donny van der Wal (Sparta Nijkerk), Tristan Buis (Ajax)
Opstelling Sparta Nijkerk: Gino Coutinho, Jerry Geurtsen, Janic Makizodila, Mohammed Al Haydar (67. Wesley de Laat), Rob Diderik, Justin van Groen (46. Maurice de Ruiter), Donny van der Wal, Adriaan Kruisheer, Bryan Burgerhout (82. Jesse Buitenhuis), Gilbrano Plet, Frank Heus
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Moiz da Silva, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman, Serghino Sanches, Timo van Roemburg, Ricardo Fransberg, Mitchell Burgzorg, Kenneth Misa-Danso, Romano de Jonghe, Ilias Boudouni

Share