Ajax sluit 2019 zeer fraai af met een 4-0 winst tegen Excelsior ’31

Vooralsnog is het een eerste seizoenshelft geworden waar Ajax de ene week vriend en vijand verbaasde met leuk en frivool voetbal (wat ook de nodige punten opleverde) en de andere week de wenkbrauwen werden gefronst als Ajax niet thuis gaf of gewoon tekort kwam. Kortom, aantrekkelijk wisselvallig en verrassend zou je het kunnen samenvatten. Hoe zou dit kalenderjaar worden afgesloten thuis tegen promovendus Excelsior ‘31 ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Onder erbarmelijke omstandigheden (continue regenval en harde wind) kwam onze faire tegenstander uit Rijssen uitstekend uit de startblokken, want al binnen twee minuten was het doelman Ruben Zandwijken die attent moest ingrijpen op een poging van Jamarro Diks. Excelsior ’31 was meteen de bovenliggende partij en Ajax moest noodgedwongen achteruit. Toch was het even later in de omschakeling gevaarlijk zoals met Jack van Moerkerk die doelman Koetsier dwong tot een goede reflex. Het initiatief bleef echter in handen van onze gasten die in de achtste minuut via Hakim Ezafzafi andermaal dicht bij de 0-1 was middels een vrije trap (net over via de vingertoppen van Zandwijken). Twee minuten later zagen we een haast niet te missen kans van Jasper Veltkamp na een slippertje van Ruben Zandwijken. Ajax had nog geen antwoord op de dadendrang van Excelsior ’31 en dus kwam de voorsprong in de 15e minuut voor Ajax uit de lucht vallen. De lange bal van achteruit van Chavez Uitenwerf richting Koen Blommestijn werd niet goed door doelman Koetsier verwerkt waardoor de rebound simpel door Mitchel Bormann kon worden binnen gewerkt (1-0).

Vanaf dat moment zat Ajax veel beter in de wedstrijd en geraakte dit duel ook meer in balans en dus was het voor de toeschouwers die droog stonden genieten. Het open duel golfde op en neer en Ajax was in de 17e minuut via Mitchel Bormann dicht bij de 2-0, maar ditmaal was doelman Koetsier de winnaar. Toch bleven de bezoekers dreigend in de omschakeling, maar Ajax was dat ook zoals na ruim een half uur spelen toen Toer Bouwman teruglegde op Koen Blommestijn die vervolgens te wild over schoot. Na 45 minuten zeer aantrekkelijk voetbal kon het nog steeds twee kanten op gaan en stonden de Amsterdammers, gezien de gevaarlijke openingsfase met veel mogelijkheden voor Excelsior ’31, enigszins fortuinlijk op voorsprong.

1920aja_exc03.jpg

Na rust maakte Ajax snel een einde aan de eventuele illusies die Excelsior ’31 had. Na een perfecte voorzet van Glenn van Zoolingen kopte het nieuwe fenomeen Koen Blommestijn bekeken raak (2-0). Gerijpt als een uitstekende wijn in het elftal van trainer Detlef Le Grand (Ajax zaterdag 2) zet Blommestijn inmiddels reuzestappen en was vanmiddag een uitstekende pion in het team van Yuri Rose. Ajax domineerde, controleerde en was bij vlagen heer en meester onder leiding van de uitstekende leidsman de heer Oosting die bijna iedere situatie perfect aanvoelde.

Ajax wilde doordrukken en een paar minuten later zag Moiz da Silva zijn doelpunt afgekeurd worden na waarschijnlijk vermeend buitenspel en een handsbal. Na wat doelpogingen van de gasten zagen we in de 69e minuut Ricardo Fransberg met de mogelijkheid de score verder op te voeren maar hij stuitte op doelman Koetsier. Toch moeten we Excelsior ’31 alle lof doen toekomen, want een leuke wedstrijd maak je niet alleen. Onze gasten uit het Oosten des lands bleven nog steeds geloven in beter en kozen continu voor de bal naar voren. Dat leverde een zeer groot speelveld op wat voor Ajax doorgaans een heerlijke speeltuin is. Zeker toen Ilias Boudouni de gelederen kwam versterken. De rappe buitenspeler voelde zich meteen als een vis in het water en illustreerde dat door het nemen van de corner in de 74e minuut die snoeihard werd binnengekopt door routinier Glenn van Zoolingen (3-0). Ajax was op weg naar een klinkende overwinning die zelfs nog groter had kunnen zijn ware het niet dat de heer Oosting op advies van zijn grensrechter de 4-0 van Ricardo Fransberg afkeurde.

Nadat iedereen zeiknat was geworden van de weersomstandigheden, murw was gebeukt door de wind en de vermoeidheid toesloeg zette Ajax nog eenmaal aan. Een individuele actie van Ilias Boudouni werd door Michel Gerritsen Mulkes abrupt onderbroken binnen het strafschopgebied. De terecht toegekende penalty werd vervolgens zelf verzilverd door Ilias Boudouni (4-0) en zo kreeg, op basis van een uitstekende tweede helft, deze wedstrijd de winnaar die het verdiende. Toch moet de kanttekening gemaakt worden dat de verschillen op het veld echt een stuk kleiner waren gezien de uitslag, maar dat Ajax vandaag eens uiterst efficiënt was. Dat gebeurt ook niet iedere week en dat is een compliment waard.

Zo freewheelde Ajax dus naar de winterstop en speelde één van zijn betere wedstrijden van dit seizoen. Het combinatievoetbal gepaard gaande met een enorme passie en gedrevenheid sierde de ploeg en het woord collectief stond vanmiddag met hoofdletters geschreven. Toer Bouwman leidde de defensie als een vorst, routiniers Jack van Moerkerk en Glenn van Zoolingen bleken onmisbaar en Mitchel Bormann ontpopt zich steeds meer als een geweldige en sympathieke aanwinst. Als laatste … wat te denken van dat jongensboek met als titel “Koen Blommestijn” ? Hopelijk krijgt zijn toekomst bij Ajax in de Derde Divisie nog vele bladzijden.

Dit was alweer het laatste belevingsverslag van 2019 en bij deze wens ik (ook namens de redactie) iedereen alvast fijne feestdagen toe !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – EXCELSIOR ‘31 4-0 (1-0)
15. 1-0 Mitchel Bormann
47. 2-0 Koen Blommestijn
74. 3-0 Glenn van Zoolingen
90. 4-0 Ilias Boudouni (pen.)
Scheidsrechter: dhr. M. Oosting
Gele kaart: Moiz da Silva (Ajax)
Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, Mitchel Bormann (87. Serghino Sanches), Toer Bouwman, Jake Wollgarten, Moiz da Silva, Chavez Uitenwerf (68. Timo van Roemburg), Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk (73. Ilias Boudouni), Koen Blommestijn, Romano de Jonge, Ricardo Fransberg
Opstelling EXCELSIOR ’31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam (58. Joost Krijns), Mirko Zwiers, Ryan Snelders, Vincent Schmidt, Michel Gerritsen Mulkes, Dèrian Reinders, Jasper Veltkamp, Jamarro Diks, Boy Boeloerditi (46. Hielke Penterman), Hakim Ezafzafi

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op RTV Oost.

Share