Bittere nederlaag voor Ajax Zaterdag 1 in Marken


Verslag: Marcel

Wie terugbladert in de geschiedenisboeken weet dat duels tussen Ajax en sv Marken in het verleden nooit saai waren en altijd bol stonden van hectiek. Kortom, het geplaagde Ajax kon wel eens een hete middag tegemoet gaan. Marken, dat in een flow zit de laatste weken, had in de gelederen Mick van Moerkerk die tot vorig seizoen nog de kleuren verdedigde van Ajax. En dat hebben we geweten….het duel was nog geen vijf minuten onderweg of diezelfde Mick van Moerkerk begon aan een indrukwekkende solo actie die uiteindelijk werd gestuit in het Amsterdamse strafschopgebied. Verdediger Paul Michielsen ( ex-Marken ooit ) echter kon dit alleen doen ten koste van een overtreding. Al snel lag de bal derhalve op de stip en schoot vervolgens Serval Suvakci Marken naar 1-0. Voor Ajax begon toen pas de wedstrijd, maar de opbouw was zeker in de beginfase erg onrustig en onnauwkeurig. Marken maakte daarnaast een veel gedrevener indruk. Ondanks dat Ajax een wat hoger percentage balbezit had waren er nog geen kansen voor de goal van Marken geweest. Alleen Melvin de Groot haalde in de voorhoede nog een kleine voldoende in de openingsfase. Pas in de 23e minuut zagen we een fatsoenlijke aanval over diverse schijven. De voorzet die volgde van Melvin de Groot ging via een lichaam van een Marken-verdediger bijna in het netje maar doelman Sombroek voorkwam dat.

Ajax deelde dus wel wat speldenprikjes uit maar de absolute overtuiging ontbrak gewoon in het spel van de Amsterdammers. Het was wachten tot de 36e minuut om eindelijk weer eens een serieus schot tussen de palen te mogen aanschouwen van Ajax. Sergio Cameron was daar verantwoordelijk voor maar doelman Sombroek bleek een sta in de weg. Het venijn zat weer in de slotfase, waar Marken weer eens van zich deed spreken via de sterke Serval Suvacki. Zijn schot werd vervolgens door Bas Vellema van de lijn gehaald. In de 42e minuut kreeg het pover spelende Ajax opnieuw een domper te verwerken want Jamal Ahaddouch, die drie minuten daarvoor zijn eerste gele kaart kreeg, werd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. De reactie van Jamal Ahaddouch (praten tegen de scheids) was wel te begrijpen want scheidsrechter de Lima Scheepens had natuurlijk de overtreding op Jamal Ahaddouch moeten bestraffen met geel … hetgeen niet gebeurde !
In de blessuretijd was de beste kans nog voor de tien van Ajax. Het was uit een corner van Sergio Cameron Melvin de Groot die net over kopte.

Na rust toen Joey Lamptey de onzichtbare Robin Telkamp verving ging het plotseling lopen bij Ajax. Waarschijnlijk zat er geen suiker maar hete peper in de thee want Ajax toonde in de tweede helft een ander gezicht. Het gezicht dat de hondstrouwe supporters ook graag willen zien: PASSIE EN BELEVING !!
Ajax zat er bovenop en al vroeg werd er druk gezet, waardoor Marken maar moeilijk tot uitverdedigen kwam. Maar net toen we dachten dat Ajax in de wedstrijd zat en alles onder controle had werd er weer eens onbegrijpelijk zwak uitverdedigd door Ajax. Zo kon in de 52e minuut Serval Suvacki plotseling alleen op doelman van der Kraan aflopen die hij keurig omspeelde. Het stond het 2-0 voor Marken. Het viel te prijzen dat Ajax doorging met pressie spelen en zichzelf daarna terug knokte in de wedstrijd. Helemaal toen in de 62e minuut Melvin de Groot Ajax naar 2-1 schoot toen hij knap de buitenspelval ontliep. Vanaf dat moment was het wedstrijdbeeld heel simpel samen te vatten. Ajax drukte en viel aan en Marken counterde vaak levensgevaarlijk.

Ajax bleef de toon zetten en via snelle vlot lopende aanvallen stond de verdediging van Marken continu onder druk. Maar wat Ajax ook probeerde voor de goal ontbrak het vaak aan wat finesse en geluk. Aan de andere kant waren het de razendsnelle break-outs van Marken die voor dreiging zorgden via de vaak ongrijpbare Mick van Moerkerk en Serval Suvacki. Laatst genoemde zorgde in de 77e minuut ervoor dat Dennis van der Kraan weer eens handelend moest optreden. Toch kreeg Ajax loon naar werken. In de 81e minuut toen, wie anders hedenmiddag dan, Melvin de Groot met een onhoudbaar schot Ajax naar de 2-2 schoot. Aan niets was te zien dat Ajax gewoon met een mannetje minder aan het voetballen was en het leek erop dat Ajax zou gaan doordrukken voor de zege. Maar kennelijk wordt het ons ook niet gegund want in de 86e minuut was het uitgerekend Mick van Moerkerk die weer eens een razend snelle counter van Marken ditmaal beheerst afmaakte (3-2). In de aanval die volgde direct na de aftrap was het zowaar bijna weer gelijk het was Melvin de Groot die afvuurde op het doel maar de precisie ontbrak. En zo tikte de tijd weer weg in het nadeel van Ajax en leed Ajax opnieuw en onnodige nederlaag waar een gelijkspel de juiste afspiegeling zou zijn geweest. Een verlies dat vooral tot stand kwam door de slappe eerste helft. Ajax glijdt door het verlies verder en verder af naar de grijze middenmoot en zo zijn onder tussen de teleurstellingen groot en de druiven zuur bij iedereen, maar met name bij die trouwe supporters die het seizoen nu al weer zien uitlopen op èèn groot debacle ! Dat al na tien competitiewedstrijden…..met deze selectie….dat is een beetje Ajax onwaardig !!!!

5e minuut 1-0 Suvacki 52e minuut 2-0 Suvacki 62e minuut 2-1 de Groot 80e minuut 2-2 de Groot 86e minuut 3-2 v. Moerkerk

opstelling; van der Kraan-Meester-Michielsen-Vellema-Westmaas-Heije-de Groot-ter Haak-Cameron-Ahaddouch-Telkamp
wissels; Lamtey – Wattimena – Coronel voor Telkamp-ter Haak en Cameron

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Share