KNVB-Beker: Ajax heeft weinig moeite met SMVC Fair Play

Verslag: Marcel:
Op een zonovergoten sportpark in Culemborg bij het gastvrije SMVC Fair Play begon Ajax opnieuw aan een bijzonder bekeravontuur en wel tegen een oude bekende van ons. Wie herinnert zich niet het spektakelstuk in de halve finale van de districtsbeker van vorig seizoen waar Ajax zich ternauwernood via penalties voor de finale wist te plaatsen. Daarom was Ajax gewaarschuwd en nam deze wedstrijd heel serieus. Dat was aan het spel zeker te merken. Een paar honderd fanatieke supporters waren op het duel afgekomen.


Ajax dat vanaf het eerste fluitsignaal meteen het initiatief nam, fel op de man zat en uiterst geconcentreerd te werk ging. Het resulteerde in de openingsfase nog niet tot grote uitgespeelde kansen. Beide teams deelden wat plaagstootjes uit en het eerste grote wapenfeit vond plaats in de 14e min. toen Kurdo Mohammad op randje zestien meter werd vastgehouden en Kevin van Baarlen zijn vrije trap op de buitenkant van de paal uiteen zag spatten. Toch was dit het startsein voor een serie kansen voor zowel Ajax, Kurdo Mohammad zag zijn inzet belanden op de vuisten van de keeper van de thuisploeg, als voor SMVC maar doelman Dennis vd Kraan stond keurig zijn doel schoon te houden.


Maar Ajax had nog steeds het initiatief en dat werd onderstreept in de 20e min. toen vanuit de verdediging een diepe bal bij Kurdo Mohamad belandde. Hij haalde de achterlijn trok prima terug richting penaltystip waar Richard Lynch kwam inlopen en met precisie de bal in het net deed verdwijnen, 0 – 1.

Het leuke duel kwam op stoom en nadat SMVCeen grote kans had laten liggen was het opnieuw Ajax dat vlak na de openingstreffer toesloeg. In de 23e min. was het Furghill Lie a Kwie die met een paar prachtige passeer- en schaarbewegingen diverse verdedigers het bos in stuurde en met een droge knal opnieuw het net deed bollen, 0 – 2 !

Ajax bleef goed voetballen en Siver Abdulrahman had zelfs in de 26e min. de 0 – 3 op zijn hoofd na een puike voorzet van Guus Uhlenbeek, maar zijn inzet ging net over. SMVC bracht na een half uur al een eerste wissel binnen de lijnen om waarschijnlijk de schade wat te herstellen maar Ajax speelde zo gedreven en georganiseerd dat de 0 – 2 gewoon verdiend was en als het in de slotfase van de 1e helft niet wat meer geluk had, dan was de score zeker hoger geweest. Zo was o.a. Kurdo Mohamad dichtbij de 0 – 3 maar zijn kopbal ging maar net naast. Het was voor de vele honderden toeschouwers gewoon genieten geweest in de leuke eerste helft.

Na de thee bleef Ajax bij de les want aan alles was gewoon te zien dat SMVC goed kon voetballen als je ze de ruimte gaf, maar dat probeerden de Amsterdammers juist te voorkomen. Toch was het eerste kwartier niet geheel ongevaarlijk want de thuisploeg kreeg een aantal kansen op de aansluitingstreffer (met o.a. een bal bovenop de lat), maar moet gezegd wordendat onder aanvoering van Dennis vd Kraan de verdediging met Paul Michielsen, Guus Uhlenbeek, Sven Onclin en Kevin Westmaas geen krimp gaf !

Toch werd het duel, dat nog in een hoog tempo werd afgewerkt, gaandeweg wat minder. De vermoeidheid speelde op (mede door het warme weer) en de vele kansen die volgden stierven vaak in schoonheid ook omdat het overzicht voor de goal steeds minder werd. Ajax bleef nog wel de bovenliggende partij, die als het vizier voor het doel wat meer op scherp hadden staan de uitslag flink hadden kunnen opschroeven. Met name over de vleugel strooide Richard Lynch met mooie voorzetten en Siver Abdulrahman was een aantal maal met zijn hoofd dichtbij een doelpunt.


Ook routinier Guus Uhlenbeek speelde een heerlijke pot voetbal. Vaak kwam hij op over de zijkant om vervolgens een strakke voorzet te lanceren, bijvoorbeeld in de 91e minuut toen Furghill Lie a Kwie millimeters tekort kwam om deze voorzet binnen te werken.

En zo eindigde de vooraf door de supporters gevreesde uitwedstrijd tegen een sportief en goed voetballend SMVC Fair Play in een dikverdiende zege die hoger had kunnen uitvallen. Maar voor het eerst in de historie -na 2 eerder mislukte pogingen tegen FC Zwolle en Go Ahead- haalde Ajax de 2e ronde van de KNVB Beker, waar (waarschijnlijk op woensdag 24 September) op De Toekomst Vitesse uit Anhem wacht.

Opstellling Ajax:
D. vd Kraan (aanvoerder)
G Uhlenbeek
P Michielsen
S Onclin
K Westmaas
S Abdulrahman
R Biesot
F Lie-A-Kwie
K v. Baarlen
R Lynch
K Mohamad
wissels 2e helft: T. Klokkemeyer en S Keizerweerd voor K. van Baarlen en K Mohammad
geel was er voor Sven Onclin , Guus Uhlenbeek en Rene Biesot

Opstelling SMVC Fair Play:
J Chouay
Z El Atmioui
D Pietersz
R Chouay
M El Idrissi
I ElMaossaoui
J Nanulaitta
R Josefzoon
J Aamri
S Aamri
M Samoud
wissels: El Moussaoui, R Chouay, J Nanulaitta voor R Pinas, M Echahbouni en M Kroeze

Doelpunten:
20. 0-1 Richard Lynch
24. 0-2 Furhill Lie-A-Kwie

Toeschouwers: 300

Scheidsrechter: de heer R.H.J. van der Waerdt

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Overige verslagen:
www.ajax.nl

Klik hier en hier voor nog meer wedstrijdverslagen …

Share