Ajax zaterdag 1 pakt volle buit tegen VVZ’49

Ajax zaterdag 1 heeft zaterdagmiddag met 2-1 gewonnen van VVZ’49. De doelpunten werden na rust gescoord door Sergio Cameron.

Verslag: Marcel

Op deze heerlijke herfstdag had Ajax nog wat goed te maken….en als je mee wilt strijden om de bovenste plekken moeten sowieso de thuisduels gewonnen worden. Maar VVZ’49 is een taaie ploeg voor Ajax, dat leert de geschiedenis ons. De thuisploeg had overduidelijk moeite in de beginfase om in de wedstrijd te komen. Waar Ajax meestal furieus begint en met dominant en overtuigend voetbal zijn tegenstander bestrijdt, zo mat en onzorgvuldig begon het team aan deze klus.
VVZ, dat nu ook weer niet spetterend begon, had wel iets eerder grip op het duel en kreeg ook in de 9e minuut de eerste serieuze doelpoging. Het was voor sommige spelers waarschijnlijk nog niet helemaal duidelijk dat de wedstrijd al begonnen was, want het oogde allemaal nog wat inspiratieloos en Ajax moest daar bijna de tol voor betalen in de 13e minuut toen na ver uitkomen van doelman van der Kraan (die daarna de bal verspeelde) het Joel Bade was die op het lege doel schoot. Op het laatste moment werd gelukkig de bal nog van de lijn gehaald.

Ajax dat wel ijverig was en met vol goede bedoelingen zat kwam langzaam in de wedstrijd, maar moest toch toezien dat veel ballen net niet aankwamen of dat op het laatste moment de actie niet goed uitpakte. Waar de Amsterdammers normaal gesprokken duidelijk een stempel op een wedstrijd kunnen drukken konden we nu dat nog niet ontdekken. Ook al was Dennis Kaars in de 23e minuut voor het eerst dreigend voor de goal van VVZ, het mocht allemaal nog geen naam hebben ! Heel lang bleef de eerste helft er èèn van net niet voetbal en het talrijke publiek moet zich verveeld hebben langs de lijn, want van echt goed voetbal daar was nog geen sprake van. Ondertussen waren we al in de slotfase beland waar we in de 37e minuut de tweede grote kans van Ajax mochten noteren. Het was Kevin de Visser die in riante positie over schoot nadat doelman van Rijn de bal los liet uit een corner. Gevolgd aan de overkant via een unieke kans op de 0-1, maar de dappere goalie van der Kraan dook met al zijn ziel en zaligheid op de bal nadat Hidde Reitsma al bijna niet meer kon missen. Zo gingen we de rust in en kon Ajax de puntjes op de i gaan zetten , want overtuigend was dit nog allerminst.

In de rust heeft trainer Logchies vast de suikerklontjes vervangen voor hete peper !! Al smaakte de thee daardoor vast iets minder lekker, het gevolg was wel dat er een ander Ajax op het veld stond. Vanaf de eerste balomwenteling knalden de Amsterdammers uit de startblokken. Er werd nu veel meer afgejaagd en er werden weer duels gewonnen. Kortom, met fris en strijdbaar voetbal kwam Ajax uit de kleedkamer en de supporters herkenden hun Ajax weer !! Deze positieve ontwikkeling werd al snel beloond want in de 50e minuut was het tovenaar Cameron die met een eigen individuele actie de bal in de korte hoek deed belanden en zo stond Ajax op 1-0. Ondanks dat de Amsterdammers in een kort tijdsbestek een groot overwicht hadden opgebouwd moest het lijdzaam toezien ( hoe is het mogelijk ) dat in de 60e minuut bij de eerste tegenaanval van VVZ het alweer 1-1 was. De voorzet vanaf links werd wel op prachtige wijze binnen geschoten maar het was typerend voor de wijze waarop Ajax regelmatig te laconiek zijn verdedigende taken uitvoert. Zo konden we weer opnieuw beginnen , maar ondanks dat het niet altijd goed was bleef Ajax zoeken naar meer en daar was Dennis Kaars in de 62e minuut bijna succesvol in. Dat de voetbalsport nog niet wil weten van technische hulpmiddelen is voor iedereen duidelijk. Regelmatig wordt er daardoor op het hoogste niveau cruciale dingen over het hoofd gezien en teams ernstig benadeeld. Het gaat te ver om het amateurvoetbal daarin te betrekken, zeker als je nog steeds afhankelijk bent van goed bedoelde clubmensen, maar het was wel heel gênant in de 66e minuut om te zien dat de kopbal van Dennis Kaars na een voorzet van Sergio Cameron overduidelijk achter de doellijn werd gepakt door doelman van Rijn !!! Dat zagen wel de mensen achter de goal maar niet scheidsrechter Beudeker en zo stond het niet 2-1 voor de thuisploeg maar nog steeds 1-1.

Ajax speelde dan wel niet zijn beste wedstrijd tot dusver maar het controleerde het duel wel weer en continu werd de weg naar het doel opgezocht … overigens in een te gehaast tempo. Als Ajax leert om met wat meer overzicht te spelen en met wat meer geduld dan valt er misschien meer uit een wedstrijd te halen. Ajax was iets te overijverig en verloor daardoor vaak het overzicht. Te snel werd er gekozen voor een actie waardoor het te individualistisch werd . Dit elftal moet nog een team worden en als dat gebeurt….. maar ondertussen stond het nog wel 1-1 al duurde dat niet lang meer, want in de 76e minuut onderschepte Sergio Cameron een uittrap van doelman van Rijn en vanaf ruim 35-40 meter zag hij dat de keeper nog iets te ver voor zijn goal stond. Hij aarzelde geen moment en met een geplaatste bal kreeg de doelman de bal weer terug alleen ditmaal over hem heen, 2-1. Een wonderschone treffer.

Op basis van de tweede helft een verdiende voorsprong voor Ajax. Met een klein beetje angst en beven werd de slotfase ingegaan, maar ditmaal was er geen reden om te vrezen en het had zelfs de deur in het slot moeten gooien in de 82e minuut, maar doelman van Rijn tikte nog net het schot van Kevin de Visser uit zijn goal. Dit was tevens de laatste serieuze kans van de wedstrijd een zo sleepte Ajax op basis van een prima tweede helft de drie punten over de streep. Volgende week gaan we op bezoek in Langbroek ( SVL ) en gaan we hopelijk opnieuw zien of dit elftal weer wat meer naar elkaar is toe gegroeid.
Want dat trainer Logchies een luxe probleem heeft is duidelijk qua grote van zijn selectie, maar er blijft genoeg sleutelwerk over om Ajax te smeden naar een soepel lopende machine.
Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze foto’s te bestellen.

Scoreverloop:
50e min: 1-0, Cameron
60e min: 1-1, Kortland
76e min: 2-1, Cameron

Opstelling Ajax:
vd Kraan-Foppen-Mols-vd Molen-Schurman-ter Haak-tenHeuvel-Kaars-de Visser-Parris-Cameron
Wissels; Noordraven en Malmberg voor ter Haak en Parris

Klik hier voor het wedstrijdverslag op de site van VVZ’49.

Share