Ajax verliest thuis wel van FC Lisse….1-2

Na de nederlaag in Nijkerk van twee weken geleden was er vorig weekend geen voetbal en zo kreeg de formatie van Yuri Rose een weekje rust. Was de batterij voldoende opgeladen om eindelijk het zoet der overwinningen weer eens te proeven?

wedstrijdbeleving door Marcel

In de sterkst denkbare opstelling betrad Ajax de opponent uit de Bollenstreek waar eerder dit seizoen met 1-2 van gewonnen werd in de voorronde van de KNVB Beker. De eerste 15 minuten hadden een open karakter, maar waren dreigende doelpogingen schaars aan beide kanten. Vreemd was het dus niet dat in de 21e minuut de 0-1 viel uit een rebound. Nadat Tom Noordhoff de paal raakte uit een vrije schop stond Jaap Zwetsloot op de goede plek om vervolgens het klusje te klaren ondanks dat Glenn van Zoolingen nog op de doellijn stond. Inmiddels had FC Lisse het initiatief duidelijk in handen genomen en met name over de linkerkant had het veel dreiging waar Amsterdammer Koylu Kubilay een echte handenbinder was voor de Ajax-defensie. Ajax daarentegen moest zijn creativiteit met name hebben van Ilias Boudouni en dat bewees hij in de 24e minuut toen zijn voorzet op het hoofd belandde van Moiz da Silva die een meter naast kopte. De aanvallen van Ajax in het vervolg waren meer speldenprikjes waarmee het FC Lisse niet echt pijn kon doen en zo bleven de gasten moeiteloos overeind en controleerde het duel.

1920aja-lis05

Ajax zag lijdzaam toe dat de geel-blauwen formatie ook niet veel grote kansen kreeg, maar dat het wel misschien wat makkelijker als team over het veld bewoog en daarmee toch voldoende dreiging in zijn spel had. Toch was de goal, die FC Lisse scoorde in de 42e minuut, weer voortkomend uit een dood spelmoment. Na een afgeslagen cornerbal belandde de bal op de zestienmeterlijn bij Koylu Kubilay die de bal met de borst controleerde en heerlijk binnen knalde voor de 0-2. Het was meteen de ruststand.

1920aja-lis06

Ajax moest na de pauze kleur bekennen en dat deed het met verse krachten als Tristan Buis en Ralph Jurka voor Kenneth Misa-Danso en Ilias Boudouni. De daadwerkelijke gedachtegang en reden voor deze dubbele wissel is ons niet bekend, maar met Ilias Boudouni verdween wel dat kleine beetje creativiteit uit de voorhoede. Het leek erop dat Ajax wat agressiever (lees: gedrevener) te werk ging maar het kon niet voorkomen dat de eerste serieuze kans in de 58e minuut toch weer voor de bezoekers was. Koylu Kubilay draaide naar binnen en haalde verwoestend uit, maar zijn schot ging via de onderkant van de lat weer terug in het speelveld.

Ajax bleef daarna maar volharden in een verzorgde (en soms ook trage) opbouw die vervolgens nauwelijks iets opleverde terwijl men langs de kant met name hoopte dat er eens met wat meer opportunisme gespeeld zou gaan worden zeker met Ralph Jurka in de spits. Zo leek Ajax FC Lisse dan wel redelijk geneutraliseerd te hebben, maar kon het zelf ook nu weer veel te weinig zelf uitrichten. Het duel leek uit te draaien op een 0-2 zege voor de Lissenaren totdat in de 85e minuut Ajax een vrije trap kreeg nadat Mitchell Burgzorg uit balans werd gebracht. Specialist Romano de Jonghe krulde vervolgens de bal keurig langs het muurtje voor de aansluitingstreffer (1-2).

Ajax kreeg zo nog hoop en ging volle bak op de aanval spelen maar gaf daardoor ook wat meer ruimte weg. Zo werd de slotfase nog het amusantste gedeelte van dit duel. De absolute man of the match, Koylu Kubilay, had het duel definitief in het slot kunnen gooien ware het niet dat wie anders dan Stephan Veenboer dit voorkwam namens Ajax in de 89e minuut. De Amsterdammers waren zelf dik in blessuretijd nog dicht bij een mogelijke gelijkmaker nadat Moiz da Silva Serghino Sanches wegstuurde. Hij werd, op de rand van het strafschopgebied, bruut onderuit gelopen waar scheidsrechter Timmer slechts geel voor Sam Willemse voldoende vond terwijl Ajax waarschijnlijk op weg was naar een kansrijke situatie. De vrije trap die volgde mocht geen naam hebben evenals misschien wel deze kleurloze wedstrijd die over negentig minuten verdiend over de streep werd getrokken door FC Lisse.

1920aja_lis04.jpg

Ajax gaat volgende week voor de competitie op bezoek bij Jong Almere City waar we weer gaan hopen dat mogelijk een driepunter het wondermedicijn is op betere tijden. Voor wie niet kan wachten … a.s. woensdag, in de 1e ronde van de KNVB-beker, komt OFC uit Oostzaan naar de Toekomst. Een prachtig affiche nietwaar? Aanvang: 19.45 uur. Tot dan!!

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – FC LISSE 1-2 (0-2)
Doelpunten: 21. 0-1 Jaap Zwetsloot, 42. 0-2 Kubilay Koylu, 85. 1-2 Romano de Jonge
Scheidsrechter: de heer L. Timmer
Gele kaarten: Toer Bouwman (Ajax), Sam Willemse (FC Lisse)
Opstelling AJAX:Stephan Veenboer, Mitchel Bormann, Glenn van Zoolingen, Serghino Sanches, Moiz da Silva, Timo van Roemburg, Mitchell Burgzorg (76. Toer Bouwman), Ricardo Fransberg, Romano de Jonge, Kenneth Misa-Danso (46. Tristan Buis), Illias Boudouni (46. Ralph Jurka)
Opstelling FC LISSE:Erik Cummins, Lars Rauws, Tom Noordhoff, Rik Vermeulen (53. Tom Duindam), Jaap Zwetsloot (70. Ayrton Dol), Boyd Stevens, Oussama Siali, Jeffrey Kleijbroek, Moubarak Adouch (77. Sam Willemse), Kubilay Koylu, Jeffrey Perez Stoof

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.

Share