Ajax Zaterdag 1 speelt gelijk in spektakelstuk tegen VVA’71


Verslag: Marcel

Op de Toekomst stond zaterdag een heuse topper op het programma, want het was voor Ajax aanhakken of afhakken (voorlopig ) ! De toeschouwers die vanmiddag aanwezig waren hebben geen spijt gekregen van hun bezoek want het was negentig minuten lang een ware voetbalhappening ! Toch waren we reuze benieuwd hoe Ajax zich zou manifesteren …want de machine van Ajax haperde de laatste wedstrijden van tijd tot tijd.
Maar vanmiddag startte Ajax uitstekend vanaf de eerste minuut werd er als vanouds weer lekker vroeg druk gezet en het initiatief werd al snel genomen. Opvallend was dat Patrick van Dijk iets korter achter de spitsen speelde en dat was in de beginfase zeker een verademing. Al na negen minuten spelen haalde Patrick van Dijk de trekker over uit een vrije trap. Het was Natano Wattimena die het gezichtsveld van de VVA-doelman Cremers belemmerde waardoor de pegel te laat door hem werd opgemerkt en zo stond het al vroeg 1-0.

Het eerste kwartier was Ajax heer en meester en werd er in een hoog tempo voor veel onrust gezorgd in de defensie van VVA ‘ 71. Maar na zo’n dik twintig minuten spelen kroop VVA steeds meer uit zijn schulp en Karsten Wierenga gaf de eerste waarschuwing door maar net naast te schieten. Het was nog geen minuut later wel raak al rook dit doelpunt verdacht veel naar buitenspel. Het was daarom ook een simpel klusje voor Rafael van Rijn om de 1-1 binnen te tikken. Het gebeurde allemaal in een fase dat Ajax wat van zijn controle over de wedstrijd begon  te verliezen, maar moet gezegd worden met brutaal voetbal dwong VVA dit ook wel een klein beetje af. Ajax dat eigenlijk verzuimde om een ruimere afstand te nemen moest nu weer vol aan de bak want met name de voorhoede van VVA zorgden continu voor dreiging over de vleugels. Maar zo tegen het eind van de eerste helft herpakte Ajax zich weer een zette de onzekere verdediging van VVA weer onder druk.

Met name de vleugels via de Groot en de veelvuldig mee opkomende Kevin Westmaas waren regelmatig gevaarlijk maar zij vonden maar niet de vrije man voor de goal. In blessuretijd kreeg Ajax nog twee levensgrote kansen. Eerst was het Sergio Cameron die Natano Wattimena vrij voor de keeper zetten maar oog in oog met de doelman faalde hij. Niet veel later was het opnieuw de uitstekend spelende Sergio Cameron die ditmaal Patrick van Dijk deed uithalen maar zijn schot ging via de keeper over. Na rust pakte Ajax de draad weer prima op en al na anderhalve minuut spelen was het Natano Wattimena die doelman Cremers liet schrikken met een venijnig schot. Nog geen minuut later was het Gideon Coronel die net niet zijn grote teen tegen een voorzet kon zetten van Sergio Cameron. Het gaf maar eens temeer aan dat Ajax opnieuw de bovenliggende partij was. Ajax kreeg dan ook loon naar werken in de 50e minuut toen Sergio Cameron een voorzet van de prima spelende Melvin de Groot binnen schoot (2-1).

Ajax leek “probleemloos ‘’ de wedstrijd te vervolgen, maar opeens was daar weer VVA ’71 dat via Karsten Wierenga maar net naast schoot. Het was opnieuw een signaal dat VVA nog lang niet was uitgeteld !!  Want in de 63e minuut was het opnieuw Rafael van Rijn die simpel kon scoren (2-2) in een bij vlagen onrustige Ajax verdediging. Maar het antwoord van Ajax was geweldig … zeg maar gerust briljant. Wie anders dan Sergio Cameron durfde het aan om vanaf ruim 25-30 meter ineens uit een vrije trap op doel te schieten. Als een raket spatte de bal via de onderkant van de lat in het doel … wat een goal !!! (3-2). Opnieuw kon Ajax op jacht na een veiligere marge van twee goals want in deze heerlijke pot voetbal met een goede opponent wist je het maar nooit. En je zou het bijna niet geloven maar net toen we dachten …..etc. sloeg alweer het noodlot toe. Het was een ongelukkige handsbal van Pascal Heije die door de niet consequente scheidsrechter op de stip werd gelegd. Het was Mark den Hartogh die in de 71e minuut beheerst raak schoot (3-3). Met de ingevallen Joey Lamptey probeerde Ajax nog meer druk te zetten en nu waren het Melvin de Groot op rechts en Joey Lamptey op links die voor dreiging zorgden en opnieuw bewees VVA ‘ 71 dat de verdediging niet het sterkste gedeelte van het elftal was ! En voor de vierde maal moest VVA ‘ 71 capituleren want in de 79e minuut was het zomaar uit het niets Sergio Cameron die op doel schoot en zijn schot paste precies in de verre hoek ( 4-3).

Wat een veerkracht en karakter toonde Ajax  hedenmiddag maar ook nu gaf de voorsprong van Ajax weer geen zekerheid want het leek erop dat iedere keer als VVA op achterstand kwam zij weer net een tikkeltje harder gingen lopen om de boel weer recht te trekken. En het was dan ook in de slotfase vaak alarmfase 1 bij Ajax in de verdediging. Via corners en vrije trappen waren bijna alle hoge ballen voor het doel van doelman van der Kraan levensgevaarlijk maar Ajax had zich zelf een prima dienst kunnen bewijzen om door gewoon in de slotfase de deur in het slot te gooien maar Sergio Cameron en Melvin de Groot in de rebound vergaten dat te doen. En zo voelde je hem aan aankomen dik in blessuretijd. Ajax kreeg de bal maar niet weg uit de verdediging en zo was het Francis Nijhof die van dichtbij kon scoren ( 4-4). Wat een thriller van een pot met een amusementswaarde van een dikke 8+, maar ook wat een deceptie voor een bij vlagen uitstekend spelend Ajax .

Ondanks dat we VVA ’71 niet tekort willen doen voor hun positieve manier van voetbal spelen mocht Ajax deze wedstrijd niet 4x uit handen geven !!! De spelers en de talrijke supporters uit Achterveld liepen in polonaise van het terrein en lieten de Ajax spelers en supporters met een kater achter, en tot overmaat van ramp won DOVO ook weer waardoor Ajax nu enigszins het vizier op de eerste plaats begint te verliezen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn !!

9e minuut 1-0  v. Dijk   23e minuut 1-1  van Rijn   50e minuut  2-1  Cameron  63e minuut 2-2 van Rijn   64e minuut  3-2  Cameron   71e minuut  3-3  den Hartogh (pen)   79e minuut 4-3  Cameron  90+1 e minuut  4-4  Nijhof

opstelling;  van der Kraan-Meester-Kloes-Vellema-Westmaas-Heije-de Groot-Coronel-Cameron-van Dijk-Wattimena.

Wissel;  Lamptey voor Wattimena

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze foto’s te bestellen.

Share