Het ultieme fotomoment (deel 4)

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet.

Deze aflevering: REDA KHARCHOUCH


foto: Jeroen de Kock

“Mijn keuze voor deze rubriek is dit keer gevallen op Reda Kharchouch. Iedereen weet hoe de carrière van Reda Kharchouch is verlopen tot dusver. Nadat hij bij de Ajax am. vertrok mocht hij zich, via Quick Boys en OFC, opmaken voor een mooi avontuur in het betaalde voetbal bij Telstar. Inmiddels is hij bij de “Witte Leeuwen” tot een absolute publiekslieveling gegroeid mede door zijn geweldige uitstraling en productie van 20 doelpunten. Hiermee heeft hij zich in de picture gevoetbald bij diverse in de Eredivisie.”

“Het begon ooit ergens anders voor Reda en net zoals in mijn vorige bijdrage met Remko Beerens zal ik uitleggen waarom Reda hoog op mijn verlanglijstje stond. Mijn liefde voor de zaterdag 1 van Ajax is bij velen bekend, maar ik moet wat onthullen aan u trouwe lezers. Ik houd er nog een andere “relatie“ op na. Deze andere liefde is ontstaan in de begin jaren tachtig van de vorige eeuw en werd mede gevoed door mijn voetbal maat en tevens mede redactielid van deze site Paul Buffing. Het gaat hier namelijk om voetbalclub De Spartaan dat destijds nog zijn wedstrijden speelde op sportpark de Eendracht in Amsterdam-West. Later fuseerde De Spartaan met VVA en verhuisde in 1988 zo naar de Jan van Galenstraat. Het zal dus niemand verbazen dat ik in het seizoen 2014-2015 regelmatig op mijn fiets stapte in Slotermeer en wedstrijden bezocht op de zondagmiddag van VVA/Spartaan en zo getuige was van een speler met rugnummer 7. Een speler waar ik heel graag weer en wind voor wilde trotseren. Zijn naam? Juist, Reda Kharchouch. VVA/Spartaan moest in dat seizoen zijn meerdere erkennen in ZSGOWMS (getraind door oud-Ajacied Rob Rijnink) dat met 4 punten voorsprong kampioen werd. VVA/Spartaan, dat 2e werd, speelde nog wel nacompetitie tegen Vriendenschaar (1-2 en 3-1) en vervolgens in de finale tegen Brederodes uit Vianen (1-0 en 3-2). De doelpuntenmachine Reda Kharchouch scoorde in dat seizoen 26 doelpunten en was met twee doelpunten in de finale wedstrijd(en) mede verantwoordelijk ervoor dat VVA/Spartaan promoveerde naar de 2e klasse. Inmiddels stond Reda Kharchouch al op de radar bij de Ajax amateurs en kwam er een droom uit voor hem en zo kon ik wederom gaan genieten van deze sympathieke en prachtige voetballer bij mijn geliefde Ajax zaterdag 1.”

“De weg richting het eerste elftal van Ajax begon voor Reda Kharchouch in Ajax zaterdag 2 dat ook dat jaar al onder leiding stond van trainer Detlef Le Grand. Uiteraard maakte Reda in de voorbereiding wel deel uit van de selectie van het eerste en scoorde hij o.a. in de poulefase van de districtsbeker voor Ajax tegen zijn oude club VVA/Spartaan (1-4 winst). Officieel debuteerde Reda in het Ajax-shirt op 2 september 2015 en deed dit samen met o.a. Stanley Akoy (nu spelend bij sc Cambuur) in de eerste competitiewedstrijd thuis tegen Woudenberg 2. Ajax begon overtuigend aan deze wedstrijd en scoorde via Kid Ronday al vrij snel de 1-0. Reda, spelend op de vleugel, kreeg zelf ook de nodige kansen voor de pauze maar scoorde nog niet. Wel gaf hij voor rust nog de assist op Sandro Contrucci na een vlot lopende aanval die zo de 2-0 mocht aantekenen. Na de pauze, met een 2-1 tussenstand, mocht Reda eindelijk op zijn favoriete positie in de spits gaan spelen en dat deed hij met verve. Binnen de minuut na de hervatting pikte hij zijn doelpuntje al mee (3-1). Vlak voor het einde werd Reda gewisseld en zo kon hij terugkijken op een geslaagd debuut in overigens een wedstrijd die niet lang in ons collectieve geheugen zal blijven hangen. Ajax won uiteindelijk de wedstrijd met 4-1.”

“Reda bleef bij de zaterdag 2 zijn wedstrijden spelen en inmiddels waren de thuiswedstrijden van dit team heerlijke voorgerechten voor later die middag als de zaterdag 1 thuis in actie kwam. De trouwe aanhang van de zaterdag 1 wist inmiddels steeds vaker de weg te vinden naar het hoofdveld om 12.00 uur en genoten van o.a. zijn heerlijke doelpunten en smeekten bijna om het debuut van Reda in het eerste team. De toenmalige trainer Jorg Smeets wilde Reda Kharchouch langzaam brengen om diverse redenen, maar zo tegen het einde van het eerste gedeelte van de competitie mocht Reda toch steeds meer regelmatig in actie komen voor het eerste waar hij na de winterstop definitief bij aansloot. De resterende 1,5 jaar die Reda vervolgens nog aflegde in de zaterdag 1 zijn inmiddels vastgelegd in de geschiedenis boeken en collectief met een gouden randje voorgoed in ons geheugen gegrift. Wie herinnert zich niet zijn doelpunt vanaf de middenlijn uit bij DFS in Opheusden en wat dacht u van de uitwedstrijd bij Ter Leede waar Reda Kharchouch bijna geheel Sassenheim en omgeving tot wanhoop bracht. Reda Kharchouch sloot in stijl af op 13 mei 2017 uit in Ridderkerk bij RVVH (2-3 winst) toen hij twee doelpunten voor zijn rekening nam. Ik besloot mijn wedstrijdbeleving destijds met de volgende zin: “Groeibriljant Kharchouch liet ook vanmiddag blijken dat Quick Boys zijn handjes mag dichtknijpen met deze topspeler in wording.”

Het waren slechts enkele herinneringen van een speler die zich na achtereenvolgens o.a. Patrick Zwaanswijk, Dennis Gerritsen, Paul Quasten, Dennis Kaars en recent Stanley Akoy via de Ajax amateurs in het betaalde voetbal hebben gevoetbald.

Tekst: Marcel Wagenmakers
Foto’s: Jeroen de Kock en Rob van Vliet

Share