Puntendeling Ajax in Barendrecht … 1-1

De inkt met superlatieven over het vertoonde spel tegen GOES (ondanks de 1-1) was nog niet droog of de Ajacieden stonden voor een lastige klus met een uitwedstrijd in en tegen Barendrecht. Kon de ongelukkige nederlaag in Amsterdam van eind september (0-1) worden rechtgezet?

wedstrijdbeleving door Marcel

De openingsfase op het schitterende complex de Bongerd van Barendrecht was hoopvol. Beide teams kozen voor het vizier naar voren waardoor al snel een levendig duel ontstond. De eerste serieuze kans voor Ajax viel in de 7e minuut te noteren toen Koen Blommestijn (na goed voorbereidend werk van Serghino Sanches) stuitte op doelman van der Ploeg. De energieke thuisploeg, die ondertussen ook al aardig wat speldenprikken uitdeelde, kreeg in de 11e minuut de ideale gelegenheid om de score te openen toen Tim Eekman over de knie ging in het Amsterdamse doelgebied. De penalty die daarna volgde van Peter de Lange werd gelukkig voor Ajax allerbelabberdst ingeschoten waardoor doelman Ruben Zandwijken eenvoudig deze inzet wist te keren.

Het spel golfde op en neer en was voor het talrijke publiek zeker amusant, maar het gepassioneerde duel werd regelmatig toch ontsiert door de nodige irritaties en overtredingen waardoor scheidsrechter de Bruijn binnen 20 minuten al vier keer geel moest trekken (beide teams twee). Ajax, dat prima begon aan de wedstrijd, zakte halverwege die eerste helft wat weg waardoor het initiatief duidelijk bij Barendrecht kwam te liggen. Voorin wist het echter maar niet de vrije man te vinden die vervolgens een beslissende actie kon maken. Wat Barendrecht wel uitstekend deed was Koen Blommestijn uit de wedstrijd spelen. De analist heeft zijn huiswerk dus prima gedaan, want Max van Dijk en Stanley Husen wisten wel raad met de “coming-man” van Ajax waardoor de aanval van Ajax nauwelijks iets kon uitrichten. Tel daarbij op dat Ilias Boudouni geblesseerd was en dus moesten de aanvallende impulsen op een andere manier worden ingevuld. De ruststand van 0-0 werd toch enigszins teleurstellend aanvaardt door met name het thuispubliek. Zou de tweede helft dan wat meer spektakel bieden voor beide doelen?

Ajax liet zich daarin ook al vrij snel (wel of niet?) noodgedwongen terugzakken om eventueel succesvol te worden met snelle uitbraken. Het moest echter toch toezien dat de druk die Barendrecht opvoerde onverminderd aanhield en dus was de uitstekende kans en dito redding van Ruben Zandwijken in de 63e minuut (vrije trap Stanley Husen) passend in het wedstrijdbeeld. Even later, in de 67e minuut, moest Ajax dan toch een tegentreffer incasseren die er overigens bij toeval kwam. De voorzet van Danny Monster waaide met een sierlijke boog over de verbouwereerde Ruben Zandwijken. Anders kon dit fraaie doelpunt niet worden beschreven (1-0).

Ajax moest antwoorden, maar nog steeds was de Amsterdamse aanval broos. Hoewel Koen Blommestijn zich een slag in de rondte werkte creëerde het maar nauwelijks acceptabele kansen. In de 73e minuut kreeg Koen Blommestijn op zo’n twintig meter voor het doel misschien de gelegenheid om toch wat te forceren. Hij werd echter voor de zoveelste maal deze wedstrijd onderuit geschoffeld en dus mocht Marijn Sterk gaan aanleggen voor zijn specialiteit; de vrije trap. Het hoogtepunt voor Ajax deze middag vond inderdaad plaats in die bewuste 74e minuut, want niet alleen de snelheidslimiet werd overschreden met deze geweldige pegel. De precisie in de linker bovenhoek was wonderschoon en dus kreeg Marijn Sterk met deze gelijkmaker toch nog wat hij vorige week al verdiende … zijn doelpunt!

1920bar-aja05

De thuisclub had nog ruim een kwartier om Ajax over de knie te leggen. De druk was er en ook de nodige hachelijke momenten, maar vrouwe Fortuna was Ajax goed gezind en bewees dat bij de levensgrote kans voor Niel Vorthoren in de 89e minuut die dus niet besteed was aan het betere Barendrecht.

1920bar-aja06

Conslusie is dat Ajax met het nodige kunst en vliegwerk en dankzij een prima teamspirit en werklust, een zwaar bevochten punt binnen hengelde tegen een taaie opponent. Uiteraard waren er zure gezichten bij Barendrecht dat op basis van grote delen in de wedstrijd de zege wel had verdiend.

1920bar-aja07

De thuisreis naar Amsterdam werd zo met een glimlach aanvaard. Over twee weken wacht Harkemase Boys op ons in Amsterdam en kan Ajax hopelijk een vervolg geven aan de prima reeks van na de winterstop.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

BARENDRECHT – AJAX 1-1 (0-0)
Doelpunten: 67. 1-0 Danny Monster, 74. 1-1 Marijn Sterk
Scheidsrechter: de heer M.A. de Bruijn
Gele kaarten: Emilio Samsey, Max van Dijk, Stanley Husen (allen Barendrecht) en Mitchell Burgzorg, Koen Blommestijn en Toer Bouwman (allen Ajax)
Opstelling BARENDRECHT: Nick van der Ploeg, Tim Eekman, Stanley Husen, Max van Dijk, Luivenno Statia (85. Yarick Dorst), Niels Vorthoren, Emilio Samsey, Danny Monster, Ramy Salem, Peter de Lange en Marouane Bakour (85. Bas Mourits)
Opstelling AJAX: Ruben Zandwijken, Mitchel Bormann (78. Siver Abdulrahman), Moiz da Silva, Toer Bouwman, Serghino Sanches, Jake Wollgarten, Timo van Roemburg (46. Romano de Jonge), Marijn Sterk, Koen Blommestijn, Ricardo Fransberg (61. Jack van Moerkerk), Mitchell Burgzorg

MEDIA:
– Klik hier voor het verslag op de site van Barendrecht.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal Rotterdam.

Share