Ajax boekt weer belangrijke zege … 2-1 tegen VVOG !

1920aja-vvo07

Het kan verkeren. Ruim twee weken geleden kwam de rode lantaarn angstvallig dichtbij, maar na de zeges op Jong Almere City en ONS Sneek is nu opeens de brede middenmoot in zicht. Zeker als er ook vanmiddag van concurrent VVOG gewonnen zou worden is dat een feit. Ajax en de Harderwijkers hebben inmiddels al twee duels tegen elkaar erop zitten tijdens dit seizoen (toernooi in Hierden en voorronde KNVB-beker … beiden gewonnen door Ajax) en dus hebben beide teams weinig geheimen meer voor elkaar.

wedstrijdbeleving door Marcel

De start van Ajax was prima. Vanaf het begin was het vizier vooruit gericht en dat leverde Ajax in de derde en vierde minuut al twee grote mogelijkheden op voor Mitchell Bormann en Timo van Roemburg. De toon was weer gezet en net zoals onze laatste thuiswedstrijd tegen ONS straalde Ajax overtuiging uit. In de 12e minuut was het aan Finn Kluiver te danken dat Ajax niet op voorsprong kwam. Hij blokkeerde nog net de inzet van Kenneth Misa-Danso. Nadat de dadendrang van Ajax wat was geluwd zagen we plotseling een oprisping van VVOG in de 16e minuut toen dreigend voor doelman Ruben Zandwijken Henri Kersten maar een fractie te laat was om de voorzet van Randy Onouha eventueel binnen te werken. Het antwoord van Ajax volgde meteen in de tegenaanval toen Ilias Boudouni venijnig uithaalde, maar zijn schot ging ruim een meter over.

Ajax bleef dicteren en de 1-0 voorsprong in de 23e minuut kwam dan ook als een logisch gevolg. De vrije trap van Misa-Danso, die dwars door de defensie heen ging, werd nog net op tijd binnen getikt door Mitchell Bormann voordat doelman Paul Eppink kon ingrijpen. Het gemak (voor het oog dan wel te verstaan) waarmee Ajax de eerste 25 minuten voetbalde ebde wat weg en het leek erop dat VVOG wat directer op de huid van Ajax ging zitten. De Amsterdammers hadden zichtbaar moeite om het eigen spelletje te blijven spelen. Toch was Ilias Boudouni in de 38e minuut dicht bij de 2-0 maar doelman Paul Eppink tikte zijn schot net naast. Het laatste gedeelte van de eerste helft kenmerkte zich ook door de vele vervelende overtredingen die scheidsrechter Bronsvoort maar bleef weg wuiven. Een pijnlijk gevolg hiervan was dat de uitstekend spelende Mitchell Bormann in de 39e minuut geblesseerd het veld moest verlaten. Toch mochten de Amsterdammers met een verdiende 1-0 voorsprong de kleedkamers opzoeken na een overtuigend eerste bedrijf.

Na de pauze stond meteen de wereld op zijn kop. Na amper één minuut spelen lag de bal op de stip nadat Toer Bouwman zijn directe tegenstander toucheerde binnen de beruchte lijnen. Mike Ahrens kon zo vanaf de stip al vrij snel de gelijkmaker op het scorebord brengen en zo was het duel weer helemaal open. Ajax was amper bekomen van de schrik toen Henri Kersten even later roekeloos over schoot en in no-time was Ajax weer helemaal wakker geschud in de nu niet meer eenzijdige wedstrijd. Dat trainer Pieter Mulders iets heeft omgezet in de kleedkamer (lees: veranderd in tactisch opzicht) was wel duidelijk alleen Ajax had daar nog geen antwoord op gevonden. Het voetbal oogde wat onrustiger mede omdat de arbitrale leiding vanmiddag de lat van de grens van het toelaatbare erg hoog legde. Voetbal werd zo ingeruild voor meer agressieve passie en strijd zullen we maar zeggen.

Toch was Timo van Roemburg in de 56e minuut dicht bij de 2-1 namens Ajax maar zijn pegel vanaf zo’n twintig meter spatte uiteen op de lat. Ajax pakte stapje voor stapje het initiatief weer en had in de 60e minuut een penalty moeten krijgen toen Jeffrey Snijders invaller Ricardo Fransberg binnen de beruchte lijnen dusdanig uit balans bracht dat menig referee daarvoor gefloten had. Scheidsrechter Bronsvoort wuifde dit voorval weg. Enkele minuten later opnieuw een bittere pil voor Ajax toen Kenneth Misa-Danso de zoveelste tik op zijn ledematen niet meer te boven kwam en al strompelend het veld moest verlaten. Dat de strijd (gecombineerd met wat emotie) inmiddels de boventoon voerde was duidelijk en al eerder beschreven, maar toch viel er in de 73e minuut weer wat te genieten op voetballend gebied. De sterk spelende Serghino Sanches brak over links door waarna hij een messcherpe voorzet afleverde waar de prima ingevallen Chavez Uitenwerf tegenaan liep. Zo belandde de bal steenhard en heerlijk in het dak van het doel voor de 2-1 voorsprong. Ajax had vier minuten later de beslissing kunnen forceren toen Chavez Uitenwerf net buiten de zestienmeter onderuit werd gelopen. De vrije trap die Marijn Sterk (die zich knap heeft terug geknokt in het elftal overigens) nam belandde vervolgens op de lat.

1920aja_vvo06.jpg

De definitieve beslissing bleef dus uit en zo konden we net zoals een week geleden ons weer opmaken voor een hete slotfase. Logischerwijs ging VVOG alles of niets spelen waarbij de laatste minuten opnieuw bol van de emotie stonden. Scheidsrechter Bronsvoort kon deze situatie voor een groot deel op zijn conto schrijven. Als hij vanaf het begin meteen duidelijk de grens had bepaald was er duidelijkheid voor beide teams. Dat de eerste gele kaart voor VVOG pas in de 79e minuut werd gegeven was ronduit lachwekkend. Toch bleef Ajax relatief moeiteloos overeind in deze fase en viel vooral de zelfbeheersing op van de Ajacieden.

Zo kon Ajax voor de derde achtereenvolgende keer drie punten bijschrijven en mag er zeker weer een dikke pluim worden uitgedeeld aan het collectief wat Ajax vanmiddag was. Volgende week is SteDoCo de volgende horde op weg naar een plek hoger in de middenmoot. Een plek waar Ajax momenteel zeker in thuis hoort.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – VVOG 2-1 (1-0)
Doelpunten: 23. Mitchel Bormann 1-0, 47. Mike Ahrens (pen.) 1-1, 74. Chavez Uitenwerf 2-1

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal op Zaterdag.

Later meer.

Share