Ajax Zaterdag 1 haalt uit tegen Eemdijk

123a.org

Na het teleurstellende gelijkspel vorige week tegen Marken trad een getergd Ajax vanmiddag aan op het eigen sportpark De Toekomst tegen middenmoter Eemdijk. De Amsterdammers lieten duidelijk zien waarom ze als één van de kampioenskandidaten gelden en stuurden de ploeg uit Bunschoten met liefst 7-0 naar huis.
123a.org

Verslag: Marcel

Ajax speelde vanmiddag zijn laatste wedstrijd voor de winterstop thuis dus er kon bijna niets meer misgaan: de zon scheen / het gras was weer kort gemaaid / de Zaterdag 2 was winterkampioen geworden , eigenlijk waren de punten al binnen. Ok een ieder weet dat we op kunstgras spelen en ok het is een tikkeltje denigrerend naar je tegenstander toe als je er al van uit gaat dat je wint, maar 1 ding staat vast: Ajax thuis en Ajax uit dat zijn ,,helaas” 2 aparte werelden.

Wie na 90 amusante speelminuten sportpark de Toekomst verliet weet waarom ik zo dit verslag begin. Ajax startte tegen het verrassend hoog geplaatste Eemdijk met Melvin de Groot op rechts en met Sergio Cameron op links en deze twee spelers zouden hedenmiddag een grote rol gaan spelen maar daar later meer over. Ajax had trek, nee, honger vanaf minuut 1 tot de laatste seconden was de ploeg gretig en werd Eemdijk vastgezet op eigen helft en mocht vanaf de eerste balwenteling eigenlijk alleen maar toekijken.

123a.org

Ajax begon dus furieus en liet er geen gras over groeien er was vandaag maar èèn ploeg de baas op het veld en dat was de club uit Amsterdam. Dat bewees Laurens ten Heuvel al in de 7e minuut met een bekeken kopbal na een corner van Sergio Cameron maar doelman de Feijter kon nog redden. Ajax bleef met volle overtuiging de aanval zoeken en dat werd al snel beloond, want in de 11e minuut was het de grote kleine man Dennis Kaars die al grabbelend de bal veroverde en hem niet meer wilde afstaan. Net buiten de 16 meter vuurde hij een harde pegel af op doel die in de verre hoek verdween voor de 1-0.

De thuisploeg bleef de bal snel rondspelen en de combinaties op het veld logen er niet om: continu werd de verdediging van Eemdijk onder druk gezet zo ook in de 15e minuut toen de bal per ongeluk voor de voeten viel van Wouter vd Molen die rakelings overschoot op nog geen 5 meter voor de goal. De Amsterdammers bleven gretig en Eemdijk was ondertussen nog steeds op zoek naar hun eerste serieuze doelpoging die er nog niet was geweest, tot aan de 30e minuut toen Frederik Korlaar de bovenkant van de lat raakte toen hij èèn van zijn spitsen wilde bereiken .

123a.org

Maar het was meer een incident deze kans voor Eemdijk want nog steeds heersten de Amsterdammers en met name op het middenveld waren Kevin de Visser en Bas Vellema heel belangrijk: als stofzuigers pakten ze alle ballen af en die werden dan bijvoorbeeld weer ingeleverd bij o.a aanspeel-verdeelpunt Laurens ten Heuvel die daarna bijna altijd een goede voortzetting in huis had. Nee: het zat goed in elkaar vandaag iedereen was bereid om voor elkaar te werken en eindelijk speelde Ajax als team dit geschreven dus met hoofdletters.
Het enige minpuntje was dat het nog maar 1-0 stond maar daar werd verandering in aan gebracht in de 32e minuut toen na een heerlijke crosspas van Sergio Cameron , Wouter van der Molen de bal kreeg die hij direct door schoof naar Melvin de Groot die op links kiezelhard uithaalde voor de dikverdiende 2-0. En goh wat gunden wij Melvin deze goal: na o.a blessureleed vocht hij zich via de Zaterdag 2 weer terug in de basis en liet bij vlagen zien waarom je altijd met Melvin moet beginnen !!

123a.org

Ajax had nu het verschil gemaakt en alle remmen gingen los , je voelde dat de ploeg ging doordrukken en dat is ook wel eens anders geweest…… Kevin de Visser, die onverzettelijk was, bewees dat in de 37e minuut toen hij de onnavolgbare Dennis Kaars weer wegstuurde en met een daverende knal belandde de bal in het netje voor de 3-0 voorsprong. En nog steeds wilde Ajax meer en nog geen twee minuten later was het dezelfde Kevin de Visser die hard uithaalde en via de rug van Dennis Kaars vloog de bal bijna in het doel, ware het niet dat de sympathieke doelman de Feijter de bal nog net kon wegtikken.

