Ajax Zaterdag 1 verder in districtsbeker

Vanmiddag heeft Ajax zich moeizaam weten te plaatsen voor de tweede ronde van de districtsbeker. Tegen tweedeklasser en stadgenoot Voorland was een strafschoppenserie nodig om dit te bewerkstelligen. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Saillant detail … bijna exact drie jaar geleden troffen beide teams elkaar ook in de eerste ronde van de districtsbeker. Op De Toekomst trok Ajax toen ook aan het langste eind na penalties na een spectaculaire 2-2. Ajax was op 20 oktober 2007 (zie tevens ons archief) nog hoofdklasser en Voorland koploper van de eerste klasse.

Verslag: Marcel

De nare bijsmaak van de onnodige nederlaag van vorige week is bij bij de schrijver van dit stukje en bij vele andere Ajax supporters lang blijven hangen. Daarom waren we reuze benieuwd hoe de spelers er zelf vandaag op het veld ermee omgingen. Ajax, dat doorgaans deze wedstrijden gebruikt om en aantal spelers rust te gunnen waardoor de “reservespelers” ook hun minuten kunnen maken, mocht Voorland zeker niet onderschatten want vaak spelen deze tegenstanders de wedstrijd van hun leven tegen het toch “grote“ Ajax. De omstandigheden waren voor beide teams bar en boos. Wind en regen maakten het kunstgras veld spekglad en het was maar goed dat de tribune de talrijke toeschouwers enige beschutting konden bieden.

De weersomstandigheden zullen zeker een rol gespeeld hebben bij de tamme openingsfase van de wedstrijd waar bij Ajax Sebastiaan Gielens voor het eerst in de basis mocht beginnen na lang blessureleed. Beide teams wisten maar moeilijk de bal in de ploeg te houden waardoor het een rommelig en onsamenhangend geheel werd. Ajax, dat wel heel voorzichtig het initiatief nam, kwam maar moeizaam in de wedstrijd en eigenlijk was pas de eerste echte goede aanval in de 24e minuut. Het was Remko Beerens die de èèn-twee aanging met Jamal Ahaddouch en de laatst genoemde vuurde het eerste serieuze schot op doel af waar doelman Ebenezer moeite mee had. Voorland wilde niet achterblijven en het was meteen raak. Het was Derby die in de 27e minuut doelman Moorman kansloos liet met een strak schot van ruim twintig meter ( 1-0 ) Ajax dat in verdedigend opzicht een onzekere en onrustige indruk maakte speelde Voorland daarmee in de kaart want bijna iedere aanval die volgde werd wel heel paniekerig verdedigd. Doelman Moorman straalde nu niet bepaald de rust uit die van der Kraan doorgaans wel biedt aan zijn verdedigers voor hem. Kortom, Ajax maakte opnieuw geen sterke indruk maar als even het tempo omhoog ging en de balcirculatie liep eindelijk eens wel vlotjes dan was het goed te zien dat Ajax veel meer in huis had alleen het werd te weinig toegepast in de wedstrijd.

Het was daarom niet geheel vreemd dat de gelijkmaker in de 38e minuut uit een stilstaande situatie kwam. Het was Natano Wattimena die de vrije trap de zestienmeter indraaide waar Remko Beerens zijn kale kop er nog net tegen aan kon schampen en zo verdween de bal in het net voor de 1-1. Het was het begin van de leukste fase in de wedstrijd want beide teams gingen er echt voor en dat leverde in de 42e minuut een schot op de paal op. Het was Duivenvoorde die dat deed voor Voorland. Nog geen minuut later was het Remko Beerens die met een bekeken hakballetje Natano Wattimena wegstuurde. Hij vuurde vervolgens een heerlijk schot af op doel dat precies onder de lat in het net plofte. ( 1-2 ) Ajax drukte door en zag in blessuretijd Jordi Meester nog een heel grote kans krijgen maar zijn schot ging rakelings naast.

Na rust kwam Voorland met nieuwe energie in het veld. Ajax begon weer eens weinig overtuigend aan het tweede deel van de wedstrijd. En het was regelmatig alle hens aan dek in de Ajax defensie. Spits Duivenvoorde miste in de 52e minuut een unieke kans op de gelijkmaker nadat hij zijn kopbal gestopt zag worden door doelman Moorman. Pas na ruim 10 minuten spelen kroop Ajax wat uit zijn schulp en Natano Wattimena had bijna succes met Ajax eerste schot op het vijandige doel. Helaas koos Ajax kennelijk ervoor om wat meer naar achteren te leunen maar deze spelwijze zorgde ervoor dat Ajax maar mondjesmaat nog leuke dingen liet en kon zien. Alleen spits Remko Beerens kreeg nog èèn uitstekende schietkans en stond voor de rest op een eiland. Kortom, Ajax speelde zich zelf uit de wedstrijd door het initiatief aan Voorland te geven. En dan kan je wachten op problemen die in de 78e minuut wonder boven wonder nog uitbleven want Richmond kon bijna niet missen voor open doel.
Ajax moest dan toch de prijs betalen voor de hautaine houding en het zag hoe Vrede de bal in de verre hoek joeg voor de verdiende gelijkmaker 2-2. En zo kon het bekeravontuur zomaar wel eens over zijn …..alleen Patrick van Dijk kreeg in de 89e minuut nog een prima schietkans maar uiteindelijk moesten toch de penalties de beslissing gaan brengen. En daarin zegevierden Ajax dat met 4-2 won met een heldenrol voor de ongelukkig spelende doelman Moorman die twee strafschoppen uitstekend pareerde. Volgende week de topper tussen Ajax en VVA’ 71. Laten we hopen dat de scouts die op de tribune zaten een totaal verkeerd beeld hebben gekregen van Ajax hedenmiddag.

27e minuut 1-0 Derby, 38e minuut 1-1 Beerens, 43e minuut 1-2 Wattimena, 84e minuut 2-2 Vrede
Penalties: voor Ajax scoorden ; 1-1 Gielens 2-2 ter Haak 2-3 Coronel 2-4 Wattimena

opstelling; Moorman-Meester-Gielens-Coronel-Westmaas-ter Haak-Wattimena-Telkamp-Beerens-Ahaddouch-Hansen
(wissels; de Groot-v Dijk en Kloes voor Hansen-Ahaddouch en Westmaas)

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Share