Invaller Koen Blommestijn bezorgt Ajax winst

Vorig weekend zorgde SteDoCo ervoor dat de Ajax weer met beide beentjes op de grond belandde na een goede reeks die negen punten opleverde. Thuis tegen promovendus Ter Leede, waar het doorgaans moeilijk winnen van is, kon Ajax de draad weer oppakken. Onder frisse, maar prima weersomstandigheden floot scheidsrechter Schul om 14:30 uur voor de aftrap.

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax trad aan zonder de nog steeds geblesseerde doelman Stephan Veenboer en ook Kenneth Misa-Danso was niet inzetbaar. Beide teams hadden nu niet bepaald de droomstart die je voor ogen zou hebben. Het was stroperig, onrustig (of beter gezegd onnauwkeurig) maar beide teams hielden elkaar in dat opzicht wel in balans. Toch leek het erop dat gedurende de eerste helft vorderde Ter Leede gewoon even wat makkelijker voetbalde. De prachtige aanvalsopzet in de 17e minuut was daar o.a. een bewijs van. De driehoek die op het middenveld begon eindigde via Ian van Otterlo bij Robert Steemers die behendig de aanval bekroonde tot een doelpunt (0-1).

Ajax liet na deze achterstand wel iets van zich horen. Zo zagen we een dreigende uithaal van Ricardo Fransberg in de 23e minuut, maar het was allemaal iets te fragiel wat de Amsterdammers lieten zien. Voor rust werd het nog eenmaal dreigend middels een vrije trap van Marijn Sterk, maar voor de rest dicteerden de Sassenheimers de wedstrijd. Ajax mocht van geluk spreken dat de scherpte voor de goal ontbrak bij met name doelpuntenmaker Robert Steemers. Hij liet de Ajax-defensie een aantal maal behoorlijk bibberen. Zo was de voorsprong bij rust voor Ter Leede verdiend te noemen en was er duidelijk werk aan de winkel voor Ajax.

1920aja_ter04.jpg

Na rust kende Ajax zeker een ander gezicht en werd daarbij ondersteund door de snelle gelijkmaker in de 51e minuut. Nadat Toer Bouman werd vastgehouden mocht Marijn Sterk vanaf 20 meter aanleggen voor zijn specialiteit; de vrije trap. Via de muur belandde zijn schot achter doelman Daan Prins (1-1) en kon Ajax gaan werken aan misschien wel een driepunter. Ruim twee minuten later had Robert Steemers andere plannen. Zijn inzet van dichtbij werd op knappe wijze door Ruben Zandwijken gepareerd. Niet veel later was de Ajax-doelman de held aan Amsterdamse zijde toen wederom Robert Steemers een unieke mogelijkheid kreeg. Zandwijken redde uiterst knap, wist de bal miraculeus uit zijn doel te ranselen en kreeg hiermee de handen op elkaar van de toeschouwers. Ajax had na een kwartier spelen een dreigend antwoord via een schot van Rico Fransberg en in de rebound was het Jake Wollgarten die net naast schoot. Het begon pas weer echt te lopen aan Amsterdamse zijde toen Ilias Boudouni en debutant annex doelpuntenmachine Koen Blommestijn (uit de zaterdag 2 en afkomstig van FC Almere) het team van Yuri Rose kwamen versterken.

1920aja-ter05

Opeens kreeg het bij vlagen fletse Ajax weer wat kleur op de wangetjes. Sterker nog, het begon te swingen en te draaien en met deze nieuwe impulsen kreeg was er meer dreiging en bravoure voorin. Ter Leede moest achteruit en had in de 77e minuut alle geluk dat de voorzet van Ilias Boudouni niet werd binnen gelopen. Dat Ajax steeds meer op de deur klopte (het is per slot van rekening bijna Sinterklaas) was niet geheel vreemd meer en dus moest Ben van der Lans in de 80e minuut aan de noodrem trekken toen Ricardo Fransberg dreigend in het strafschopgebied werd. De toegekende penalty die Marijn Sterk vervolgens nam had niet de juiste richting en snelheid en dus kon Daan Prins eenvoudig de schade beperken.

1920aja-ter06

Het duel leek zo op een puntendeling af te stevenen ook al dacht Ricardo Fransberg daar nog even anders over. Het echte hoogtepunt bleef bewaard tot de blessuretijd. De magnifieke pass van achteruit van Marijn Sterk was al een schoonheid op zich, maar de voortzetting van Mitchel Bormann mocht er ook wezen. Hij gaf met zijn messcherpe voorzet de unieke gelegenheid aan de mee opgekomen Koen Blommestijn om zijn debuut in het eerste team op te luisteren met een doelpunt en zo de belangrijke driepunter in Amsterdam te houden (2-1). De explosie van vreugde heeft daarna nog lang nagegalmd in Amsterdam Zuidoost, want na de povere vertoning in de eerste helft trok Ajax het toch weer recht. Het kan verkeren niet waar? Volgende week de traditionele lastige uitwedstrijd tegen ODIN ‘59. We gaan het voor u bekijken en beleven. Tot in Heemskerk!

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – TER LEEDE 2-1 (0-1)
Doelpunten: 17. Robert Steemers 0-1, 52. Marijn Sterk 1-1, 90. Koen Blommestijn 2-1
Scheidsrechter: de heer R. Schul
Gele kaarten: Toer Bouwman (Ajax), Mike Boelee (Ter Leede)
Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten, Moiz da Silva, Toer Bouwman (63.Timo van Roemburg), Serghino Sanches, Marijn Sterk, Mitchel Bormann, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Romano de Jonge (76.Ilias Boudouni), Jack van Moerkerk (72.Koen Blommestijn)
Opstelling TER LEEDE: Daan Prins, Dirk Hoekstra, Mike Boelee (85.Jordly Petronia), Ben van der Lans, Jonathan Robertson, Toon Zwetsloot, Omar Limon (85.Steven Wajer), Robert Steemers, Joey van den Berg (88.Benjamin van Aken)

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op RTV West.
– Klik hier voor een verslag in het Leidsch Dagblad

Share