Het ultieme fotomoment (deel 3)


DST-2648-rvv

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet.

In aflevering 3: Stanley Akoy komt zijn belofte na.

We gaan terug naar Alphen aan den Rijn op zaterdag 16 juni 2018. Ajax speelt op neutraal terrein de finale om een extra plaats in de Derde Divisie. Na een spectaculair seizoen met vele spraakmakende wedstrijden haalt Ajax de nacompetitie waarin het in een dubbele confrontatie Ter Leede uitschakelt om vervolgens de finale nipt te verliezen van HSV Hoek over twee wedstrijden. Echter, Jong FC Twente trekt zich noodgedwongen terug uit de Derde Divisie voor het daaropvolgende seizoen en de KNVB schrijft een extra finale uit voor de verliezend finalisten Capelle en Ajax. Onderling mogen zij gaan uitmaken wie in het seizoen 2018-2019 in de Derde Divisie mag uitkomen.

Een prachtig toetje na een heel lang seizoen en dat is echter ook het probleem. Niemand had hier rekening mee gehouden. Los van dat de selectie al flink uitgedund is door blessures en schorsingen zijn sommige spelers simpel weg al op vakantie. Jorg Smeets moet letterlijk binnen de vereniging zoeken wie de reservebank kan completeren. Regilio Kranenburg en Thijs Ernest van de zaterdag 2 sluiten aan en zelfs routinier Pierre Tosch van de zaterdag 3 meldt zich.

Het zou tevens de laatste Ajax wedstrijd van Stanley Akoy worden. Onze groeibriljant, die zich via de zaterdag 2 in het eerste speelde, vertrekt naar SC Cambuur om betaald voetbal te gaan spelen. Stanley doet voor de wedstrijd een stoere belofte: “Ik vertrek nooit bij een club zonder dat ik geleverd heb!”. Hij lost zijn belofte in en hoe! Net zoals heel Ajax tot op het bot gemotiveerd is die middag.

DST-2663-rvv

Een korte ingestudeerde (?) corner van Jack van Moerkerk belandt bij Stanley Akoy die naar binnen draait en de bal fraai in de verre hoek krult voor de 0-1. Je ziet op de foto de bal de hoek in krullen. De keeper is al machteloos en verdediger op de doellijn voelt de bal over zijn kruin suizen. Niet alleen Stanley, maar ook Rob heeft met zijn camera op het juiste moment afgedrukt. Capelle zou deze mokerslag niet meer te boven komen mede omdat Stanley, na opnieuw goed voorbereid werk van Jack van Moerkerk en een subliem hakballetje van Sergio Cameron, in de 43e minuut via de paal ook nog de 0-2 voor zijn rekening zou nemen. Genoeg voor de uiteindelijke 1-2 overwinning en PROMOTIE naar de Derde Divisie.


DST-2676-rvv

Maar de camera van Rob ratelt na de goal door en dat is maar goed ook! Want onze kleine held was zelf bescheiden buiten de foto gebleven. Op de volgende foto’s zie je hem naar de kant sprinten waar hij naar zijn coach rent en aan zijn lachende gezicht zie je hem zeggen … “ik had het toch beloofd, bij deze!”

DST-2685-rvv

Tekst: Paul Buffing
Foto’s: Rob van Vliet

Share