De historie van ons aller Ajax Zaterdag: deel 2

Seizoen 1984-1985: Moeizame start in harde 2e Klasse AVB

De bliksemstart van Ajax zaterdag in zijn debuutseizoen 1983-1984 bracht niet allen het eerste kampioenschap, maar tevens promotie naar de 2e Klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond). Benieuwd na de kracht van de nieuwe opponenten startte Ajax met een uitwedstrijd tegen DWG op sportpark Ookmeer. Ajax speelde deze partij werkelijk prachtig attractief voetbal, maar de voetbalgoden waren kennelijk nog op vakantie want als je zo oogstrelend speelt maar je mist net steeds dat beetje geluk dan bekruipt je toch het gevoel van onrecht. In de 2e helft probeerde Ajax het door DWG onder druk te zetten op eigen helft maar de bal wilde er maar niet in. Tot onze grote frustratie werd een counter Ajax noodlottig waardoor Door Wilskracht Groot zijn naam eer aan deed. De 1-0 nederlaag voelde er niet minder onterecht door.

Een week later bij Amstelland uit was het tijd voor de revanche. Nu werd het verschil tussen de 3e en 2e klasse AVB razendsnel duidelijk. Ajax ging onverdroten door waar het een week eerder gestopt was, maar het voetbal was te opportunistisch. Één uitval en het was opnieuw 1-0 achter. Knap was wel dat het opgebouwde zelfvertrouwen van het seizoen ervoor ongeschonden bleef, want Ajax vertrouwde op zijn aanwezige klasse en liep na een 1-2 ruststand uiteindelijk naar een ruime 1-5 zege. Rolf Grootenboer en Ron Oudendijk scoorden er ook een niveau hoger lustig op los. Een week later volgde de 3e uitwedstrijd op rij … alhoewel uitwedstrijd? De tegenstander was WVHEDW voor een onvervalste Voorland derby. Het was letterlijk het hek dat het hoofdveld van Ajax op Voorland scheidde met dat van WVHEDW. Open zetten (wat ook gebeurde) en je was op bezoek bij de buren op hun hoofdveld. Ajax kleedde zich dan ook in de eigen kleedkamer om en liep vervolgens naar het veld van WVHEDW. De AVB ten top. Of dit kwaad bloed zette bij onze opponent? Of het was het een David tegen Goliath gevoel? De wedstrijd was in ieder geval snel en agressief van
WVHEDW kant. WVHEDW werd namelijk in die tijd een beetje gezien als de laagst spelende club van Amsterdam. De zondag 1 van WVHEDW speelde namelijk op het laagste AVB niveau naast stadion De Meer. Letterlijk de enige keren dat je gejuich hoorde als WVHEDW thuis speelde was als de Ajax profs 50 meter verderop in De Meer scoorden.

Ajax zaterdag speelde die middag echter slim voetbalspel en kwam op 0-1. WVHEDW gaf niet op en maakte de 1-1. Ajax kwam weer op 1-2. De buren kwamen terug tot 2-2! Toen ik na de 2-3 met een geruststellend gevoel al in gedachten was bij wat ik zou gaan bestellen bij Kamlag (kantine Ajax) na afloop, vloog toch nog de 3-3 erin. Na deze domper trof Ajax zaterdag opnieuw een harde, maar slimme tegenstander (UCO) in eindelijk een keer een thuiswedtrijd, maar tevens de 2e nederlaag 0-2. Welkom in de 2e Klasse AVB! De Eland SDC speelde bij Ajax thuis slimmer en won met 2-4. Hierna werd Amstelland na een galavoorstelling met 7-1 huiswaarts gestuurd en zo ging het hele seizoen. Tegenover een ontluisterende nederlaag tegen de uiteindelijke ongeslagen kampioen WVHEDW (1-3) stond er een mierzoete revanche op DWG 2-0. Ook herinneren wij ons een heerlijke pot tegen de uiteindelijke nummer 2 De Meteoor (3-3). Een stevig spelend Brandweer bezorgde ons een 0-1 nederlaag. Na een 9e plaats na 8 wedstrijden volgde halverwege het seizoen een 7e plek. Voor het slot van de competitie, met nog 4 wedstrijden te spelen, stond Ajax zaterdag zelfs op dat moment op de nog hoogst haalbare 3e plek. Deze kon echter niet geconsolideerd worden en zo beëindigde onze mannen de 2e klasse A van de AVB na 20 wedstrijden met een 6e plaats met 9 zeges tegenover acht nederlagen.

Gezien het voetbal was de positie te laag, maar de harde leerschool van dit seizoen werd zeker meegenomen naar het volgende. De weg naar boven zou niet over rozen gaan. Ajax was in een klasse terechtgekomen waar een Duitse ‘koste wat kost’ winmentaliteit telde. Hard en uitgekookt.

Tekst: Paul Buffing

Share