Weer driepunter voor Ajax … 2-1 tegen ONS Sneek

De wereld zag er toch weer iets rooskleuriger uit na de onverwachte zege in Almere van vorig weekend. Kon Ajax vanmiddag deze lijn doortrekken in de wetenschap dat mede laagvliegers ONS Sneek en VVOG de komende twee weken de tegenstanders zijn in Amsterdam?

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat het moest stellen zonder zijn puntenpakker doelman Stephan Veenboer (spierblessure), begon uiterst gedreven aan het belangrijke duel tegen ONS Sneek. Binnen drie minuten was het Timo van Roemburg die Kenneth Misa-Danso vrijzette voor doelman van der Dam die echter als winnaar tevoorschijn kwam. De toon was gezet en nog geen minuut later was het andermaal Kenneth Misa-Danso die zijn vrije trap door niemand aangeraakt zag worden en zo verdween deze bal (wel of niet zo bedoeld) maar luttele centimeters naast de paal. Ajax was gedreven, hongerig, direct en combineerde er lustig op los en zo was de 1-0 in de 18e minuut niet geheel onverwachts. Ilias Boudouni, die ook vanmiddag weer een prima indruk maakte, schoot vanaf buiten de zestienmeter op doel. Doelman van der Dam bokste de bal naar de zijkant waar Romano de Jonge stond en zo de rebound in de verre hoek deponeerde (1-0).

1920aja_sne03.jpg

De energie die Ajax etaleerde werd ruim een minuut later bijna weer uitbetaald in een doelpunt toen op aangeven van Ilias Boudouni andermaal Kenneth Misa-Danso vrij voor de Sneeker doelman verscheen. Nu verdween de bal centimeters naast de verkeerde kant van de paal. Na dik een half uur uitstekend voetbal van Ajax kreeg zowaar ONS Sneek in de 29e minuut een uitgelezen mogelijkheid om (na een misverstand in de Ajax-defensie) de stand gelijk te trekken, maar Jan Dommerholt zag zijn bekeken lob over het doel verdwijnen. Toch was dit een voorteken dat ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd kwam en het gemak waarmee Ajax zijn tegenstander terugdrukte op eigen helft was al bijna verdwenen. Inmiddels hadden de bezoekers al tweemaal gewisseld (vanwege blessures) maar de strijdbijl was nog lang niet begraven. Toch had Ajax het zichzelf een stuk eenvoudiger kunnen maken, want na een bekeken steekbal van Serghino Sanches was het Kenneth Misa-Danso die ondanks dat hij uit balans werd gebracht de 2-0 op zijn schoen had. De laatste kans van deze levendige eerste helft tegen het altijd sympathieke ONS Sneek was voor de bezoekers. Genridge Prijor gaf de bal hard voor waar bij toeval niemand tegenaan liep.

1920aja-sne04

Na rust leken de rollen wat te zijn omgedraaid. Ajax kreeg veel minder grip op zijn tegenstander dan in de voorgaande 45 minuten en dus was de wedstrijd totaal weer in balans. Dat ONS Sneek uitstekend uit de kleedkamer was gekomen werd in de 58e minuut ook tot uitdrukking gebracht op het nu wel werkende nieuwe scorebord. De individuele actie van Han van Dijk werd ternauwernood door doelman Zandwijken gepareerd, maar net zoals bij de 1-0 van Ajax stond er ook nu iemand op de goede plek voor de rebound namelijk Jelle Jan de Graaf. Hij tekende voor de 1-1. Ajax had het moeilijk en de vlotte combinaties waren ingeruild voor aanvallen die telkens vroegtijdig strandden en dus kon dit duel opeens weer alle kanten opvliegen. Cruciaal was de redding in de 68e minuut van Ruben Zandwijken die de ondankbare taak had om de onomstreden Stephan Veenboer te vervangen. De kopbal op een meter van het doel van invaller Sam Crowther werd door bijna iedereen al geteld echter de reflex van Ruben Zandwijken was fenomenaal.

1920aja_sne05.jpg

In het laatste kwartier kwam Ajax stukje bij beetje weer tot leven mede door de uitstekende wissels van Yuri Rose waar Ricardo Fransberg er één van was. Ajax leefde zichtbaar op en werd steeds dreigender met als gevolg een droomaanval in de 78e minuut opgezet door uitblinker Mitchel Bormann die Romano de Jonge diep stuurde. Zijn fraaie overzicht en afgemeten voorzet werd vervolgens koelbloedig afgerond door Ricardo Fransberg (2-1). Met nog ruim tien minuten op de klok werd het vervolgens bloedstollend. De Friezen moesten weer kleur bekennen en kozen voor een alles of niets offensief wat natuurlijk ruimte opleverde voor Ajax waardoor het duel op en neer golfde. De slotfase en de minutenlange extra tijd waren zenuwslopend voor eenieder die Ajax liefheeft. Bijna iedere bal richting het strafschopgebied van de Amsterdammers zorgde ervoor dat alle alarmbellen begonnen te rinkelen en met enig kunst en vliegwerk wist Ajax uiteindelijk toch de 2-1 over de streep te trekken. De opluchting was tot aan de contouren van de Arena voelbaar, maar nadat alle plussen en minnen van elkaar waren opgeteld en afgetrokken was de 2-1 zege, op basis van grote delen van dit duel, toch wel verdiend al denken onze vrienden uit Sneek hier wellicht heel anders over.

1920aja_sne06.jpg

Zal Ajax volgende week opnieuw een grote stap kunnen zetten richting de middenmoot? U bent van harte welkom bij Ajax – VVOG.

Klik hier voor meer foto’s en hier om deze te bestellen.

AJAX -ONS SNEEK 2-1 (1-0)
Doelpunten: 18. Romano de Jonge 1-0, 58. Jelle Jan de Graaf 1-1, 79. Ricardo Fransberg 2-1
Scheidsrechter: de heer F.R.de Winter (Blaricum)
Gele kaarten: Tom Arissen, Justin van der Dam, Nick Kuipers (allen ONS Sneek)
OPSTELLING AJAX:
Ruben Zandwijken, Mitchel Bormann, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman, Marijn Sterk (78, Jack van Moerkerk), Timo van Roemburg, Mitchell Burgzorg (85, Siver Abdulrahman), Romano de Jonge, Serghino Sanches, Ilias Boudouni, Kenneth Misa-Danso (61, Ricardo Fransberg)
OPSTELLING ONS SNEEK:
Justin van der Dam, Denzel Prijor, Nick Burger, Nick Kuipers, Jordy den Hoedt (26, Joël Brandsma), Tom Arissen, Oege Sietse van Lingen, Han van Dijk, Jelle Jan de Graaf (89, Tyson Dos Santos), Genridge Prijor, Jan Dommerholt (37, Sam Crowther)

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.

Later meer.

Share