Het laatste noemenswaardige wapenfeit viel te noteren in de 41e minuut toen de prima fluitende scheidsrechter van den Helder Ajax geen penalty gaf toen overduidelijk Kevin de Visser bij zijn shirtje werd beet gepakt binnen de beruchte lijnen ,maar het mocht de pret niet drukken: Ajax trakteerde de supporters op 45 heerlijke minuten. Na rust ben je dan benieuwd hoe dit zich verder zou ontwikkelen , ik kan alvast verklappen dat het bij vlagen een genante vertoning werd want Ajax was vandaag wel vijf klassen beter !!

123a.org

Ajax werd overigens daarbij geholpen in de 50e minuut toen Eemdijk met 10 man verder moest nadat een verdediger rood kreeg omdat deze vond dat Dennis Kaars niet alleen op het doel mocht afgaan en werd beetgepakt. De ellende werd alleen maar groter voor Eemdijk want in de 53e minuut =na goed voorbereidend werk van Kevin de Visser= mocht Sergio Cameron simpel de 4-0 binnen schuiven. De Ajax trein denderde verder en nog geen 2e minuten later was het al 5-0 toen èèn van de uitblinkers Kevin de Visser zelf uithaalde voor de 5e goal van de middag. Het was smullen geblazen daar kan in deze maand geen oliebol tegen op!

De ploeg liet zien dat als het als team wil voetballen en als iedereen zijn eigen belangen / prive succesjes opzij zet het gewoon het beste team heeft in deze afdeling !! Het mooiste bewijs leverde Sergio Cameron af die vandaag fantastisch voetbalde in dienst van het team: met diverse niet te volgen bewegingen gaf hij de bal voor op Melvin de Groot die op de lat kopte maar in de rebound tikte Laurens ten Heuvel simpel in de 60e minuut de 6-0 binnen. De storm ging daarna liggen en Eemdijk kneep zijn handen dicht dat na ruim een uur het tempo iets naar beneden ging, ook kroop er wat nonchalance in het team en werd Ajax wat overmoedig want anders waren de dubbele cijfers vast op het scorebord verschenen.

123a.org

Ajax behield de regie (dat wel) en het faire team van Eemdijk probeerde zo nu en dan nog wel wat maar de thuisploeg had alles onder controle en zo konden ook een aantal wisselspelers nog wat speelminuten maken. Jendro Halman was èèn van die invallers en hij mocht in de 74e minuut de eindstand op het scorebord brengen toen hij diep werd gestuurd en daarna beheerst de bal langs de doelman schoof voor de ongekende weelde van 7-0 . Ajax vond het daarna wel best en freewheelend werden de 90 minuten uitgespeeld in misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen omdat bijna alle spelers een dikke voldoende haalden en omdat Ajax als een homogeen team speelden waar spelers elkaar iets gunden.

Ok de weerstand was er op een gegeven moment niet meer maar dat was wel de verdienste van Ajax zelf !! Waar de verdediging onder aanvoering van Michel Foppen – Jefrey Mols – Wouter vd Molen en Rience Schurman bijna NIETS weggaf , waar het middenveld ijzersterk was , wat hebben Kevin de Visser – Bas Vellema een hoop werk verricht , en wat was vandaag de voorhoede op dreef onder aanvoering van verdeelstation Laurens ten Heuvel waren Sergio Cameron – Melvin de Groot en de openbaring van de 1e competitie helft Dennis Kaars bijna niet te stoppen. En dan mogen we tot slot doelman Danny Been niet vergeten die vandaag bijna niets te doen had. Hij had de ondankbare taak om Ajax Zaterdag 1 icoon Dennis van der Kraan een aantal weken geleden te doen vergeten na een intern conflict .

Terugkijkend op de eerste 13 wedstrijden mogen we gerust concluderen dat dit elftal een hoop punten heeft laten liggen, wat te wijten viel aan eigen falen maar dat er nog heel veel rek in zit. Dit elftal zit nog lang niet aan zijn plafond en dat is een hoopgevende gedachte. Als Bart Logchies en zijn overige teamleden dit elftal stabieler en minder wisselvallig weet te maken en dat de verschillen kleiner worden tussen de ene en de andere wedstrijd dan gaan wij alvast wat bloemisten bellen …………o ja: dan worden er ook vast straks de uitwedstrijden gewonnen.

Tot slot wens ik als de schrijver van hopelijk leuke stukjes =die af en toe best wel wat kritisch waren bij bepaalde duels- een ieder hele fijne feestdagen toe en zeg ik tot ziens in 2012 op 21 Januari thuis tegen Lelystad.

Scoreverloop:
11e minuut 1-0 Dennis Kaars
32e minuut 2-0 Melvin de Groot
37e minuut 3-0 Dennis Kaars
53e minuut 4-0 Sergio Cameron
55e minuut 5-0 Kevin de Visser
60e minuut 6-0 Laurens ten Heuvel
74e minuut 7-0 Jendro Halman

Opstelling: Been-Foppen-Mols-vd Molen-Schurman-Vellema-de Groot-de Visser-ten Heuvel-Kaars-Cameron
Wissels: Halman-Malmberg-ter Haak erin voor ten Heuvel-Cameron-de Visser

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

Share