Ajax kansloos ten onder tegen Harkemase Boys … 0-2

      Reacties uitgeschakeld voor Ajax kansloos ten onder tegen Harkemase Boys … 0-2

Het fortuinlijke punt van twee weken geleden in en tegen Barendrecht was het startsein om op een wederom winderige en natte zaterdag de competitie weer op te pakken. Tegenstander op De Toekomst was nu Harkemase Boys.

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat in de vorige drie ontmoetingen met de Friezen nog nooit had gewonnen, had het ook nu weer erg lastig. De eerste tien tot vijftien minuten waren duidelijk voor de Friezen dat Ajax al vroeg onder druk zette. Ajax probeerde met verzorgd voetbal op te bouwen, maar kreeg geen echte grip hierop en op het duel. Hoewel beide teams elkaar aardig in evenwicht hielden waren een aantal goede doelpogingen eerder in de wedstrijd voor onze gasten al tekenen van een simpelweg lastige klus. Ajax waagde pas na een klein half uur spelen een eerste, echt serieuze doelpoging. Het schot van Timo van Roemburg ging maar net over ging.

Even later zagen we de beste mogelijkheid toen via een afgeslagen aanval de bal voor de voeten kwam van Romano de Jonge die verwoestend uithaalde op de lat. Toch was het veldspel van Harkemase Boys en de dito snelle omschakelingen dreigender en dus was de 0-1 in de 33e minuut een logische afspiegeling van de eerste helft tot dan aan toe. Het was Bas van Wijnen die de bal in het zestienmeter gebied pompte en daar dook Henny Bouius op die simpel binnen schoot. Ajax kon maar mondjesmaat zijn spits Koen Blommestijn bereiken en dus was het aanvalsspel wel erg broos en voorspelbaar. Dezelfde Blommestijn was er overigens bijna verantwoordelijk voor dat Joris Voest in de 42e minuut dicht bij de gelijkmaker was voor Ajax. Na een voorzet van Ricardo Fransberg was doelman Jansema net eerder bij de bal en voorkwam zo een eigen doelpunt.

Na rust controleerde Harkema het duel nog meer. Het gaf Ajax totaal niet het gevoel dat er wat te halen was vanmiddag. Uiterst gedisciplineerd neutraliseerde het de Ajax aanvallers en het deed zelf nog wat meer zout in de wonde in de 61e minuut. Nadat even daarvoor Bas van Wijnen nog stuitte op doelman Zandwijken was het nu Robert Stelpstra (in samenwerking met Gerald Postma) die vakkundig het slechte uitverdedigen afstrafte en zijn team op 0-2 zette.

1920aja_har04.jpg

Ondanks het inbrengen van drie aanvallende impulsen (Boudouni, Jurka en Buis) door trainer Yuri Rose in de loop van de tweede helft wist Ajax nog niet veel vuurwerk te produceren. Wel was Ricardo Fransberg voor zijn wissel dreigend in de 79e minuut toen hij doelman Jansema tegenkwam, maar de echte finesse ontbrak gewoon bij Ajax. Het bleef wel geloven in een aansluitingstreffer gezien de strijdwijze, maar tegelijkertijd ontstond er zo wel heel veel ruimte op het veld. Met name in de slotfase, waarbij van enige organisatie geen sprake meer leek, mocht Ajax zijn handen dichtknijpen dat Harkema het vizier in de snelle uitbraken niet op scherp had staan. De kansen die Dennis van Duinen, Henny Bouius en Willem Huizing kregen hadden zomaar vanmiddag een dikke nederlaag op het scorebord tot stand kunnen brengen.

1920aja_har05.jpg

Conclusie was na 90 minuten dat de zege van Harkemase Boys dik en dik verdiend was en dat Ajax, op een aantal momenten na, nooit echt aanspraak heeft kunnen maken op een overwinning. Nu de concurrentie wel zijn puntjes bijeen blijft sprokkelen is het verschil nog maar drie punten met de eerste P/D plek. Zo mag Ajax volgende week, wil het niet verder afglijden, zijn ware gezicht laten zien in de zeer belangrijke pot uit tegen Ter Leede. Wij houden vertrouwen.

1920aja-har06

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – HARKEMASE BOYS 0-2 (0-1)
Doelpunten: 33. Henny Bouius 0-1, 61. Robert Stelpstra 0-2
Scheidsrechter: dhr. F. ter Brake
Gele kaarten: Marijn Sterk (Ajax), Joris Voest en Gerald Postma (beiden Harkemase Boys)
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Mitchel Bormann, Moiz da Silva, Toer Bouwman, Serghino Sanches, Jake Wollgarten, Timo van Roemburg (58. Ilias Boudouni), Marijn Sterk (70. Tristan Buis), Koen Blommestijn, Romano de Jonge, Ricardo Fransberg (80. Ralph Jurka)
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Iloba Achuna, Joris Voest, Gerald Postma (84. Willem Huizing), Jari Slort (74. Curty Gonzales), Henny Bouius, Mark Bruintjes, Robert Stelpstra, Bas van Wijnen, Jesse Renken, Berwout Beimers (68. Dennis van Duinen)

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag van de Leeuwarder Courant.
– Klik hier voor een verslag van Omroep Friesland.
– Klik hier voor een verslag op Voetbal247.