Het Ultieme Fotomoment (deel 5)

In deze nieuwe rubriek halen we een bijzonder Ajax zaterdag moment terug aan de hand van een unieke foto geschoten door onze huisfotograaf Rob van Vliet. In aflevering 5: PENALTY KILLER STEPHAN VEENBOER

Je hebt drie soorten keepers; één die heerst in het strafschopgebied, één die een echte lijnkeeper is en dan heb je ook nog de doelman die er om bekend staat een echte penaltykiller te zijn. De keepers die over de twee eerst genoemde expertises beschikken zijn direct geweldige sluitposten en dan heb je letterlijk een topkeeper onder de lat. Het komt echter niet vaak voor dat zo’n doelman ook de derde kwaliteit, het stoppen van strafschoppen, ook nog eens in zijn wapenarsenaal heeft zitten.

Zonder al die andere geweldige keepers die in het verleden het doel van Ajax zaterdag met verve verdedigden ook maar enigszins te kort te doen, moet ik zeggen dat we met Stephan Veenboer nu een doelman hebben die mij op de tribune altijd het gevoel geeft dat we met 12 man voetballen. Een leeuw in zijn strafschopgebied en een panter op de lijn met super reflexen. Om tot de kern van het verhaal te komen stappen we terug in de tijd naar zaterdag 2 juni 2018 de halve finales van de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie. Daar wachtte ons in een tweeluik een geduchte tegenstander namelijk Ter Leede uit Sassenheim. De eerste wedstrijd in Amsterdam op dinsdag 29 mei 2018 troffen wij een furieus jagend Ter Leede in de openingsfase op een kletsnat De Toekomst. Ajax werd gedwongen echt zaterdag voetbal te spelen en te anticiperen, maar dat ging de Amsterdammers echter bijzonder goed af en dodelijk effectief wist Ajax twee keer te scoren.

Met een luxe 2-0 voorsprong werd er afgereisd naar Sassenheim, maar gerust waren we er niet op die bewuste zaterdag. Beducht op weer zo’n explosieve openingsfase bleek het tegendeel waar. Ter Leede begon gewaarschuwd door het vorige duel heel voorzichtig en Ajax kreeg hierdoor het nodige zelfvertrouwen en vergat zelfs de definitieve trekker over te halen. Na een 0-0 ruststand scoorde Ter Leede net zo onverwacht als Ajax in Amsterdam plotseling de 1-0 en werd het onmiddellijk een andere wedstrijd. Toen de scheidrechter plots in de 71e minuut naar de penaltystip wees vanwege een vermeende overtreding van Roy Deken (zonder dat de bal in buurt was) en de 2-0 volgde was het vrezen dat Ajax zou wankelen. Ajax herpakte zich echter Derde Divisie waardig.

DSC-5714-rvv

Na een spannende verlenging volgde de onvermijdelijke strafschoppenserie met de hoge finale inzet. Nou had trainer Jorg Smeets al eerder dat seizoen tijdens de districtsbeker wedstrijd tegen EDO (1-1) een ‘Tim Krulletje’ uitgehaald. Onze vaste bekergoalie Jan Ziere werd toen vlak voor tijd gewisseld voor Stephen Veenboer omdat hij een reputatie had penalty’s te stoppen. Nadat Ajax die bewuste avond de eerste miste en wij het ergste vreesde bleek Jorg zijn gelijk te halen. Door twee gestopte pingels van Stephan ging Ajax door naar de kwartfinale. Ook deze bewuste zaterdag in Sassenheim zakte iedereen die Ajax lief is de moed in de schoenen toen Ajax de tweede strafschop miste en Ter Leede vervolgens met 2-1 de leiding nam. Toen Ajax na de 4e strafschop (Stanley Akoy) op 3-3 kwam had Ter Leede nog twee mogelijkheden te goed.

DSC-5742-rvv

Opnieuw stond Stephan Veenboer op en voorkwam de hernieuwde voorsprong door deze penalty te stoppen. Beheerst scoorde Edwin Soenarto de 3-4 voor Ajax. Het hethuzarenstukje van Veenboer volgde direct. Eenvoudig pareerde de reddende engel ook de laatste strafschop en Ajax stond in de finale! Dat zijn redding er mede toe leidde dat Ajax uiteindelijk promoveerde naar de Derde Divisie maakte zijn actie van historische waarde. Nog belangrijker … Veenboer beschikt dus ook over het derde (in Nederland veel te vaak onderschatte) keeperswapen.

DSC-5797-rvv

Op de foto zie je ontlading bij zijn medespelers die hem omhelzen, maar tevens ook koesteren. Zo’n doelman wil je in je elftal hebben … zie die blije koppies.

tekst : Paul Buffing
foto’s: Rob van Vliet

Share