Ajax komt prima uit de winterstop … knappe 2-3 winst bij DOVO !

Na een maand rust en een (geheim?) trainingskamp op Gran Canaria was de vraag, voor aanvang van DOVO – Ajax, of het team van Yuri Rose de stijgende lijn van voor de winterstop kon doorzetten. In Veenendaal startte de eerste van drie achtereenvolgende, pittige en serieuze uitwedstrijden (DVS ‘33 Ermelo en VVSB volgen hierna).

1920dov_aja00.jpg

wedstrijdbeleving door Marcel

De start van beide teams was energiek. Zowel DOVO als Ajax kregen wat mogelijkheden om dreigend te worden. De eerste echte kans was voor Ajax in de 10e minuut toen een halve volley van Koen Blommestijn door doelman van der Sman naast werd getikt. Ajax had qua veldspel in de eerste vijftien minuten misschien wel de meeste dreiging, maar toch kroop de thuisploeg steeds meer uit zijn schulp en nam zo zoetjes aan het overwicht op het veld wat over. Dit resulteerde in een uitstekende mogelijkheid voor Kevin Schmidt in de 20e minuut die diagonaal de bal niet voorbij de (alweer) prima keepende Ruben Zandwijken kreeg. Het duel werd zo een open schouwspel. Ajax hield vooralsnog geduldig de rijen gesloten en was messcherp in de omschakeling met Koen Blommestijn als uitstekend aanspeelpunt. Het welbekende kwartje kon dus echt alle kanten opvallen.

1920dov-aja06

DOVO was wat ongelukkig met de eindpass iets waar Ajax wel meedogenloos in was na zo’n half uur spelen. Toen kon Moiz da Silva op rechts uitstekend de bal hard en zuiver voorgeven op het nieuwe fenomeen Koen Blommestijn die met 120 km p/u de bal snoeihard in het net kopte voor de 0-1. Ajax beëindigde zo een goede fase van DOVO en nam nu zelf weer het initiatief over. Het oogde in die fase fris en levendig. De duels werden gewonnen en telkens zorgde de Amsterdammers voor de nodige onrust in de Veenendaalse defensie. Echter, Ajax vergat nog wel eens het overzicht te behouden. Zo ook toen Koen Blommestijn Ricardo Fransberg over het hoofd zag die anders de 0-2 had kunnen aantekenen. Toch zag Ajax zijn prima veldspel beloond worden met een tweede treffer en wel in de 39e minuut toen een vlot lopende aanval over diverse schijven bekroond werd met de 0-2 door Jake Wollgarten na een prima voorzet van Mitchel Bormann en dito terugleggen van Koen Blommestijn.

Ajax leek op rozen te zitten en had de wedstrijd volledig onder controle. Hiervoor zagen we wel dat DOVO dreigend was uit dode spelmomenten. Vlak voor rust mocht, op zestienmeter van het doel, Kai Huisman aanleggen voor een vrije trap. Zijn fraaie krul verdween onhoudbaar in het doel voor de 1-2 ruststand. Een klein tik voor Ajax en het bracht hoop terug voor DOVO voor de tweede helft.

Ook na rust was dit duel het aankijken meer dan waard. DOVO, met inmiddels oud-Ajacied Lars Middelwijk in de gelederen, zag dat Ajax nog steeds continu en bliksemsnel anticipeerde in de omschakeling bijvoorbeeld toen na een kleine tien minuten spelen Koen Blommestijn het halve veld overstak. Zijn voorzet bereikte Mitchel Bormann die vervolgens te weinig vaart achter de bal kreeg. Ondertussen hadden de gasten de druk er goed op zitten, maar buiten een goede schotkans voor Kai Huisman bleef Ajax redelijk moeiteloos overeind. Sterker nog, het kreeg steeds de gelegenheid om te profiteren van de ontstane ruimte waardoor een derde Amsterdams doelpunt voortdurend op de loer lag. Zo zagen we in de 60e minuut bijvoorbeeld Mitchel Bormann op de lat koppen na een puike voorzet van Jack van Moerkerk.

Door de energie van DOVO en het gevaar van Ajax in de omschakeling bleef het interessant om te voorspellen wie aan het langste eind zou gaan trekken. De Veenendaalse formatie van trainer Calderwood, met invaller Kesly den Haag, kreeg in de 77e minuut loon naar werken toen deze invaller attenter was bij een klutsbal (2-2). Ajax leek misschien dan toch nog te bezwijken en het mocht in de 80e minuut Ruben Zandwijken heel hartelijk danken voor een geweldige reflex, want de kopbal van Quincy Arends over hem heen leek in het doel te belanden. Met een ultieme krachtsinspanning wist Zandwijken echter nog net voor de lijn de bal weg te tikken. Hoe bizar was het dat Ajax in de daaropvolgende omschakeling, ruim een minuut later, wel weer op voorsprong kwam. Een diepe bal van achteruit bereikte op volle snelheid Ricardo Fransberg die alleen op weg naar Sebastiaan van der Sman mocht gaan en met een bekeken schuiver vervolgens passeerde voor de 2-3. In de knotsgekke slotfase die logischerwijs volgde verzuimde Ajax de ontstane ruimte te benutten die DOVO liet en dus de score te vergroten. Vooral de behendige, rappe invaller Ilias Boudouni kreeg het op zijn heupen. Jammerlijk vergat hij een paar keer om het overzicht te behouden waardoor DOVO in leven bleef. Maar wat de thuisploeg ook probeerde … het laatste balletje wilde niet goed vallen en zo kon Ajax na dik negentig minuten opgelucht ademhalen. Het kon terugkijken op een (grotendeels) prima wedstrijd met als kanttekening dat het zelf ook nog meedogenlozer kan en moet worden.

Conclusie na deze herstart na de winterstop. Ajax oogde fris en onbevangen en met Koen Blommestijn in de gelederen waait er een andere, aanvallende wind in Amsterdam. Een prachtige uitdaging over twee weken wanneer Ajax op bezoek gaat in Ermelo bij DVS ’33. Ajax staat nu in de top tien op de ranglijst. Kan het echt de subtop van de Derde Divisie bestormen? Wordt vervolgd.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

DOVO – AJAX 2-3 (1-2)
Doelpunten: 30. 0-1 Koen Blommestijn, 39. 0-2 Jake Wollgarten, 44. 1-2 Kai Huisman, 78. 2-2 Kesly den Haag, 81. 2-3 Ricardo Fransberg

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag uit De Gelderlander.
– Klik hier voor een verslag op RTVU.
– Klik hier voor een verslag op Regiosport Veenendaal.

Later meer waaronder bewegende beelden en foto’s.

Share