Ajax smaakt zoet der overwinning in Almere

De kruitdampen van de bekeravond van afgelopen woensdag waren nog amper opgetrokken of Ajax mocht alweer aan de bak in het Yanmar stadion te Almere. Wat zou vanmiddag de doorslag geven ? De teleurstelling van de uitschakeling met de vermoeidheid van 120 minuten voetbal of toch het goede gevoel van een prima wedstrijd ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Dat Ajax smacht naar een opsteker is een understatement geworden. De formatie van Yuri Rose, die regelmatig alleraardigst voetbalt, staat te vaak met lege handen na 90 minuten en dus toverde de technische staf een andere tactische variant tevoorschijn om Ajax wat meer defensieve zekerheid te geven. Maar na 7 minuten spelen was daar al bijna niets van te zien toen Meghon Valpoort in kansrijke positie wild over schoot. Jong Almere City FC, dat vanaf het begin meteen het initiatief pakte, zette de Amsterdamse formatie regelmatig onder druk maar de vele onnauwkeurigheden hielden Ajax overeind. Ajax zelf kwam sporadisch in het stuk voor en moest duidelijk zijn draai nog vinden en mocht daarnaast van geluk spreken dat Kenneth Aninkora het vizier niet op scherp had staan (twee grote kansen halverwege de eerst helft). De eerste Amsterdamse aanval die naam mocht hebben geschiedde pas in de 32e minuut toen Kenneth Misa Danso Romano de Jonge in staat stelde uit te halen maar doelman Stijn Keller stond paraat.

Ajax kwam sowieso na ruim een half uur steeds beter tot voetballen. Het oogde zeker niet flitsend, maar de weerstand voor de jonge profs nam wel steeds meer toe. Toch moest Ajax toezien hoe Meghon Valpoort hard binnenkopte in de 37e minuut na een zuivere voorzet van Samuel Brobbey. Ruim vijf minuten later hield Stephan Veenboer Ajax in de race door een subtiel lobje van Kenneth Aninkora over te tikken. De wedstrijd, die zeker niet het predicaat fraai opgeplakt zou krijgen, kende in de slotfase wel een leuke fase. Zeker toen op slag van rust Ajax uit het niets (na een corner van Ilias Boudouni) gelijk maakte. Het was Kenneth Misa-Danso die met een artistieke beweging de bal fraai achter doelman Stijn Keller hakte (1-1).

Na rust kende Ajax een uitstekende start, want binnen vijf minuten kwam het op voorsprong. Een uitbraak, opgezet via Kenneth Misa-Danso bereikte op rechts Mitchell Bormann die diagonaal afstoomde op doelman Keller die hij met een bekeken schuiver passeerde voor de verrassende 1-2 voorsprong. Jong Almere City kon overduidelijk veel minder zijn stempel drukken op het duel in dit tweede bedrijf. Ajax had het organisatorisch prima voor elkaar en loerde op zijn mogelijkheden. Toch moest het toezien hoe Kenneth Aninkora in de 69e minuut namens de thuisclub bijna doelman Veenboer passeerde, maar de Ajax-doelman kon nog net op tijd ingrijpen.

Het duel kroop richting het einde waar Ajax zijn voorsprong koesterde en Jong Almere City FC bleef jagen op meer. In de slotfase had het bijna succes ermee toen in de 81e minuut invaller Carlito Fermina doelman Stephan Veenboer op zijn pad vond. Ajax moest het hebben van zijn compactheid en het snelle omschakelen vanmiddag en dat leverdein de 84e minuut bijna de beslissing op toen Ilias Boudouni Kenneth Misa-Danso wegstuurde die net niet doelman Keller kon verrassen. Toch werd er luttele minuten later alsnog een feestje gevierd in het Amsterdamse kamp toen Stephan Veenboer een dreigende aanval onderschepte, de bal meteen naar voren schoot en zowaar werd daar Kenneth Misa-Danso bereikt die het naar voren gerichte defensieve blok verschalkte met zijn snelheid. Oog in oog met doelman Stijn Keller schoot hij de bal in het net voor een ongekende weelde en voorsprong van 1-3 !

Kenmerkend voor deze middag waren de laatste minuten toen niet op schoonheid, maar op ongekende wilskracht het einde bereikt werd. Uiteraard drong Jong Almere City FC nog aan en was inmiddels doelman Veenboer licht geblesseerd geraakt, maar Ajax kon niet meer wisselen. Hinkend op één been bleef Veenboer zijn doel verdedigen mede geassisteerd door zijn verdediging en hoewel Ajax nog wat benauwde momenten moest overleven kwam de comfortabele voorsprong niet meer in gevaar. Zo werd de zege niet binnen gehaald maar binnen gesleept en wel op het tandvlees.

Nee, over vijf jaar zal niemand deze wedstrijd nog herinneren daarvoor was het te pover. Ajax’ missie was echter wel geslaagd. Eindelijk eens geen complimenten voor het spel (wel voor de passie!) maar simpelweg drie punten. Klasse mannen !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

JONG ALMERE CITY FC – AJAX 1-3 (1-1)
Doelpunten: 38. Meghon Valpoort 1-0, 45. Kenneth Misa-Danso 1-1, 50. Mitchel Bormann 1-2, 87. Kenneth Misa-Danso 1-3

Media:
– Klik hier voor een verslag op de site van Almere City.

Share