Ajax weet niet te winnen van Zuidvogels

Verslag: Marcel

Na een noodgedwongen weekje rust kon Ajax de draad weer oppakken en hopelijk het zoet van een overwinning weer gaan proeven. Want inclusief de de bekerontmoeting tegen Voorland en het vriendschappelijke duel van afgelopen week tegen FC Hilversum ( 1-4 ; Ajax goal van Jamal Ahaddouch ) heeft Ajax al vijf duels achtereen niet meer gewonnen !! Ajax, dat door blessures en schorsingen Pascal Heye, Patrick van Dijk en Kevin Hansen moest missen, startte uitstekend want direct vanaf de aftrap kreeg Jamal Ahaddouch een unieke kans Ajax al na een minuut op voorsprong te schieten maar zijn schot ging ruim een meter naast.

Ajax nam zo zoetjes aan het initiatief en dwong Zuidvogels achteruit, maar had de pech dat het vizier bij Jamal Ahaddouch nog niet op scherp stond, want na een kwartier spelen kreeg hij oog in oog met doelman Breinburg een uitgelezen mogelijkheid Ajax naar de 1-0 te schieten. En daar schort het de laatste weken nog wel eens aan. De koelbloedigheid voor de goal. Als je dan niet oppast zoals in de 22e minuut dan zal je zien dat de tegenstander scoort, maar gelukkig redde Dennis van der Kraan op het schot van Stephan Campbell. Het duel was niet van een hoog niveau maar wel levendig omdat beide teams voor de aanval kozen waarin Ajax liet zien wel over meer voetbal inhoud te beschikken maar het kwam er maar zo mondjesmaat uit. Opnieuw werd maar weer eens duidelijk welke inbreng Patrick van Dijk heeft als hij speelt.

Het middenveld van Ajax gaf veel te weinig druk naar voren en Ajax miste zijn aanjagers Pascal Heye en Patrick van Dijk dus zichtbaar. Toch ook zonder deze routiniers had Ajax veel meer moeten halen uit het eerste half uur ………….nu was het Zuidvogels weer in de 29e minuut dat via Bart vd Beld dichtbij de 0-1 was. Direct in de tegenaanval was het Melvin de Groot die diep werd gestuurd en eenmaal in het strafschopgebied werd hij in zijn rug geduwd wat Ajax een penalty opleverde. De bijna altijd tref zekere Sergio Cameron ( die vandaag niet zijn dag had ) stond klaar om de penalty binnen te schieten…..maar nee zelfs Sergio Cameron kan missen !! Hard verdween zijn pegel tegen de lat en zo dus geen voorsprong voor Ajax. Zo stond het bij rust dus 0-0 terwijl Ajax zeker een voorsprong verdiend had maar het deed zichzelf weer eens tekort en het was typerend voor de laatste weken.

Na rust verwacht je in eerste instantie dat de lijn wordt door getrokken op zijn minst maar het was slap en ongeconcentreerd: hoe kan dit…? En heel brutaal kon Zuidvogels in de 52e minuut de leiding nemen door Lenny Netteb die van dichtbij raak kon schieten 0-1. Ajax liet het kaas van zijn brood eten en het ging even teveel mee in de strijdwijze van de tegenstander en vergat eigenlijk gewoon zelf te voetballen. Pas in de 62e minuut kreeg Ajax weer een goede kans die voetballend tot stand kwam. Na een voorzet van Melvin de Groot was het Jamal Ahaddouch die net niet zijn hoofd tegen de bal kon zetten omdat doelman Breinburg iets eerder dat wel deed met zijn vuisten.

Ajax ging eindelijk weer eens de strijd aan en ook al was het voetbal dan wat minder verzorgd de strijd en de passie waren in ieder geval weer terug. Deze strijdwijze werd beloond in de 70e minuut. De prima spelende Melvin de Groot liet een hard schot los op doel die nog wel gepareerd werd door doelman Breinburg maar in de rebound kon Melvin de Groot de bal opnieuw voorgeven waar Kevin Westmaas op de juiste plaatst stond om simpel binnen te tikken voor de verdiende 1-1.

Ajax dat inmiddels Joey Lamptey en Remko Beerens had ingebracht om zo eventueel nog meer te forceren speelde daardoor iets minder georganiseerd en heel opportunistisch ging Ajax op zoek naar meer. Het werd een open schouwspel want doordat Ajax drukte en drukte ontstonden natuurlijk ook de diverse ruimte’s op het veld en zo moest Ajax ook alert blijven, want Zuidvogels counterde een paar keer aardig door de defensie heen van Ajax. Maar als er èèn ploeg was die aanspraak kon en mocht maken op de drie punten dan was het wel Ajax, maar in de lange hectische slotfase wist Ajax zich geen raad met de diverse kansen die het kreeg. Het overzicht in het spel was natuurlijk al lang verdwenen maar de kansen die Jordi Meester kreeg (schot van dichtbij op de keeper ) en de kopbal van Jamal Ahaddouch net over verdienden een beter lot.

Maar het uiteindelijke gelijke spel was onnodig en opnieuw kon dit op het conto geschreven worden van het eigen veldspel wat in grote delen van de wedstrijd te mager was. Ajax kan het overwicht wat het regelmatig heeft in wedstrijden maar niet omzetten in doelpunten en daardoor brengt het zichzelf te vaak onnodig in de problemen. Zo is een verrekijker straks nog het enige middel om DOVO in het zicht te krijgen. En ook al lezen we regelmatig prachtige stukjes over de ambities die men heeft, voorlopig liggen deze weer in de ijskast en lijkt een titel verder weg dan ooit of is dit een conclusie van een zeer teleurgesteld supporter/schrijver ….?

Doelpunten: 52e minuut 0-1 Netteb 70e minuut 1-1 Westmaas

Opstelling; vd Kraan-Meester-Michielsen-Vellema-Westmaas-Ter Haak-de Groot-Coronel-Cameron-Ahaddouch-Wattimena
Wissels; Wattimena en Coronel gewisseld voor Lamptey en Beerens

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Share