Interview met Detlef Le Grand

Allereerst: hoe gaat het met jou en jouw familie in deze coronatijd?
Met mij en ons gezin gaat het goed en met de rest van de familie gelukkig ook! We maken er samen het beste van en ik hoop voor iedereen dat er snel een ommekeer komt in het bestrijden van dit ernstige virus.

Kan je wat meer vertellen over jouw achtergrond als speler/trainer?
Ik ben op 7-jarige leeftijd begonnen in Zaandam en ik heb daarna in Lelystad in de jeugd bij VV Unicum gespeeld. Daarna heb ik bij PEC Zwolle onder 19 en jong PEC Zwolle gevoetbald en betaald voetbal bij FC Emmen. De meeste seizoenen heb ik gespeeld bij D.V.S. ’33 (3e divisie) als linksbenige middenvelder. Daarnaast heb ik met het Nederlands Studenten Elftal meegedaan aan de Universiades in Engeland (Sheffield) en Buffalo (V.S.).
Ik ben als hoofdtrainer werkzaam geweest bij VV Zeewolde en VV Unicum. Daarna bij D.V.S. ’33 en AFC Ajax amateurs I als assistent en nu bij AFC Ajax amateurs II eindverantwoordelijk als Trainer Coach. De doelstelling is zorg dragen voor de doorstroom van talentvolle spelers, kampioen worden en de beker winnen.

In hoeverre ben je momenteel nog met voetbal bezig?
Ik heb samen met mijn staf de selectie voor komend seizoen samengesteld. Er gaan drie spelers naar het eerste (Yarimo Janzen, Kenneth Dames en Anouar Moussa) en we hebben vanuit het netwerk en de selectiedagen nieuwe spelers vastgelegd. Ik ben bezig met een jaarplan voor de trainingen en heb regelmatig contact met de spelers om te vragen hoe het met ze gaat en ik wil dat ze het trainingsschema volgen dat ze mee hebben gekregen en stuur ik ze wedstrijdbeelden. Daarnaast volg ik een aantal interessante Webinars (o.a. van de Ajax coaching Academy en de KNVB) om me als trainer verder te verdiepen.

Hoe (vaak) hou je contact met de spelers en staf van Zaterdag 2?
Met Andre Stuijf heb ik bijna dagelijks contact en met mijn assistent Dion de afgelopen weken heel intensief over de selectie en over de afronding van zijn KNVB cursus UEFA B door het geven van feedback. In de week zelf heb ik regelmatig contact via de app met de spelers hoe het met ze gaat en of ze voldoende fit blijven. We waren aan een succesvol seizoen bezig en dat is voor eenieder balen en dat leeft in de groep. Yuri en ik hebben daarnaast regelmatig contact over de samenstelling van de selecties.

Ben je al bezig met de voorbereidingen van volgend seizoen en hoe denk je dat het eruit gaat zien?
De voorbereiding hebben we al klaar. We hebben een mooi programma met o.a. wedstrijden tegen de eerste elftallen van Wartburgia, OSV, SC Buitenboys en SV de Meer en we doen wederom mee aan het ambitieuze Zilveren Pont toernooi bij de Volewijckers. Met de toespraak van Rutte in het achterhoofd zal hierin geschoven moeten worden – ik heb nog geen idee hoe dat er voor ons uit gaat zien alleen weet ik wel dat het een andere voorbereiding zal worden.

Wat zijn jouw persoonlijke ambities?
Ik heb UEFA A en heb de ambitie om trainer te worden van het eerste elftal. Ik haal er veel voldoening uit om spelers op te leiden en bij Ajax zijn de omstandigheden optimaal! Ik wil me blijven ontwikkelen als trainer en met Yuri Rose en Dion Glumac vormen we ook komend seizoen weer een goed team en halen we het beste uit het team en de spelers naar boven.

Wat mis je op dit moment het meeste aan voetbal?
Alles eigenlijk! Ieder moment dat je met de spelers aan het werk bent tijdens trainingen en wedstrijden samen met Dion, Andre, Tom en Kaj! Het doet je beseffen wat een fantastische sport we hebben bij de beste club van Nederland.

Tenslotte: wil je nog wat kwijt aan de lezers van dit interview?
Ik wens iedereen een goede gezondheid en ik hoop dat we na deze periode weer samen kunnen genieten van het voetballen.

Video van het traningskamp in Barcelona 2020:

Share